Naujas Autism albumas „Have You Found Peace?“

Nei daug nei mažai – lygiai du metus brandinęs naują kūrybą, post-metalinio roko ansamblis AUTISM pristato šviežieną – konceptualų ir užburiantį albumą „Have You Found Peace?“, oficialiai išleidžiamą vasario 4 dieną.

Teiginys, jog ketvirtuoju leidiniu AUTISM pakylėja grupės atliekamą gitarinį post-metalinį roką į naują lygmenį, yra visiškai pagrįstas. Dramatišką istoriją pasakojanti 42 minučių trukmės muzikinė kelionė vysto tragiško susvetimėjimo ir praradimo tematiką. To rezultatas – įtraukiantis sunkiasvorio postroko ir atmosferinio metalo potyris, derinamas su ne menkesniu kūrybiniu užmoju nei savo albumuose plėtoja tokie progresyvios muzikos korifėjai kaip Steven Wilson ar Anathema.

Šešiolikmetis Nolanas su draugu suplanuoja nušvilpti tėvo automobilį. Už lango stipriai lyja. Vairuodamas miškingoje vietovėje, Nolanas praranda kontrolę, mašina nusiverčia į griovį ir užsiliepsnoja. Nolanas patiria rimtų veido ir dalies kūno nudegimų, tuo tarpu jo draugas atsiperka tik nedidelėmis liepsnos žymėmis ant rankų.

Po įvykio, draugai nustojo matytis ir niekada daugiau nebesikalbėjo. Tragedija juos išskyrė. Nolanas liko sužalotas iki gyvenimo pabaigos, o jo draugą arti keturiolikos metų neapleido kaltės jasmas dėl to, kad taip lengvai pavyko išsisukti. Jis ėmė rašyti laiškus, bandydamas taip kovoti su savo vidiniais demonais ir dėl to kilusia nemiga.

Visą tą laiką Nolanas į savo draugo laiškus neatsakinėjo. Nolanas pasinėrė į gilią depresiją. Ir tada, vieną dieną, jis tiesiog dingo. Jokios žinios negavo nei šeima, nei draugai, nei bendradarbiai, ir Nolano daugiau niekas niekada nebematė.

„Have You Found Peace?“ itin efektingai įkūnija jau tradicija tapusį vaizdingą pasakojimą, virstantį muzikiniu meno kūriniu ir dėl intensyvaus bendradarbiavimo su kitais atlikėjais, kurių ne tik vardai, bet ir neretai išsiskiriančios kūrybinės paradigmos lemia kvapą gniaužiantį rezultatą.

Krzysztof Traczyk, kaimyninės Lenkijos post-metalinės grupės ROSK vokalistas, gali didžiuotis tapęs pirmuoju žmogumi, kuriam – nors ir svečio teise, ir tik epizodiškai – buvo patikėtas mikrofonas diriguoti prieš tai tik instrumentinę muziką kūrusiam kolektyvui. Negana to, ši jausminga garsinė istorija įtraukė ir post industrinės muzikos magą Povilą Vaitkevičių (Oorchach, Vilkduja), savo reikšmingus akcentus dviejuose kūriniuose pridėjo ir lietuviškos eksperimentinės scenos guru Laurynas Jukonis (Girnų Giesmės, Anubi), kitas ROSK narys Mateusz Szymanski pasirūpino albumo intro, o ryškius saksofono akcentus „Haunting Recollections“ dainoje įpaišė Valdas Voveraitis (Erdve).

„Have You Found Peace?“ – tai logiškas AUTISM kūrybos tęsinys, tačiau dėl ypatingo pasakojimo ir svečių indėlio albumas užtikrintai pranoksta ligšiolinę kūrybą. Subtiliai derinant vokalinį naratyvą ir dinamišką ritmiką, svaiginančias ambientines tekstūras ir veriančių gitarų harmoniją, AUTISM išskirtinę istoriją geba pristatyti išties efektinga kūryba, o naujausias grupės įrašas virsta ambicingu, prikaustančiu pareiškimu.

Albumo išankstinių užsakymų maratonui gerokai įsibėgėjus, grupė skelbia „Have You Found Peace?“ pristatymo koncertus, kurie vyks kovo 30 dieną Kauno klube „Lemmy“ bei kovo 31 dieną Vilniaus klube „Kablys“, kuiruose žadami specialūs akcentai, nauja atributika ir dėmesys grupės gerbėjams. Tačiau dar prieš tai, vasario 21-24 dienomis AUTISM svečiuosis Vilniaus knygų mugės muzikos salėje, savo stende pristatysiantys naująjį albumą bei taipogi ką tik perleistą „Film Noir“.

Albumo užsakymas:
autism.bandcamp.com
stripperrecords.bandcamp.com

AUTISM internete:
facebook.com/autismprojectlt
instagram.com/autismband
spoti.fi/2HMLFpQ