„Yaga Gathering“: psichodelika ir kafkiški disko ritualai

„Noriu, kad vyniotų muzika, kad vyniotų ir nepaleistų, kad šoktum visą laiką. Norisi to hipnotinio momento, kad skęstum bangose ir tada išnertum į netikėtą sau pasaulį“, – taip rugpjūtį vyksiančio festivalio „Yaga Gathering“ Valley erdvę apibūdina programos sudarytojas Paulius Burakas.

Šiemet Valley scenoje šeimininkaus tokie projektai, kaip Baba Zula, Local Suicide, Curses ir Job Sifre, trinantys ribą tarp tradicinių muzikinių žanrų ir žemėlapio horizontalių.

Sakoma, savo krašte pranašu nebūsi, tačiau vieni šių metų „Yaga Gathering“ headliner‘ių, Baba Zula, tam paprieštarautų. Praėjusiais metais jau spėję apšilti kojas Lietuvoje, gimtajame Stambule – kontrastų ir magijos mieste – Baba Zula laikomi vienu unikalesnių projektų.

Septintojo dešimtmečio psichodelikos aukso amžiaus įkvėpti gyvi grupės pasirodymai švenčia nevaržomą idėjų laisvę. Klausyti jų muzikos – tai nuo saulės spindulio laižyti datulių sirupą ir išgerti sultono rūmų šešėlį idant jame neliktų tuštybės.

Išvertus iš turkų kalbos „Baba Zula“ reiškia „didelę paslaptį“ ir, nors dažniausiai grupė dainuoja apie vienio su gamta siekį, keletą jų dainų buvo uždraudusi Turkijos islamo cenzūra.

Kitas „Yaga Gathering“ Valley scenos svečias – jaunas kraujas iš Amsterdamo Job Sifre, savo pozityvumu ir entuziazmu užkūręs ne vieną šokių aikštelę. Savo kūriniuose jis tyrinėja downtempo techno, EBM, eksperimentinės ir industrinės elektronikos pakraščius ir puikiai atspindi kartais akiplėšišką, veržlų, niekada nemiegantį Amsterdamą.

Iš pirmo žvilgsnio vėjavaikiški Job Sifre darbai – kruopštaus darbo rezultatas. Iš elektronikos grandų, Coil, Suicide, VVV, įkvėpimo besisemiantis atlikėjas kalbėdamas su žurnalistais pabrėžia nemėgstantis leisti laiko improvizacijoms. Kaip pats sako – paradoksalu, bet dėl tingumo savo muziką jis kuria preciziškai, rankiniu būdu dėliodamas kiekvieną garsą, kad vėliau netektų gaišti laiko taisant klaidas.

Iš Amsterdamo nakties – į gaivališką Berlyną. Legendiniam vakarėlių miestui Valley scenoje atstovaus Curses ir Local Suicide.

Curses – projektas, tobulai atitinkantis šių metų „Yaga Gathering“ raganysčių temą – muzikos burtams pasitelkia tamsų ir šiek tiek nostalgišką rokenrolą ir maišo jį su disco bei post-punk skambesiu. Šis atlikėjas viską perteikia muzika, todėl ir jo asmeninėje svetainėje nerasite ilgų prisistatymų – leiskite kalbėti sintezatoriams.

Tuo tarpu kiti Valley scenos akrobatai – berlyniečiai Local Suicide – mėgsta istorijas. Ši pora, slypinti už garsiausių Berlyno undergroundin‘ės muzikos vakarėlių ir nuolat ieškanti įdomių kolaboracijų su menininkais Vokietijoje ir už jos ribų, į vieną kūno sulydo šaltą techno, nekantrų disco ir kafkišką pavojaus nuojautą.

Projekto išskirtinumas – įtampa, kurią kelia perėjimai nuo fatališko slow tempo iki laužyto post-disco, metančio ant šokančiųjų veidų veidrodinio rutulio atspindžius.

„Vingiuotas kelias žymėjo vienintelį taką per dykumą ir tai buvo vienintelis maršrutas, kurio reikia sekti. Kur akys mato juos supo didžiuliai įvairių formų ir dydžių kaktusai, kiekvienas jų turėjo savo veidą. Jie nuspaudė pedalą ir šovė į priekį, sukeldami dulkes. Iki šiol ši kelionė jiems buvo maloninga – vien ramios naktys ir tylios dienos. Bet niekas negali tęstis amžinai“, – tokį pasaulį naujausiame albume kuria Local Suicide.

„Yaga Gathering“ ritualas vyks rugpjūčio 15 – 19 d. Varėnos rajone, Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero ir šaltinio.

www.yaga.lt

https://www.facebook.com/YagaGathering