„Kultūrinis sąbėgis” Kaune – kultūros profesionalams apie socialinį poveikį

Gegužės 10 d., penktadienį, 10 – 17 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56) vyks „Kultūrinis Sąbėgis”, kurio metu bus aptariami Kauno bei kitų Lietuvos miestų galerininkams, ekspozicinių ar kitų kultūrinių erdvių bei iniciatyvų atstovams aktualūs klausimai apie socialinį poveikį. Renginį organizuoja gegužės 9 – 12 d. vyksiantis Gallery Weekend Kaunas. Dalyvavimas Sąbėgyje su registracija.

„Kultūrinis Sąbėgis” aptars kultūros ir socialinio poveikio, jo apskaičiavimo ir reprezentavimo reikšmes bei skleisis per šias tematines ašis: socialinis poveikis kultūros organizacijoje bei kultūros ir meno prieinamumo problematika. Šių metų temos atliepia poreikį permąstyti šiuolaikinius galerijų ar kitų kultūros ir meno erdvių, iniciatyvų veikimo principus ir pasiūlyti tvaresnius, aktualesnius ir platų poreikių spektrą apimančius veikimo būdus.

Nuo 10 val. programoje pranešimus skaitys Kristina Werner „Įtraukimas ir poveikis: darbas su bendruomenėmis dokumentinio projekte Žalia pievelė“ (anglų kalba) ir Rūta Stepanovaitė „Pritaikymas vs prieinamumas: naujų (?) kultūros auditorijų link“ (lietuvių kalba). Po pranešimų vyks moderuojama diskusija su klausytojais. Esant poreikiui, galimas vertimas į lietuvių kalbą.

Nuo 11 val. 45 min., atsispiriant nuo pranešėjų pristatymų ir juos sekančių diskusijų, vyks praktinės idėjų dirbtuvės. Klausytojai galės pasirinkti, kurioje iš paraleliai vykstančių dirbtuvių norėtų dalyvauti.

Kristinos Werner ir Aistės Ulubey moderuojamos dirbtuvės nagrinės klausimą, kaip meno praktikai gali dirbti su bendruomenėmis, kurioms patys nepriklauso. Iš pradžių, tokie praktikai gali būti vertinami kaip pašaliniai žmonės, bandantys įsijungti į bendruomenę, kurios nepažįsta/ nežino jos konteksto. Ši aplinkybė kelia klausimus: kaip mes galime rasti bendrą kalbą? Kaip mes galime sukurti erdvę, kuri leistų skirtingiems požiūriams, patirtims egzistuoti kartu? Kaip mes galime priimti kiekvieną požiūrio tašką kaip vertingą pasaulio suvokimą? Ir kaip galime priimti įvairovę kaip kūrybinio proceso dovaną? Darbas su žmonėmis, kitokiais nei mes patys, gali būti būdas pažinti naujas perspektyvas, suteikti galimybę suprasti savo temos universalumą, rasti estetinę formą, kuri efektyviausiai pasiektų auditoriją kuriant meninę produkciją.

Rūtos Stepanovaitės moderuojamose dirbtuvėse bus aptariama, kokius barjerus turime įveikti, ir kokius įrankius įgyti, kad galėtume padėti savo auditorijoms pažinti šiuolaikinę kultūrą? Ar miestų, šalių kultūros organizacijos gali vadovautis vienu kultūros prieinamumo standartu, skirtu priimti visus lankytojus?

KRISTINA WERNER yra teatro kūrėja ir taikomojo teatro edukatorė, dirbanti su įvairiais teatrą ir švietimą bei bendruomenes jungiančiais projektais Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Lietuvoje ir Vokietijoje. Kristina – viena iš Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukurto spektaklio „Žalia pievelė” režisierių ir koncepcijos autorių. 2015 m. ji baigė taikomojo teatro magistro pakopos studijas Goldsmith’s universitete, Londone. Pastaruosius septynerius metus Kristina Werner dirbo su įvairiomis bendruomenėmis, įskaitant žmones su mokymosi sutrikimais, daugiakultūrines grupes, senjorus, pabėgėlius.

RŪTA STEPANOVAITĖ yra kultūros vadybininkė, Kauno menininkų namų (KMN) vadovė, pristatysianti KMN patirtį kuriant kultūros turinio ir infrastruktūros prieinamumą Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenei. Vis daugiau kalbant apie auditorijų plėtrą, atsigręžiame į bendruomenes, kurios kultūroje dalyvauja sąlyginai mažai. Jų atstovams kultūros turinį darome vis prieinamesnį, o infrastruktūrą pritaikome. Vis tik, skirtis tarp kultūros prieinamumo ir pritaikymo koncepcijų yra gana plati. Kaip nepasiklysti?

RENGINIO PROGRAMA:

10:00 – 11:30 Pranešėjų pristatymai, po jų – atvira diskusija su žiūrovais ir kultūros lauko profesionalais. Pagrindinės pranešėjos: Kristina Werner, Rūta Stepanovaitė

11:30 – 11:45 Pertrauka ir kontaktų mainai

11:45 – 13:45 Praktinės dirbtuvės su pertrauka

13:45 – 14:45 Kultūrininkų BBQ, KMN sodelyje

14:45 – 16:45 NET-WALK: teminis tinklaveiklos pasivaikščiojimas

17:00 Laisvas GWK 2019 vakaro programos lankymas su renginio atstovais (išsami programa www.galleryweekendkaunas.lt)