WhaleSounds iš tylos išneria su nauju vaizdo klipu ir gimtadienio koncerto planais

Atmosferiškos, į sapnišką garsų pasaulį panirti kviečiančios muzikos kūrėjai grupė „WhaleSounds“ pastaruosius metus praleido tyloje. Jos narius – aktorius ir muzikantus Gabrielių Zapalskį, Jurgį Marčėną, Daną Kamarauską, Mantą Zemlecką bei Birutę Beladą Tauterytę – klausytojai gerokai dažniau galėjo išvysti ne muzikos, o teatro scenoje. Visgi šią žiemą grupė sugrįžta su ilgai lauktomis naujienomis – septintą kartą rengiamuose muzikinių vaizdo klipų apdovanojimuose „Klipvid“ varžosi jų ir „Low Air“ šokio mokyklos bendras darbas „Vandeny“, o balandžio 25 dieną sostinės klube „Tamsta“ „WhaleSounds“ koncertu paminės penktąjį gimtadienį. Vien šiais planais muzikantai neapsiriboja – svarbiai sukakčiai skirto pasirodymo metu jie pristatys ir netrukus išleidžiamą naują albumą.

Pasirodymas kino festivalyje tapo netikėtu vaizdo klipu

Kurį laiką gyvai nekoncertavę „WhaleSounds“ muzikos neapleido – greitu metu turėtų pasirodyti jų gyvo garso koncertas „LRT Opus Ore“, o praėjusių metų pabaigoje pristatytas dainos „Vandeny“ vaizdo klipas pretenduoja tapti „Klipvid“ konkurso laimėtoju. Pastarąjį darbą grupės lyderis Gabrielius Zapalskis vadina džiugiu atsitiktinumu – 2019-ų metų „Kino pavasario“ atidaryme sugroti savo kūrinį pakviesti muzikantai nė nesitikėjo, kad jų pasirodymas, kuriame dalyvavo ir „Low Air“ šokio mokyklos šokėjai, taps ir vaizdo klipo ašimi.

„Kvietimas groti „Kino pavasario“ atidaryme mums buvo didelė garbė. Gyvai atlikome tuo metu dar niekur nepublikuotą kūrinį, pagal kurį šoko „Low Air“ šokėjai. Pasirodymas buvo filmuojamas, tačiau tuo metu niekas negalvojo apie klipo kūrimą“, – pasakoja G. Zapalskis. Vis dėlto filmuotą medžiagą savotišku meno kūriniu paversti mintis kilo kūrybininkei Alginai Bedulskei, surinkusiai komandą ir su jos pagalba visiškai netikėtai pasiekusiai siurrealistišką, ypatinga atmosfera alsuojantį rezultatą.

Vienas iš „WhaleSounds“ kūrėjų Jurgis Marčėnas sako, jog dainos „Vandeny“ vaizdo klipas nepriekaištingai užfiksuoja čia ir dabar pojūtį, tokį svarbų grupės kūryboje. „Šokėjai iki pat paskutinių dienų repetavo pagal dainos įrašą, žinojo tikslius taškus ir judesius, tačiau gyvai atliekant kūrinį net ir laikantis jo struktūros viskas skamba kiek kitaip. Man buvo įdomiausia matyti grupę žmonių, šokančių pagal mūsų muziką čia ir dabar, be jokių ilgų bendrų repeticijų. Tai buvo mūsų ir šokėjų bendro jausmo bei muzikos susijungimas“, – patirtimi dalinasi Jurgis.

Anot „WhaleSounds“ kūrėjų, tiek klipo, tiek muzikinio kūrinio trukmė gerokai viršija įprastą formatą, tačiau tai kojos jiems nekiša. „Anksčiau galvodavome, kad mūsų kūrinių trukmė neatitinka kažkokio standarto, bet ilgainiui supratome, kad trumpindami dainas jų neišbaigiame. Dabar dėl ilgesnės trukmės nebesijaudinu – juk dažnai esmė slypi paskutiniuose akorduose“, – teigia grupės lyderis G. Zapalskis. Jis džiaugiasi, kad dar prieš kelis metus egzistavę trukmės apribojimai „Klipvid“ konkurse taip pat panaikinti – anot kūrėjo, tai atveria galimybes kur kas didesnei muzikinei įvairovei. Tam pritaria ir Gabrieliaus bendražygis J. Marčėnas – anot jo, dažnas muzikinis vaizdo klipas yra tarsi trumpametražis filmas, menine verte nė kiek nenusileidžiantis kino kūriniams.

Penktasis grupės gimtadienis – naujo etapo ženklas

Naujasis vaizdo klipas „Vandeny“ – ne vienintelė naujiena, kurią „WhaleSounds“ pristato šiemet. Balandžio 25 dieną Vilniuje, muzikiniame klube „Tamsta“ grupė minės penktąjį gimtadienį – tai taps proga po pertraukos užlipti į sceną ir pradžiuginti klausytojus dar negirdėtais garsais. Pertrauka nuo koncertinės veiklos nesustabdė „WhaleSounds“ kūrybinių procesų, tad jau visai netrukus, dar iki gimtadienio pasirodymo, klausytojai sulauks ir šviežutėlio grupės albumo. Visgi muzikos kūrėjai neslepia – poilsis nuo intensyvaus koncertavimo suteikė ne tik įkvėpimo naujiems darbams, bet ir abejonių.

„Per tą laiką, kol negrojome gyvai, neišvengėme abejonių dėl ateities – kiekvienas savaip išgyvenome tą etapą ir tikiu, kad pauzė neįvyko be reikalo. Visgi šiuo metu nauji dalykai įvyksta net neplanuotai, pavyzdžiui, atgarsiai iš ankstesnės mūsų veiklos – kaip ir minėtas klipas – jau pasireiškia dabartyje naujais pavidalais“, – svarsto G. Zapalskis. Visgi penkių metų jubiliejų grupė ketina paminėti ne tik su atgarsiais iš praeities, bet ir su nauja medžiaga – koncerte nuskambės tiek jau puikiai pažįstami kūriniai, tiek ir klausytojams dar negirdėta muzika. „WhaleSounds“ kūrėjai viliasi balandžio 25-ąją sujungti dvi džiugas progas – tiek penktą grupės gimtadienį, tiek ir naujo albumo pristatymą.

Gamtos šauksmas – ir kūryboje

Grupės nariai Gabrielius ir Jurgis teigia, jog naujuosiuose įrašuose juntamas ne tik pakitęs skambesys, bet ir augimas techniniuose aspektuose. Atliekamų kūrinių kokybei itin reiklūs muzikantai tikisi tolimesniuose gyvuose pasirodymuose dar labiau tobulinti šias detales, tačiau neapsiriboja techniniais patobulėjimais ir pasakoja su laiku vis ryškiau apčiuopiantys savo kūrybos esmę. „Paprašyti papasakoti, apie ką yra „WhaleSounds“ muzika, ieškodavome vis skirtingų paaiškinimų, tačiau paskutiniu metu pradedu suprasti, jog mūsų nešama žinutė glaudžiai susijusi su harmoningo egzistavimo gamtoje motyvais“, – pasakoja G. Zapalskis.

Anot muzikanto ir aktoriaus, pastaruoju metu itin aktuali ekologijos bei gamtos išsaugojimo tema artima ir „WhaleSounds“ kūrybai – grupės nariams svarbi vienybė su gamta, o savo gyvuose pasirodymuose jie siekia ne tik suteikti klausytojams pozityvų ramybės pojūtį, bet ir įvėpti darniai būčiai savo aplinkoje. „Visą laiką stengiamės koncertuose kurti saugumą ir jaukumą, priimame klausytojus kaip svečius. Paradoksalu – nors beveik nekalbame su publika, mūsų pagrindinė užduotis – užmegzti su ja labai glaudų ryšį, kiek įmanoma sumažinti atstumą tarp muzikanto ir klausytojo. Mūsų muzika nėra skirta išsidūkti, joje egzistuoja tam tikras ramybės momentas. Nors patys jaudinamės prieš koncertus, publikai norime perteikti ramybę“, – pasakoja G. Zapalskis.

Harmoningos bei gamtiškos nuotaikos gali tikėtis tiek grupės gimtadienio koncerto lankytojai, tiek vaizdo klipo „Vandeny“ žiūrovai. Už „WhaleSounds“ kūrinį „Vandeny“ „Klipvid” apdovanojimuose galima balsuoti iki vasario 12 dienos, o naujienas apie „LRT Opus Ore“ pasirodymą grupė kviečia sekti LRT Opus bei „WhaleSounds“ Facebook paskyrose. Būtent čia gerbėjus pasieks informacija ir apie laukiamiausius artėjančių mėnesių įvykius – naująjį albumą bei balandžio 25-osios koncertą klube „Tamsta“.