Debutinis Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“ – tarptautinės publikos dėmesio centre

Sekmadienį ir pirmadienį, prestižiniame Karlovi Varų kino festivalyje, išparduotais dviem seansais įvyko pasaulinė Karolio Kaupinio debiutinio filmo „Nova Lituania“ premjera. „East of te West“ konkursinėje programoje dalyvaujantis, apie tarpukario Lietuvos geografijos profesoriaus pastangas sukurti atsarginę valstybę pasakojantis filmas nepaliko abejingų.

„Didžiausias premjerinis malonumas ir siaubas viename – žiūrėti į žmones, žiūrinčius tavo filmą. Karlovi Varų publika, viena nuostabiausių Europoje, tą siaubą sumažina radikaliai. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę savo filmą pristatyti šiame kino festivalyje ir laukiu, kaip mano filmą priims „neatsarginė” Lietuva“, – sako režisierius K. Kaupinis.

„Nova Lituania“ – netipinis istorinis filmas, kuriame nesiekiama tiksliai atkurti visus istorinius įvykius iki paskutinės detalės, be to, šalies praeitis ir jos istoriniai veikėjai nėra perdėtai romantizuojami. Režisierius, atsispirdamas nuo žymaus keliautojo, Lietuvos geografo Kazio Pakšto ir kitų to meto visuomenės bei politinių veikėjų prototipų, naudodamasis keletu žinomų istorinių įvykių, leidžiasi į kūrybines interpretacijas pasakodamas tai, kas vyko šių įvykių tarpe. Tokiu būdu filmui suteikiama išties daug sąsajų su šiandiena ir taip reikiamo aktualumo ne tik Lietuvos, bet ir plačiajai pasaulio auditorijai.

„Jau kitą dieną po antrosios filmo peržiūros Karlovi Varuose sulaukėme net trijų tarptautinių filmo recenzijų – tai patvirtino mūsų nuojautą, kad apie filmą be galo daug kalbama tiek tarp festivalio dalyvių, tiek žiūrovų. Iš auditorijos bei kolegų pasisakymų jaučiame, jog filmas iš visos programos išsiskyrė savo originalumu tie tematiškai, vizualiai, taip pat – subtilaus pasakojimo prasme. Visas šis dėmesys – didelis įvertinimas filmui ir mums, kaip kūrėjams”, – pirmaisiais įspūdžiais iš festivalio dalijasi filmo prodiuserė Marija Razgutė.

Paskutiniuosius pokario metus vaizduojanti „Nova Lituania“ seka Lietuvos geografijos profesoriaus pastangas įtikinti šalies vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėti šalį nuo artėjančios pražūties. Ore tvyrančią katastrofos nuojautą jaučia tik pagrindinis herojus, kol jo svajone apie galimą rojų žemėje patiki dar vienas žmogus – tuometis šalies premjeras.

Įsimintinus vaidmenis filme sukūrė Aleksandras Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė, Julius Žalakevičius, Paulius Pinigis ir kiti. Taip pat filmo operatorius Simonas Glinskis ir dailininkas Audrius Dumikas festivalyje buvo ne kartą išskirti paminint jų išskirtinį darbą ir dėmesį traukiantį, originalų filmo vizualą.

Pirmasis ilgametražis K. Kaupinio filmas jau buvo pripažintas geriausiu lietuvišku kino projektu tarptautinio industrijos renginio „Meeting Point – Vilnius“ metu. Ketverius metus kurtas filmas buvo pradėtas vystyti tarptautinių scenarijaus dirbtuvių „Less is More“ metu. Dėl išlikusių autentiškos tarpukario architektūros bei vidaus interjerų, didžioji dalis filmo scenų nufilmuotos Kaune.

Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos,  Creative Europe MEDIA bei Lietuvos radijas ir televizija. Filmą prodiuserė – Marija Razgutė („M-films“), koprodiuseris – Martynas Mickėnas („Kino studija“).