„Postcosmos X“ suburs melomanus ir kosmoso entuziastus

Rytoj šalia Molėtų astronomijos observatorijos startuosiantis festivalis „Postcosmos X“ vys gijas tarp muzikos ir mokslo. Dvi paras truksiančiame renginyje bus galima ne tik paklausyti kylančių užsienio ir šalies atlikėjų, bet ir sužinoti daug naujo apie kosmoso įdomybes: nuo juodosios skylės sandaros iki galaktikų fotografavimo subtilybių.

„Pagaliau užpildėm „Postcosmoso“ baką raketų kuru, o link savų galaktikų festivalį neš naujos kartos post punk/indie/electronic ir panašių žanrų žvaigždės, o taip pat profesionalūs kosmoso tyrinėtojai, pasidalinsiantys savo žiniomis su visais smalsios sielos žmonėmis. Laukiančius muzikinius ir mokslinius atradimus apvainikuos įstabi Molėtų apylinkių gamta, kaitrus vasariškas oras ir ryškiai žvaigždėtas dangus. Pažadam, jog bus gražu, turininga ir neįprasta“, – sako festivalio rengėjai.

Muzikinio sąstato priešakyje „Postcosmosas“ išstatė perspektyvų duetą iš Berlyno „Lea Porcelain”. Kritikai bei melomanai atmosferinį, skaidrų, ir nostalgišką šios grupės skambesį vertina kaip naują impulsą visam post punk žanrui ir žada jai pasaulinio lygio karjerą. Jau dabar daugelyje Europos šalių grupė renka pilnas sales, taip pat leidžiasi į turus su tokiomis garsenybėmis kaip „Alt J“ ir „Apparat“.

Užsienio atlikėjų kompanijoje taip pat bus baltarusių new wave lyderiai „Dlina Volny“, kurių kūryba neatsiejama nuo savo šalies sostinės, jos architektūros, nostalgiško kultūrinio ir socialinio mentaliteto.

Keisčiausiu „Postcosmoso“ artistu galima vadinti Zan Hoffman. Dar 1984 m. JAV jis įkūrė savo kasečių įrašų kompaniją ir aktyviai koncertuoja iki šiol. Po Zanstones, Bodycocktail ir kitais vardais amerikietis išleido šimtus albumų ir tūkstančius kompozicijų. Ekstravagantiškas atlikėjas deklaruoja savo meilę new wave erai, o išties jis rezga painius, chaotiškus lo fi eksperimentus, netelpančius į jokius rėmus.

„Postcosmose“ taip pat koncertuos krūva lietuviškų šviežienų: – 80’s pop vakarėlių ir meilės scenų diva Rūta Mur, lo-fi/indie romantikai „Pilnatys“, naują skambesį suradę rokeriai „The Station“, tarp pogrindžio ir didžiausių šalies gitarinės muzikos scenų balansuojantys „No Real Pioneers”, hipnotizuojančio „romantic techno“ atstovai „Black Water”, tamsesnių natų post-punk/ shoegaze kolektyvas „Pindrops“, post industrinis „Vilkdujos“ vokalisto Povilo projektas „Oorchach“, naujai susikūrusi post roko grupė „useselesdelay“, elektroninės muzikos atlikėja Monikaze ir kiti.

Festivalio paskaitų erdvėje taip pat lauks ne vienas atradimas. NASA mokslininkų dėmesį atkreipęs astrofotografas Artūras Medvedevas papasakos, kaip nufotografuoti žvaigždynus ir galaktikas, demonstruos, kaip išgaunami kvapą gniaužiantys vaizdai. Astrofiziko Kosto Sabulio paskaitoje bus galima sužinoti, kaip išgauta istorinė juodosios skylės nuotrauka, taip pat daug dalykų apie šį dangaus kūną, kosmoso istorikas Sauliaus Lapienis dėstys apie lietuvius, dirbusius ir dirbančius kosmoso srityje, o laidos „Mokslo sriubos“ kūrėjas Ignas Kančys atskleis aktualijų apie mokslo pasiekimus.

Festivalyje taip pat dalyvaus astrofizikas Vytautas Čepas bei astronomas Justas Zdanavičius, kurių paskaitos supažindins su astronominiais objektais. Festivalio dalyviai galės ir patys prisiliesti prie visatos paslapčių tyrinėjimo, stebėdami žvaigždes greta esančiuose Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje ir Molėtų astronomijos observatorijoje. Psichologinį aspektą palies „Jaunimo linijos“ atstovai, su kuriais bus galima padiskutuoti apie emocijas ir būdus įveikti asmenines negandas.

Muzikos, mokslo ir menų festivalis „Postcosmos X“ vyks birželio 7-9 d. Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje, Kulionių kaime. Paskaitų, ekskursijų ir muzikinių pasirodymų tvarkaraštis skelbiamas interneto svetainėje www.postcosmos.lt.