„Pinegrove“ scena festivalyje „Yaga Gathering 2019“

Čežanti samanų paklotė, medumi bliaukiantis oras, sapnų gaudyklės pynėse visam savaitgaliui paklydęs dronas – į tokį pasaulį šaukia „Pinegrove“ scena. Joje šiemet pasirodys daugybė visame pasaulyje pripažinimą gavusių atlikėjų, tarp kurių – pirmą kartą Lietuvoje viešintys Peter Broderick, Phurpa, Karsten Pflum, Modulshtein ir jau kelią į festivalio lankytojų širdis spėję prasiskinti Circular.

Pailsėti, neskubėti, iš tiesų išgyventi akimirkas ir pažinti save kaip nesibaigiančio gamtos ritmo dalį – toks yra šios scenos tikslas. 80 savaitgalio valandų, 80 galimybių virsti kažkuo kitu – miško būtybe, aidu, smilga?

Kaip užsimena „Pinegrove“ scenos kuratorius Tadas Ingilevičius, festivalio lankytojai galės sudalyvauti miego vakarėlyje, paklausyti senovinių Tibeto giesmių ar grožėtis audiovizualiniais, šokio performansais.

„Pinegrove“ scena išsiskirs pulsuojančia nevaržoma gyvybe – net 33 iš 45 joje grosiančių atlikėjų atliks gyvus pasirodymus. Tado tikslas – paliesti kiekvieną chill out muzikos briauną – nuo ambient iki folk, modern classic, dubtech, experimental, sync-pop, downtempo, electronic, IDM.

Pastarojo žanro gerbėjai turės galimybę patekti į išskirtinę erdvę – atlikėjas iš Danijos Karsten Pflum, žinomas kaip miego koncertų organizatorius, surengs išskirtinį IDM pasirodymą, kurio klausytojai išgirs preciziškai menininko kuriamus garsovaizdžius.

IDM muzikos trio – Modulshtein – atsisako griežto muzikos dėliojimo į žanrų dėžutes. Savo grojamas džiazu dvelkiančias kompozicijas atlikėjas vadina tiesiog bendra kalba, gimstančia improvizuojant studijoje, aptraukiančia emocijas natų ir ritmų kevalu.

Į žanrų dėžutes nevalia dėti ir melomanams pažįstamo amerikiečių multi-instrumentalisto Peter Broderick, nuolat žongliruojančio skirtingomis muzikos kryptimis. Šiemet „Yaga Gathering“ jis surengs modernios klasikos pasirodymą su folk elementais, kurio metu gros net keliais skirtingais instrumentais – gitara, smuiku, pianinu.

Jaunas kompozitorius tiki, kad muzikos genialumas slypi paprastume ir interviu pripažįsta, kad daugelis jo paties mėgstamų dainų susideda vos iš trijų akordų. Galbūt todėl atlikėją, nuo septynerių metų grojusį klasikiniu smuiku, taip paveikė išgirsta žaisminga airių polka „The Britches Full of Stitches“ (liet. „Kelnės pilnos lopų“), kurioje, kaip ir daugelyje folk muzikos kūrinių, paprastose melodijose išlieka ištisų kartų papročiai.

Įsijausti į visa jungiančią kolektyvinę sąmonę padės ir kitas „Pinegrove“ scenos svečias – iš Rusijos atvyksiantis trio Phurpa. Neabejotinai vienas stipriausių festivalio pasirodymų – miške aidinčios tūkstantmečius menančios Tibeto giesmės, gilus gerklinis dainavimas, svaigus smilkalų kvapas ir miško dvasiomis virtę Phurpa vyrai, žadantys nepamirštamą kelionę, apgaubtą Himalajų viršukalnių mistika.

Ne ką mažiau mistiškas žada būti ir italo, šiuo metu gyvenančio ir kuriančio Berlyne, The Nent performansas. „The Nent yra apie prisiminimus ir sapnus, jų vietas, jų laiką, jų garsus. Veritas. Venustas. Vacuum. Balsai muzikoje – lyg paveikslų akys. The Nent yra talpa, vidinė vieta.“ – taip atlikėjas prisistato savo asmeninėje svetainėje.

Taip pat į „Pinegrove“ sceną grįš ambientinis duetas iš Norvegijos Circular. 1995 metais savo debiutinį albumą išleidę toje pačioje leidykloje, kurioje gimė ir pirmieji Biosphere albumai, Circular išsiskiria šaltais arktiniais garsų linkiais. Klausant jų atliekamos muzikos aplanko jausmas – esi atvirame lauke ir vienintelis garsas, kurį gali išgirsti, yra vėjas, o vienintelis kūnas, kurį gali paliesti, yra lietaus kūnas. Bėga minutės, lietaus debesys išsisklaido, saulė įšildo delnus. Net nepajunti – taip būnant praėjo šimtas metų.

Menų ir eksperimentų įvykis „Yaga Gathering“ vyks rugpjūčio 15 – 19 d. Varėnos rajone, Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero ir šaltinio.

https://www.facebook.com/YagaGathering/

www.yaga.lt