Geriausiu lietuvių projektu pripažintas būsimasis Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“

Geriausių projektų ir jaunųjų kino talentų apdovanojimu vakar baigėsi kelis šimtus Lietuvos ir užsienio kino profesionalų balandžio 24 dienomis per festivalį „Kino pavasaris“ subūręs audiovizualinės industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“ (MPV). Jubiliejinio 10-ojo renginio nugalėtojams pagrindinį MPV apdovanojimą įteikė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus meras pasidžiaugė ilgamete partneryste su „Kino pavasariu“ ir jau tradicija tampančiu MPV dalyvių priėmimu Rotušėje. Jis atkreipė dėmesį, kad tiek festivalio, tiek MPV renginio remiami ir puoselėjami nauji kino talentai taip pat įkvepia ir Vilnių.

„Džiaugiuosi, kad 24-asis „Kino pavasaris“,  pasiūlęs net 170 skirtingų kino filmų,  pabudino vaizduotę, dovanojo prasmingą laiką kokybiškam pasaulio kinui. O svarbiausia – laisvės mieste  Vilniuje festivalis nešė labai svarbią žinią – už  laisvę kurti!  Vilnius dėkingas festivalio organizatoriams ir kūrėjams už tai, kad kinas išjudino miestą, įkvėpė drąsos, vidinės laisvės ir leido pajusti pulsą – kuo gyvena ir ką kuria aplinkinis pasaulis“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pagrindiniu 3 000 eurų konferencijos prizu įvertintas debiutinis ukrainiečio Antonio Lukicho projektas „Mano tylios mintys“ (My thoughts Are Silent). Tai istorija apie 25-erių metų Vadimą – garso režisierių, trokštantį savo gyvenimą pradėti iš naujo. Šioje vaikino vidinėje perversmo kelionėje jo kompanione netikėtai tampa mama.

Geriausią MPV projektą iš 17 pristatytų pagrindinėje „Coming Soon“ pristatymų sesijoje išrinko tarptautinė žiuri. Ją sudarė Venecijos festivalio „Kritikų savaitės“ kritikė Beatrice Fiorentino, Edinburgo kino festivalio meno vadovo pavaduotoja Diane Henderson ir filmų prodiuseris Yevgeny Gindilis.

Debiutuojantys režisieriai kino filmų platintojams, festivalių programų sudarytojams ir prodiuseriams pristatė 11 meninių ir 6 dokumentinius filmų projektus iš Lietuvos, Albanijos, Italijos, Čekijos, Moldovos, Latvijos, Vengrijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Prancūzijos, Švedijos, Vokietijos, Rumunijos ir Brazilijos. Tai antrieji metai, kai savo darbus pristato tik debiutuojantys režisieriai.

Prizai geriausiems projektams

Geriausiu iš pristatytų lietuviškų filmų projektu išrinktas Karolio Kaupinio režisuojamas „Nova Lituania“, pasakojantis apie tarpukario Lietuvos geografijos profesoriaus pastangas įtikinti šalies vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėti šalį nuo pražūties. Projekto prodiuserė ⎯ Marija Razgutė („M-Films“). Jiems atiteko Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) įsteigtas 1 000 eurų prizas.

Už geriausią projekto pristatymą Baltijos regiono kino industrijos platforma „Baltic View“ Vladai Senkovai įteikė 1 000 eurų vertės viešinimo paketą. Ji kartu su komanda kūrybiškai ir teatrališkai pristatė būsimo filmo „Nuotykių ieškotojai“ (The Thrillseekers) projektą.

Slovakės Lucios Kasovos dokumentiniam filmo projektui „Jūreivis“ (The Sailor) atiteko asociacijos „Vilniaus kino klasteris“ ir bendrovių „Madstone“ bei „Roofsound“ įsteigtas postprodukcijos prizas, kurio vertė ⎯ 3 500 eurų. Filmo prodiuseriui Nazirj Klujev taip pat įteikta „Marche du Film Industry Workshop“ akreditacija gegužę vyksiančiame Kanų kino festivalyje. O Vytauto Puidoko, vystomo dokumentinio filmo „El Padre Medico“ prodiuseris Paulius Juočeris („Iron Cat“) komisijos atrinktas dalyvauti „Marche du Film Producers Network“ renginyje Kanų kino festivalyje.

Rotušėje buvo paskelbti ir pirmą kartą surengtos MPV iniciatyvos „Talentų lizdas“ laimėtojai. Tai talentų vystymo programa, organizuojama kartu su tarptautine organizacija „MAIA workshops“, skirta atrasti talentingiems rašytojams, aktoriams, prodiuseriams, kino kritikams ir suteikti jiems įgūdžių, atverti daugiau galimybių įžengti į industriją ir darbo rinką.

„Talentų lizdo“ laimėtoju išrinktas pradedantysis režisierius, prodiuseris Alexander Mihalkovich, kuriam atiteko akreditacija į Portugalijoje vyksiantį kino festivalį „Fest“. Laimėtojas turės galimybę susitikti su kino kūrimo meistrais, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, diskusijose, renginiuose.

Kitas „Talentų lizdo“ prizas – akreditacija į „Baltic Pitching Forum“, kur laukia individualios kino profesionalų konsultacijos, susitikimai su kino industrijos žmonėmis įteiktas pradedančiajam scenaristui Przemyslaw Stanski.

Dėmesys Baltijos regionui

Per tris dienas įvyko daugybė įvairiausių diskusijų, kino profesionalų paskaitų, mokymų, privačių sesijų, skirtų prodiuseriams, festivalių organizatoriams ar filmų platintojams.

Pasak pirmuosius metus prie „Meeting Point – Vilnius“ vairo stojusios Alessandros Pastore, šiemet dauguma sesijų organizuojama bendradarbiaujant su partneriais, kurių žymiai padaugėjo. „Konferencija tampa svarbia jaunųjų kino talentų prisistatymo arena, į kurią atvyksta vis daugiau prodiuserių, festivalių atstovų ir svarbių kino industrijos žmonių. Šiemet pagrindinis akcentas diskusijoje ir paskaitose skirtas Baltijos regionui“, – pastebi A. Pastore.

Specialiose diskusijose buvo aptariama naujoji pelno mokesčio lengvata ir jos poveikis šalies kino kūrėjams, kino festivalių rinkodaros ir komunikacijos strategijos pokyčiai viešosios nuomonės formuotojų eroje. Taip pat susirinkę dalyviai diskutavo, kokie praktiniai blokų grandinės technologijos panaudojimo atvejai galėtų padėti išspręsti esmines industrijos problemas.

Apie festivalį

24-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2019 metų kovo 21–balandžio 4 dienomis. Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ sulaukė 116 551 žiūrovo, tad yra didžiausias kino renginys Lietuvoje ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Festivalio naujienas rasite www.kinopavasaris.lt