Mokytis ir ilsėtis kviečia festivalis “Mandala”

Liepos 19-21 d. Švenčionių rajone įsikūrusios kaimo sodybos “Saulėtas krantas” teritorijoje (40 km nuo Vilniaus) jau devintąjį kartą vyks psichologijos, dvasinių praktikų, sveikatingumo ir kūrybinių veiklų festivalis “Mandala”.

“Šiuo renginiu noriu paskatinti žmones rūpintis savimi, puoselėti kūrybiškumą, išmokti būdų kaip būti sveikesniais ir laimingesniais”, – sako “Mandalos” organizatorė, Turkijoje, Stambulo mieste gyvenanti lietuvė, psichologė, šokio terapautė ir anglų kalbos mokytoja Sigita Dabulskytė.

Organizuoti tokį renginį jai kilo mintis prieš dešimtį metų apsilankius dvasinių praktikų festivalyje “Gara vasara” Latvijoje. “Ten patiko viskas – ir programa, ir sutikti žmonės, ir bendra renginio atmosfera, tad užsidegiau noru panašų renginį organizuoti ir Lietuvoje”, – sakė ji. Tiesa, temų ratą ji praplėtė – įtraukė ir paskaitų iš psichologijos, sveikatingumo sričių, meninius gebėjimus lavinančių užsiėmimų.

Festivalio programa suskirstyta į penkias erdves: Vandens (psichologinę), Oro (dvasinę), Žemės (kūno), Ugnies (kūrybinę) bei šiemet pirmą kartą veiksiančią Poilsio erdvę. “Lankytojai gali rinktis net iš kelių vienu metu vykstančių užsiėmimų, kiekvienas tikrai suras jam įdomų”, – teigė mergina. Skirtingos erdvės atspindi festivalio pavadinimą: mandala – tai iš skirtingų, tačiau vienodos svarbos elementų, sudarytas piešinys, vieninga visuma.

Festivalis prasidės penktadienio pavakarę ir tęsis iki sekmadienio vakaro. Dienotvarkė įtempta – paskaitos, užsiėmimai vyks nuo 7 ryto – iš viso jų suplanuota per pusšimtį, o vakare programą pratęs muzikinė dalis. Į renginį kviečiami lektoriai iš Lietuvos ir užsienio.

Iš įdomesnių šių metų Vandens erdvės užsiėmimų Sigita išskyrė psichologės Ievos Balvočiūtės paskaitą “Konfliktų sprendimas šeimoje”, kurioje bus aptariama kaip spręsti konfliktus, kylančius tiek tarp sutuoktinių, tiek tarp tėvų ir vaikų. Psichologas Nerijus Ogintas ves paskaitą “Meilė darbui”, kurioje padės kitaip pasižiūrėti į savo profesinę veiklą ir ją pamilti arba …pakeisti. Bus ir specialus užsiėmimas vyrams – asmeninio tobulėjimo lektorius Ignas Genys juos pakvies į saviugdos dirbtuves “Tikras vyras”.

Oro erdvėje vyks gydymo garsu koncertas, kurį ves šamanizmu besidomintis multiinstrumentalistas iš Jungtinės Karalystės Pete Kabir Bengry. Kinų kultūros specialistas ir meditacijos mokytojas Vytenis Sinkevičius mokys kaip teisingai suformuluoti norus, kad būtų lengviau juos įgyvendinti – jo užsiėmimas vadinsis “Svajonių žemėlapio piešimas”. O dvasinių praktikų mokytoja Jurgita Mazurkevičiūtė ves giliai atsipalaiduoti padedantį meditacinį judesio užsiėmimą “Esu”.

Žemės erdvėje – gydytojos Godos Denapienės paskaita “Ajurvedos išmintis per mokslo prizmę”, kurioje pasakos apie Ajurvedos pritaikymą šiuolaikiniame gyvenime, ypač akcentuodama sveikatą ir gydymą. Masažo specialistė Rūta Katiliūtė ves užsiėmimą “Terapinis veido masažas”, kuriame mokys kaip teisingai sau ar kitam žmogui atlikti veido masažą naudojant eterinius aliejus. Įdomus užsiėmimas moterims – “Daosių seksualinės praktikos”, kurį ves sertifikuota dao praktikų instruktorė Edita Esenku – jame bus galima sužinoti kaip atskleisti moteriškumą ir sutvirtinti santykius poroje.

Ugnies erdvėje festivalio lankytojai galės išmokti kurti lino raižinius, pritaikyti feng šui žinias kuriant namų interjerą, tapyti mandalas neįprastu būdu – ant klijų ar išreikšti save šokyje.

Pasak Sigitos, apsilankę festivalyje žmonės galės išbandyti įvairias praktikas, atsirinkti patikusias ir jas tęsti savarankiškai renginiui pasibaigus. “Žinių kaip efektyviai spręsti problemas, jaustis geriau trūksta. Tai įrodo ir tai, kad Lietuva pirmauja pasaulyje pagal savižudybių skaičių”, – mąsto organizatorė.

Kaip ir kiekvienais metais, festivalyje veiks Vaikų zona – kol tėveliai eis į užsiėmimus, vaikai bus užimti jiems skirta programa, bei Asmeninių paslaugų kaimelis, kuriame bus galima užsisakyti asmeninį horoskopą, auros diagnostiką, įvairius bioenergetinius testus, masažus, refleksologijos paslaugą ar aromaterapijos konsultaciją.

Koncertinėje programoje dalyvaus dainininkės Rugilė Daujotaitė, Eglė Sirvidytė, grupė “Baltasis kiras”, gongų meistras Raimondas Binkauskas su programa “Amžinasis dabar”.

Šis renginys – blaivus. Jame neleidžiama ne tik vartoti alkoholio ar narkotikų, bet ir rūkyti. Negalintiems apsieiti be rūkalų bus įrengta speciali erdvė rūkymui tolėliau nuo festivalio zonos, kad dūmai netrikdytų festivalio lankytojų.

Į renginį kviečiama atvykti su visa šeima. Galima atsivežti ir neagresyvius augintinius, tačiau jie neturėtų trukdyti užsiėmimams.

Apsigyventi galima palapinėse, ar išsinuomoti kambarius nameliuose (juos reikėtų rezervuoti iš anksto). Maistą gaminti galima ant laužo ar pasinaudoti net kelių festivalyje įsikursiančių vegetariškų bei veganiškų kavinukių paslaugomis. Festivalio vieta įrengta prie Pailgio ežero ir apsupta itin gražios gamtos. Norintys pabūti su savimi galės eiti pasivaikščioti, uogauti, grybauti, žoliauti.

„Tai puiki proga išmokti naujų dalykų, gauti įkvėpimo gyvenimo permainoms bei susirasti bendraminčių“, – tvirtino „Mandalos” iniciatorė. Pasak jos, festivalio dalyviai renginį vertina ir už įgytas žinias, ir už galimybę pabūti gamtoje, pailsėti.

Per devynerius metus festivalis išaugo, jame atsirado naujų dalykų, o pirmą kartą atvažiavusieji dažniausiai tampa jo nuolatiniais lankytojais.

„Organizuoti šį renginį atima labai daug jėgų, visgi sulaukiu ir labai daug padėkų, palaikymo – tai įkvepia vėl ir vėl imtis darbų”, – sakė S.Dabulskytė.

Daugiau informacijos apie renginį: Mandala-festival.lt