Į Kauną atvyksta didžiausias vasaros renginys – 12-oji Kauno bienalė

Birželio 7-9 dienomis, šventinių renginių savaitgaliu Kaune prasideda bene didžiausias šių metų kultūros renginys Lietuvoje, 12-oji Kauno bienalė. Iki pat rudens atvirose miesto erdvėse, muziejuose bei netradicinėse menui vietose įsikursianti bienalės ekspozicija PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT, kvies leistis į kelionę šiuolaikinio meno maršrutais.

Trisdešimties menininkų iš viso pasaulio kūriniai ir instaliacijos šių metų bienalėje tyrinės kelionės temą, kvies susipažinti su Kauno, Lietuvos ir tarptautinėmis patirtimis, neatsiejamomis nuo judėjimo ir pokyčių jausmo. Parodos eksponatai bus įkurti skirtingose miesto muziejuose bei netradicinėse viešosiose erdvėse – Kauno geležinkelio ir autobusų stotyse bei jų prieigose, specialiai atgabentuose traukinių vagonuose, autostradoje Vilnius-Kaunas ir senosiose Kauno kapinėse. Daugiau kaip dešimt šių metų bienalės kūrinių sukurti specialiai Kaunui liks miesto urbanistinės istorijos dalimi.

Didysis Kauno bienalės atidarymas birželio 7 d. 18:00 val., prasidės Kauno geležinkelio stotyje, iš kurios specialiai šiam vakarui sukurtas jungtinis menininkų performansas nusidrieks iki pat Kauno paveikslų galerijos.

Birželio 8-9 d., Kauno paveikslų galerijoje, Kauno menininkų namuose bei Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyks performansų programa. Kauno bienalės atidarymo savaitgalį bus pristatyti menininkės iš Argentinos Amalia Pica darbas „A ∩ B ∩ C (Line)“, Jasminos Cibic (Slovėnija) performansas „Klimato kaita“, italės kūrėjos Francescos Grilli kūrinys „Užmiršti orą“. Jungtinis menininkių Ingos Galinytės (Lietuva) ir Anna Papathanasiou (Graikija/Kanada) darbas „Empatiškas kūnas: savo būgno ritmu“ Kauno geležinkelio stotyje bendrai patirčiai įsitrauks ir žiūrovus. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį publika yra kviečiama prisidėti prie miegojimas po žvaigždėmis veiksmo ir kartu pasitikti saulėtekį.

Nuo birželio 8 d. Kauno bienalė miestiečius ir miesto svečius su menininkais bei jų darbais kviečia susipažinti specialiose teminėse ekskursijose. Įdomūs pasakojimai ir istorijos, kartu su profesionaliais gidais keliaus maršrutais „99 metrai“, „30 šviesų“ ir „2 žingsniai“.

Tema „99 metrai“ – tai laukimo jaudulys Kauno geležinkelio stotyje. Kartu su gidais bus nagrinėjami Lietuvos ir pasaulio laikinumo, tapatybės, vertybių, ryšių ir konfliktų atspindžiai. Ekskursija, jungianti Kauno autobusų stotį ir Kauno paveikslų galeriją, „30 šviesų“ įtrauks į žaidimą identitetu, tautos ir kultūros sąvokomis. Atsigręždamas į architektūrą ir viešąsias erdves, tapusias laikinomis galerijomis, turas „2 žingsniai“ įtrauks į miesto istoriją Kauno paveikslų galerijoje ir Nacionaliniame M.K. Čiurlionio muziejuje.

Didysis atidarymo savaitgalis birželio 7 – 9 dienomis pradės 12-ąją Kauno bienalę PO IŠVYKIMO | PRIEŠ ATVYKSTANT. Bienalės paroda, ekskursijos ir edukaciniai renginiai Kaune vyks iki pat rugsėjo 29 dienos. Daugiau informacijos: www.bienale.lt.