“Ore” versija 5.0 ir naujo etapo pradžia

Vienas seniausių nepriklausomos ir subjektyvios žiniasklaidos kanalų Lietuvoje www.ore.lt pristato jau 5-osios kartos svetainės dizainą. 2013-uosius „Ore“ pasitinka ne tik nauja išvaizda, bet ir turiniu – prasideda naujas etapas.

Praėjusio amžiaus pabaigoje ore sklandė idėja – apjungti tuometinę alternatyviąją kultūrą po vienu stogu. Įvairūs kultūros veikėjai su buvusiu zino („pasidaryk pats“ tipo leidinys) „Koks Nors Kelias“ redaktoriumi Jonu „Gonziku“ Oškiniu priešakyje 1998-aisiais paleido pirmąją „Ore“ versiją tuomet dar baugiai nepažįstamame internete. Beje, gana ilgai su “Ore” pavadinimu konkuravo „Tox“, o vienas variantų buvo tuo metu gana populiarus posakis „Trys juostelės“. Startui internete nemažai pasitarnavo ir melomano bei programuotojo Martyno Savickio kuruojamas alt.pit.ktu.lt.

Profesionalūs ir mėgėjai žurnalistai, dydžėjai, muzikantai, dizaineriai, programuotojai, meno kritikai ir vadybininkai bei tiesiog entuziastai dalinosi savo subjektyviu požiūriu į Naujosios Europos realijas: muziką, teatrą, kiną, literatūrą, socialines ir kitas jaunam Lietuvos žmogui aktualias temas. Tarpusavio pokalbiuose skambant optimistiniam „Viskas ore“, susiformavo portalo misija – kritiškai, tačiau pozityviai pristatyti šiuolaikinę kartą ir jos kultūrą.

Dėka populiarių rubrikų „Ore>Kalendorius“ ir legendinės „Ore>Forumai“ www.ore.lt netrukus tapo tapo ta virtualia erdve, kur susitikdavo progresyviausiai mąstantys individai. Amžių sandūroje „Ore.lt“ pasiūlė tai, ką tik po 5-6 metų padarė „Facebook“ – galimybę dalintis mintimis ir skelbti apie renginius internete.

“Ore>Forumai“ tapo tarsi nepriklausomu informacijos kanalu – ten nuolat virė gyvos diskusijos įvairiausiomis temomis, žmonės dalinosi mintimis ir informacija. Kaip dabar žmonės „sėdi“ socialiniuose tinkluose, taip jauni jaunos respublikos piliečiai „mirkdavo“ šiuose forumuose. Ne paslaptis, kad po slapyvardžiais „Arminas Viškinskis“, „Cetuz“, „Čiurlionis“, „Ebou“, „Elnet“, „Kovinė sekretorė“, „Maya“, „Milkman“, „Phrozen“, „Raketa“, „Zetas“ ir kitais slėpėsi dabar daugiau ar mažiau žinomi visuomenės veikėjai. Kalendorius tapo naktinio gyvenimo geografijos atskaitos tašku. Nieko nuostabaus, kad tais laikais www.ore.lt net kelis kartus laimėjo Lietuvos WWW čempionato „Grand Prix“ bei dažnai nugalėdavo vienoje ar kitoje kategorijoje.

Matydamas tuštumą Lietuvos kultūriniame gyvenime, „Ore“ kolektyvas nusprendė veikti ne vien kibernetinėje erdvėje. Vilniuje Latako gatvėje įsikūrė fizinė redakcija ir 1999-ųjų spalį dienos šviesą išvydo dabartinį „370“ savo formatu primenantis popierinis „Ore“. Mėnraštis tapo atsvara tuo metu bene vieninteliam šiuolaikinės muzikos žurnalui „Ausis“, kurį leido „Muzikos bomba“. “Ore” tuo tarpu atstovavo nepriklausomą nuomonę. DJ Manfredas ir šiandien prisimena, kaip nekantriai laukdavo naujo „Ore“ numerio gimtajame Panevėžyje.

Negana to, „Ore“ pradėjo „reivų“ seriją, kurių kiekvienas pasižymėjo ne tik įspūdinga atmosfera, bet ir tuo metu gana retais užsienietiškais vardais: Cal Gibson, Dennis Uprock, Glenn Gunner, Jef K, Karri O, Pete Herbert, Toni Rossano ir kitais. Lietuvos dydžėjų frontą palaikydavo vietiniai herojai: „Boogaloo“, “Disco mafija”, “One ear stereo”, “Žvėriukai”. Ši renginių serija išsiskyrė savo organizavimo profesionalumu – vėliau tie patys žmonės dirbo su „Mados infekcija“, „Be2gether“, „Nokia Trends Lab“ ir panašaus kalibro renginiais.

Maždaug tuo pat metu pradėti rengti „Ore apdovanojimai“ kasmet įvertindavo nuopelnus muzikoje, kine, mene, renginiuose, politikoje ir netgi tautosakoje (nominacija „Metų frazė“). Šių rinkimų rezultatai tapdavo lakoniška svarbiausių praėjusių metų įvykių ir reiškinių santrauka. Beje, skirtingai nei daugelyje kitų rinkimų, šiuose nominantus siūlydavo ne redakcija ar ekspertų komisija, o patys skaitytojai.

Kiek vėliau buvo pristatytas dar vieną projektas – „Ore grotuvas“. Pirmoji jo versija pradėjo veikti 2001-aisiais su mėgiamiausiais redakcijos atlikėjais. Vėliau projektas buvo atnaujintas ir įgavo pagreitį. Per tuos metus sukaupta šimtai atlikėjų ir tūkstančiai jų kūrinių. Atsiradus tokiems garso ir vaizdo sklaidos kanalams kaip „MySpace“, „YouTube“, „Soundcloud“, „Vimeo“ ir kitiems, „Ore grotuvas“ neteko savo aktualumo, tačiau išlieka bene didžiausiu lietuviškos nekomercinės muzikos archyvu, kuriame galima rasti visų žanrų atlikėjų. Beje, šiuo metu ieškomas archyvaras, besidomintis kokybiška muzika ir galintis nuolat prižiūrėti bei papildyti šią bazę.

2007-ųjų pabaigoje ilgametį „Ore“ redaktorių Joną Oškinį pakeitė Viktorija Rusinaitė. Išsibarsčiusį senąjį kolektyvą papildžius naujais redakcijos nariais, atsirado ir naujų temų. „Ore“ jau nebuvo alternatyviosios kultūros flagmanas – atsirado kolegos djscene.lt, g-taskas.lt, pravda.lt, suru.lt, sutemos.net, daugelio muzikinių stilių entuziastai paleido savo specializuotas svetaines. Galų gale, įsigalėjo socialiniai tinklai su „Facebook“ priešakyje. „Ore“ natūraliai prarado savo aktualumą ir pradėjo nykti.

2012-ųjų vasarą viename vasaros festivalių portalo entuziastų likučiai sprendė, ar nevertėtų šio projekto galutinai uždaryti. Vieni buvo už tai, kad reikia viską užbaigti, kiti siūlė neskubėti. Prieš uždarymą liudijo ir negausūs, tačiau svarbių scenos atstovų išsakyti paramos žodžiai. Galų gale, savanoriškai atsirado keletas norinčių rašyti žmonių ir turinio reikalai pajudėjo iš mirties taško. Truputį vėliau buvo prisimintas beveik užbaigtas naujasis puslapio dizainas ir šiandien skelbiame dar vieno „Ore“ etapo pradžią ir versijos 5.0 paleidimą į orbitą.

DĖKOJAME visiems prisidėjusiems:

Arnas Bagdonas – dizainas
Henrikas Riškus – naujasis logotipas
Laurynas Marčiulaitis – konsultacijos
Regina Fomina – testavimas
Tadas Sugintas – programavimas
Viktorija Rusinaitė – entuziazmas, konceptas, testavimas

Taip pat dėkojame visiems buvusiems, esamiems ir būsimiems „Ore“ bendradarbiams.

Jei rašai, fotografuoji, filmuoji, pieši, karpai, pini, pjaustai, šoki, skraidai, važinėji, darai nors įdomaus ir nori tai parodyti kitiems – darom tai kartu > redakcija@ore.lt.

 

Viskas ore!