“Rupert” filmų programa „Vis dar čia“

Rupert maloniai kviečia į rezidentų bei alternatyvios edukacijos alumnų trumpametražių filmų programą „Vis dar čia“. Renginys vyks balandžio 17 d. 17:30, Nacionalinės dailės galerijos kino salėje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Filmų programa truks apie 50 min. Jei turite specialių reikalavimų susijusių su judėjimo ar kitomis negaliomis, kviečiame rašyti į info@rupert.lt.

Ši filmų programa – tai dalis Rupert organizuojamos tęstinės projektų ir renginių serijos, skirtos rūpesčio, tarpusavio priklausomybės, negalios temoms ir jų plėtojimo kūrybinėse praktikose aptarimui.

Praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje teoretikas, queer kultūros ir negalios temų tyrinėtojas Robert McRuer pristatė terminą „crip“, kurio vartojimas ilgainiui tapo vyraujančių sveikatos, kūno bei funkcionavimo apibrėžimų kritikos instrumentu. Etimologiškai „crip“ siejamas su „cripple“ (lt. luošys), o jo vartojimu viešojoje erdvėje siekiama reabilituoti žeminantį atspalvį turintį žodį.

Renginio metu išvysite šešių jaunų kūrėjų filmus, kuriuose menininkai kalba iš „pažeidžiamo“, „sergančio“, „neįgaliojo“ ir „marginalo“ pozicijų, bei klausia, kaip kalbėjimas būtent iš jų, leidžia pasipriešinti ar pasiūlyti alternatyvas visuomenės nusistatymams, ką reiškia būti „normaliu“ ir „funkcionuojančiu“ visuomenės nariu. Filmuose nagrinėjamos temos ir problemos grįžta prie feministinio aforizmo „tai, kas asmeniška, yra politiška“ bei pabrėžia negalios, sveikatos bei „galėjimo“ socialinių modelių problematiškumą.

DALYVIAI:

Avni Dauti & Rebecca Vaughan

Sophie Hoyle

Leah Clements

Milda Januševičiūtė

Abri de Swardt

Filmų aprašymai: http://rupert.lt/lt/screening-programme-still-here/

*Filmai bus rodomi originalo kalba (anglų). Renginio metu bus pateiktos filmų angliško teksto transkripcijos. Avni Dauti ir Rebecca Vaughan filmo peržiūros su vertimu į lietuvių gestų kalba bus organizuojamos kitomis datomis bendradarbiaujant su „Lietuvos kurčiųjų draugija“ bei Kauno menininkų namais.

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba

Partneris: Nacionalinė dailės galerija