„Rūgštaus miško“ plakate – lietuviškas nelaimių turizmo traukos taškas

Balandžio pradžioje kino teatruose pradedamas rodyti režisierės Rugilės Barzdžiukaitės filmas „Rūgštus miškas“. Nors dokumentinė juosta pasakoja apie Kuršių nerijoje įsikūrusią kormoranų koloniją, filmo plakato centre – turizmo traukos centru tapusi apžvalgos aikštelė.

Šis Juodkrantės pakraštyje įrengtas ir į lankytinų vietų sąrašą įtrauktas objektas „Rūgštaus miško“ plakate vaizduojamas neatsitiktinai. Į jį kameros objektyvas ilgiau nukreiptas ir pačiame filme – taip lyg stebėtum žemę ir žmones kormorano žvilgsniu. Filmą pristatančiame plakate ši vieta atrodo dar labiau pakibusi tarp žemės ir dangaus.

„Plakatą kūrėme su dizaineriu Jurgiu Griškevičiumi, kuris savo ranką yra pridėjęs prie daugelio kultūros projektų grafinio identiteto. Dirbant kartu, pavyko sukurti gaivią nuotaiką ir užčiuopti kontrastą. Ryškiai mėlynas dangus ir vaiskiai žalia žolė mirusio miško fone atrodo kaip pozityvus pačios gamtos pažadas, kurio į aikštelę atvykę žmonės dažniausiai nepastebi“, – sako filmo režisierė R. Barzdžiukaitė. Plakate naudojamos nuotraukos autorius – Dovydas Korba, nufilmavęs ir kitus įspūdingus filmo epizodus. Tam, kad būtų užfiksuotas šis kadras,  filmo bendrakūrėjui medyje teko praleisti ne vieną valandą.

Įdomu tai, kad plisdami po teritoriją kormoranai slenka į miško gilumą, taip keisdami ir pačios apžvalgos aikštelės vietą. Filmo autoriams pasisekė, kad filmavimo darbai prasidėjo jau atnaujintoje aikštelėje. Senoji turėjo stogą ir buvo saugesnė norintiems pasislėpti nuo besituštinančių paukščių, tačiau filmo kūrėjams joje būtų buvę gerokai sudėtingiau užfiksuoti besilankančius žmones.

Į šią apžvalgos aikštelę per metus užsuka virš 65 tūkstančiai smalsuolių. Tai net dvigubai daugiau nei apsilanko Mirusiose kopose. Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistų, šios vietos populiarumu nereikėtų stebėtis. Nors kormoranų kolonijų Europoje yra ir daugiau, tačiau tik Juodkrantėje įrengta šių paukščių stebėjimui skirta apžvalgos aikštelė. Į populiarius nelaimių turizmo maršrutus įtraukta vieta filme nepasiduoda vienpusiam vertinimui. Apokaliptiška, bet tuo pačiu ironiška dokumentika parodo skirtingas kultūrines reakcijas bei kelia painius moralinius ir tarprūšinius klausimus.

Už tris pavasarius unikalioje Lietuvos vietoje filmuotą debiutinę ilgo metro dokumentinę juostą režisierė jau įvertinta prestižiniame Lokarno kino festivalyje, kur ir įvyko pasaulinė filmo premjera. Lietuvoje „Rūgštaus miško“ premjera įvyks festivalyje „Kino pavasaris“, po kurio, nuo balandžio 5 d. filmas liks suktis didžiųjų Lietuvos miestų kino ekranuose.