Mistiška “Juoduomenės” stotelė

Jau trečią kartą balandžio pabaigoje Vilniaus klubo “Opium” kolektyvas kviečia į elektroninės muzikos festivalį „Alfavilnius“. Renginio debiutas buvo pažymėtas ilgai lauktu įvykiu – pirmąja istorijoje tiesiogine „Boiler Room“ transliacija internetu iš Lietuvos. Pernai festivalis prasidėjo nemokamu britų grupės C.A.R. koncertu ant Tauro kalno, o vėliau pasklido po įvairias miesto vietas. „Opium“ žengia už gimtosios Islandijos gatvės ribų ir ragina atrasti paralelinį Vilnių nakties kultūros ir aktualios elektroninės muzikos kontekste.

Šiemetinio „Alfavilniaus“ programa startuos paskutinį balandžio ketvirtadienį istoriniame Vilniaus turguje. Po Halės skliautais „Opium“ renginių serijos „Juoduomenė“ kvietimu koncertą surengs niūriai svajingos elektronikos grupė iš Vokietijos Die Wilde Jagd. Kiek vėliau veiksmas persikels į filharmonijos pašonėje esantį barą „Amadeus“, kur garso takeliu judresnei vakaro daliai pasirūpins „Juoduomenės“ trio Tadas Quazar, Clicklounge, Tumosa bei japonė multi-instrumentalistė Sapphire Slows.

Pernai prieš renginį kalbinome klubo programos vadovą Vidį Čepkauską, o šiemet trumpam pokalbiui susėdome su “Juoduomenės” bartukais.

Šeštadienį kol šviesu keltis neverta.
Atsikėlus vėlai, tamsoje viskas trunka ilgai.
Pailsėsi pirmadienį, kai galimai telefonu teisinsies – žiema gi, naktys ilgesnės.
Pats žinai, kad tai be pabaigos.
Pabaigos ir nereikia, juk gimei juodu.
O juoda geriausiai atspindi juodą.
Juoduomenė.

Nuo kokio gabalo pradėsim pokalbį?

Tadas Quazar: Nuo pasakos apie susibarusias kojas, kurią neseniai su dukra atradau

Clicklounge

Tumosa

Visų pirma, apie pavadinimą. Žiūriu į žodyną: juodúomenė – prasčiokai, prastuomenė. Kokia jūsų pavadinimo etimologija?

Tadas Quazar: Pavadinimo istorija, pripažinsiu, išties niekuom neypatinga – kilo nuo juodos spalvos. Tuo metu draugų ratą buvo apėmusi juodos karštinė. Kažkuriame vakarėlyje kolega darė bičiulių fotosesiją ir rezultatą sudėjo į vieną maketą. Mūsų nuostabai – nė vienos baltos varnos, visi, kaip susitarę, juodi (apsirengę, ne pajuodę). Juokais tą reiškinį pavadinome “Juoduomene”. Pati žodžio kilmė tais laikais mums pritiko. Ne kartą girdėjome, kad mus vadina ne visai atsakingais ar labai dorais žmonėmis.

Na, o grįžtant į dabartį, “Juoduomenę” (pavadinimą / renginį, ne žmonių grupę) matau, kaip maloniai mistišką stotelę iš kurios išeinama į dienos šviesą. Per daug nesivaikėme didelių vardų, veikiau priešingai – domėjomės muzikaliai įdomiais personažais, kurie dabar tapo tais dideliais vardais. Atsigręžus atgal ir peržiūrėjus mus lankiusių svečių sąrašą, daugelis maloniai nustebtų. Smagu ir tai, kad su daugeliu artistų palaikome šiltą ryšį iki šiol.

Kas nutiko 2015-16-ųjų sandūroje, kad susiformavo naujas darinys? Kaip apibūdintumėt pagrindinę šios serijos jungiamąją dalį?

Tadas Quazar: Nutiko daug naujų pažinčių ir naujo etapo poreikis. Asmeniškai turėjau nemažą duobę asmeniniame gyvenime. Norėjau naujos aplinkos ir naujų potyrių. Matyt, kai nori, tai nematoma ranka ir sustumdo viską ten, kur reikia. Labai nesiplečiant, kai su tuometiniais kolegomis gavome progą padaryti naują renginį – neatsisakėme.

Jungiamoji dalis… Tai daugiau dalys. Įdomus garsas, nauji-seni veidai ir nesibaigiantys nuotykiai, kurių čia vyko neįtikėtinų ir tikrai unikalių.

Tadas Quazar pažįstamas dar nuo “Mondayjazz” laikų, o kas yra kitos dvi galvos ir kuo užsiima kitos keturios rankos dienos metu?

Clicklounge: Jau trečią sezoną esu “Opium” klubo kolektyvo dalis. Šiuo metu abi rankos, be Juoduomenės vakarėlių serijos, prisideda prie klubo programos kūrimo ir įgyvendinimo.

Tumosa: Visą savo laiką skiriu muzikai ir veiklai, kuri siejasi su muzika. Darbo dienomis didžiąją dalį laiko skiriu kūrybai. Ieškau naujų garsų ir būdų, kaip išreikšti savo idėjas galvoje ir paversti jas garsais. Savaitgaliais išbėgu į aikštelę prasukti plokštelių ir su bičiuliais, pabendraut apie muziką, tolimesnius planus.

Kurį laiką atrodė, kad vienas jūsų kozirių – gyvos muzikos integracija į šokių vakarėlius: MTJunker, Die Wilde Jagd ir kiti. Tačiau pastaruoju metu svečiuose dažniausiai didžėjai. Gyva muzika šokiams nepasiteisino?

Clicklounge: Tiek didžėjai, tiek gyvos muzikos grupės klube turi vienodą pridėtinę vertę. Kasmet per lietuviškai trumpą klubo sezoną savo renginių serijoje planuojam bent kelis gyvus pasirodymus. Taip įpareigojam save neapsiriboti vieno stiliaus didžėjų pasirodymais.

Tadas Quazar: Šiaip labai geras pastebėjimas. Iš tikro bandėme fokusuotis į formatą gyvas pasirodymas plius renginio šeimininkai. Bet realybė planus gerokai pakoregavo. Arba neatrasdavome tikrai dominančių šviežių gyvų atlikėjų, arba jie gyvena kažkur, iš kur neįmanoma atvykti arba laikas nesutapdavo. Tad šią ambiciją apsikarpėme, bet neatsisakėme. Esant progai esame visoms keturiomis už gyvesnį formatą savo renginiuose.

Kaip atrodo naktinis Lietuvos gyvenimas už Vilniaus ribų? Koks jūsų pasirodymas svečių aikštelėje labiausiai įsiminė?

Tumosa: Galiu pasakyti, visur viskas smagiai sukasi, tik iki pilnos laimės kai kur trūksta žmonių. Kad susiburtų naktinio gyvenimo bendruomenė. Paskutiniu metu turbūt labiausiai istrigo vakarėlis “Taste of Manfredas”, vykęs Kauno klube “Lizdas”. Tą vakarą viską “uždarinėjau”, buvo išties labai daug žmonių. Ir publika tą vakarą patiko. Trumpai tariant, buvo labai smagu.

Tadas Quazar: Esame išties linksmintis mėgstanti gentis. Reikalai savaip verda, įtariu, net ir mažiausiuose miesteliuose. Iš paskutinių komandiruočių tikrai įsiminė didelis reivas “Prisukamas Abrikosas” Kaune, o toks labai šiltas ir jaukus jausmas paliko po grojimo “Pakhauz” Klaipėdoje.

Clicklounge: Gyvenimas verda ir turi daug potencialo. Per pastaruosius metus Lietuvos naktinis žemėlapis pasipildė naujomis erdvėmis skirtinguose šalies kraštuose. Matosi spartus kultūrinis progresas. O įsiminė mano paskutinė išvyka į pajūrį, kur su “Rąžės” kolektyvu apturėjom epinę naktį Žemaitijos hipsterių apsupty.

Pažvelkime atgal. Kurios nebeegzistuojančios Vilniaus naktinio gyvenimo alfavietos kelia daugiausia sentimentų?

Clicklounge: Neilgai reziduoju sostinėje, bet dar paaugliškos turisto akys matė ir iki šiol ilgisi Islandijos gatvės kaimyno, naktinio klubo “Woo”. Ir, žinoma, “Gravity”.

Tadas Quazar: Kadangi gimiau Vilniuje ir čia be kelių gyvenimo epizodų užaugau, manyčiau, kad aplankiau daugiau mažiau visas buvusias ar esamas alfavietas. Ir su kiekviena turėta įvairaus santykio ir patirčių, kurių čia taip greitai nepapasakosi. Bet kažkodėl visai sentimentaliai žiūriu į Sporto rūmų laikus, klubą “Eldorado”. Viskas atrodė nauja, buvo prasidėjusi paauglystė ir besibaigianti vaikystė su visais nepatirtais išgyvenimais.

Jūsų atsakymas TAM kaimynui, kuriam trukdo naktinis ritmas?

Clicklounge: Jeigu jau taip susiklostė, kad tavo šaknys aplink sostinės kultūrines vietas – išeik pasivaikščiot naktį.

Tadas Quazar: TAS kaimynas yra Vilniaus klasika. Be jo miestas nebūtų toks, koks yra dabar.

O ką pasakytumėt pareigūnui, planuojančiam parodomuosius reidus naktiniuose klubuose?

Clicklounge: Visi mes esame kvaili, tik ne vienodai.

Tadas Quazar: Įtariu, kad ne pareigūnas tuos parodomuosius reidus planuoja, tad ką čia bepasakysi žmogui dirbančiam savo darbą. Turėtų vykti diskusija su tikraisiais parodomųjų reidų kaltininkais.

Tumosa: Esu prieš juos ir nematau tikslo taip daryti. Nemanau, kad apsidžiaugtų pareigūnas, jei į jo namus įsiveržtų 30 šokėjų ir pradėtų elgtis kaip paskutiniai vandalai. Karas prieš šitą kultūrą kitose šalyse vyksta jau seniai ir tikrai intensyviai. Jis dar neatnešė nieko gero – tik chaosą tarp žmonių. Man visada kelia juoką, bet tuo pačiu ir liūdesį, kai pamatau antraštę suėmė porą jaunuolių ir išvežė pasėdėt už grotų parai. Tai tik parodo, kiek banalus tai reikalas ir kaip prieš mus, šokių muzikos kultūros puoselėtojus, yra nusistačiusi policija.

Kas transformuoja Vilnių į Alfavilnių? Vidis sakė: “Alfavilnius” tyrinėja paralelinio Vilniaus idėją ir atitinkamai visokias labiau ar mažiau tikėtas lokacijas”. Turite kokią nors svajonių vietą, kurią labiausiai norėtumėt pašokdinti?

Clicklounge: Transformacija įvyksta, kai klubas, kartu su savo auditorija atsiduria netradicinėse miesto erdvėse, kur ištinka naujos patirtys ir atradimai. Vilniuje apstu neatrastų ir festivalinių vietų. Gal tik nusistovėjusi problema, kad klubinėtojai naktį vangiai keliasi toliau už miesto centro.

Kur jus pačius bus galima sutikti “Alfavilnius” savaitgalio metu?

Tadas Quazar: Ketvirtadienį mus pačius tikrai sutiksi Halės turguje, kuomet antrą kartą susitiksime su Die Wilde Jagd. Vėliau kelsimės į barą “Amadeus”, kur po Sapphire Slows pasirodymo užbaigsime naktį. Tikrai lankysiu ir kitus savaitgalio renginius. Kur jie nuves? Palieku tai nematomai rankai.

Pristatykite savo “Alfavilnius” svečius: vokiečius Die Wilde Jagd ir japonę Sapphire Slows.

Clicklounge: Sapphire Slows kartais šnabžda, kartais atrodo verkia į mikrofoną, nupiešia vaiduoklišką Tokijo atmosferą, o tada suvynioja melancholiškos elektronikos verpetuose. Tokijo lakštingala, pasakyčiau. Iškrito įdomus faktas, kad muzikinę karjerą tęsti paskatino 2011 m. Japonijoje įvykęs žemės drebėjimas. Žinant stiprų klubo ryšį ir draugystę su artistais iš Tolimųjų Rytų, laukia intriguojanti naktis ir eklektiškas startas į “Alfavilnius” festivalį.

Tadas Quazar: Die Wilde Jagd pavadinimas visada intriguoja. Vokiška branda, kaubojiškas skambesys, už kurio stovi labai stipri asmenybė, su kuria teko malonios garbės susipažinti. Tai tikrų tikriausia laukinė muzikinė medžioklė, instrumentus priverčianti dainuoti kiek mistinių būtybių balsais. Tinka ir stadioniniam šėlsmui, ir ramiai būsenai namuose. Medžioklės sugrįžimas į “Juoduomenę” jau dabar kelia vaizdingus pagaugus.

uždėsite pokalbio pabaigai?

Clicklounge

Tadas Quazar

Tumosa