„Nepatogus kinas“ kviečia žaisti: „MES“ ar „JIE“?

Spalio 10 d. prasidėsiantis ir 12-oje šalies miestų vyksiantis dokumentinių filmo festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet festivalio kampaniją pradeda kvietimu pažaisti žaidimą „MES|JIE“. Keliasdešimtyje Vilniaus ir Kauno įstaigų ir kavinių organizatoriai kviečia lankytojus pažaisti ir pagalvoti, kaip – galbūt visiškai netyčia – skirstome pasaulį į savus ir svetimus.

Keliasdešimtyje Vilniaus ir Kauno mokymosi įstaigų ir kavinių lankytojai ras „Nepatogaus kino“ žaidimą. Gavę specialius lipdukų rinkinius su žinomų politikų, personažų ar reiškinių nuotraukomis, lankytojai kampanijos stenduose arba ant stalų turės nuspręsti, kurie iš jų yra „MES“, o kurie – „JIE“.

„Šis žaidimas savaime nieko neteigia, jis tiesiog atspindi realybę – mes kasdien dėliojame pasaulį į „lentynas“, dažnai – nesąmoningai. Žaidimas tiesiog padaro tuos sprendimus akivaizdžiais ir kviečia stabtelėti, sudvejoti savo pasirinkimais“, – sako „Nepatogaus kino“ komunikacijos vadovė Daiva Gylytė.

„Be abejo, kiekvienas iš mūsų dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsidūrėme ar atsidursime „JIE“ pusėje. Vakar buvome „per jauni“, galbūt po dešimties metų jau būsime „per seni“, gal dėl fizinių bruožų, neįprasto akcento, galbūt dėl to, ką mylime, ar net dėl paprasčiausio apsirengimo stiliaus. Tačiau ar patys kasdien nestatome sienų tarp „MES“ ir „JIE“? Kviečiame pagalvoti apie tai“, – sako „Nepatogaus kino“ direktorius Gediminas Andriukaitis. Vėliau surinktos žaidimų lentos taps instaliacijomis festivalio erdvėse.

„MES|JIE“ žaidimas persikels ir į socialinius tinklus – „Nepatogaus kino“ paskyrose lankytojai kelias savaites iki festivalio pradžios kasdien rinksis, kur priskirti vieną ar kitą personažą ar reiškinį.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu dvylikoje Lietuvos miestų pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais.