Eksperimentinis “Druskomanijos” skambesys

Lietuviškos muzikos scenose pastaruoju metu vis vešliau įsigali eksperimentinė elektronika, džiazas, noise bei įvairių stilių, žanrų ir technikų dariniai. 35-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“, vedamas ilgametės tradicijos parodyti tai, kas nauja, gegužės 10-16 d. Vilniuje ir gegužės 17-19 d. Druskininkuose pateiks koncentruotą aktualios muzikos dozę. Festivalyje apie šiuolaikinę muziką kalbės, jos mokys(is), ją pieš ir vaizduos, kurs, atliks įvairūs Lietuvos ir užsienio kūrėjai bei atlikėjai. Šiemet festivalis kaip niekada anksčiau daug dėmesio skiria naujai susiformavusiai naktinei programai – eksperimentinės ir elektroninės muzikos pasirodymams. „Druskomanijos“ scenoje susidurs įvairios kryptys, siūlydamos visapusišką elektronikos patirtį ir gaivindamos ausis bei mintis eksperimentų gūsiais.

Elektroninės muzikos vartus festivalyje gegužės 10 d. Kompozitorių namuose vyksiančioje atidarymo naktyje atvers Monikaze (Monika Zenkevičiūtė) ir MEKASDUo. Solo projektu Monikaze jungia elektroniką, jazz, IDM, ambient ir kitus stilius, juos pakreipdama sava kryptimi, pasūdydama kick’ais ir aštriomis boso linijomis. MEKASDUo – tai du žmogėnai, būgninkas ir gitaristas Audro ir Kizala, grojantys purviną noise džiazą su pankroko šaknimis. Kompozitorių namuose elektronika atmosferą kaitins ir šeštadienį, gegužės 11 d. – čia pasirodys Brokenchord (Ernestas Kaušylas), savo kūryboje apjungiantis monotoniškus, hipnotizuojančius ritmus ir lo-fi gitarų garsus, besitransformuojančius į triukšmingą gyvą pasirodymą.

Jaunų kūrėjų prie mikserių ir pultų netrūks ir „Druskomanijos“ renginiuose Druskininkuose. Gegužės 17 d. galerijoje SOFA/VY Ninos Guo & Augustės Vickunaitės improvizacinis duetas sluoksniuos juostinio magnetofono ir balso skambesį, tad bus galima išgirsti gyvų ir analoginių garsų muzikos pluoštą. Jas scenoje pakeis elektroninės muzikos kūrėjas ir prodiuseris Jaroška (AR/FM). Skirtingi šokių muzikos ir eksperimentinių įrašų garsynai, susilieję tarpusavyje, kuria originalų skambesį, kuris išlaiko pusiausvyrą tarp žanrų, bet nokautuoja klausytoją. Gegužės 18 d. galerijoje skambės saksofono ir elektronikos dialogai: eksperimentinės muzikos duetas DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas jungs patefono kaip išraiškingo instrumento galimybes su saksofono garsynu, taip kurdami hipnotizuojančią atmosferą. Simono Šipavičiaus, scenoje žinomo kaip Sheep Effect, muzikoje saksofonas susilies su techno, drum’n’bass, minimal ir netgi IDM skambesiu. Vakarą karūnuos DJ Extended, solo projektu parodydamas savo laukinę judesio muzikos pusę, DJ sete derindamas skirtingus stilius, sąskambius ir ritmus. Po audringo savaitgalio atsigauti padės analoginio garso duetas Forgotten Plants (Konradas Žakauskas ir Marija Rasa Kudabaitė), kuris gegužės 19 d. Liškiavos Švč. Trejybės bažnyčioje pakvies bendrai garso meditacijai.

Gegužės 10 d. 22:00

Kompozitorių namai (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)

MONIKAZE / MEKASDUo

Gegužės 11 d. 22:00

Kompozitorių namai (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)

BROKENCHORD

Gegužės 17 d. 22:00

Galerija SOFA/VY (Vilniaus al. 20, Druskininkai)

Nina Guo & Augustė Vickunaitė / Jaroška (AR/FM)

Gegužės 18 d. 21:00–2:00

Galerija SOFA/VY (Vilniaus al. 20, Druskininkai)

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas / Sheep Effect / DJ Extended

Gegužės 19 d. 15:30

Švč. Trejybės bažnyčia (Bažnyčios g. 7, Liškiava)

FORGOTTEN PLANTS (NL/BE)