Karoliui Kaupiniui – geriausio režisieriaus apdovanojimas Vokietijos festivalyje „goEast“

Gegužės 5–11 d. Vokietijos Vysbadeno mieste vykusį „goEast“ filmų festivalį vainikavo apdovanojimų ceremonija, kurioje geriausiu režisieriumi paskelbtas filmo „Nova Lituania“ kūrėjas Karolis Kaupinis. Jubiliejinis, 20-asis, centrinės ir Rytų Europos filmų festivalis šiemet pasirinko mišrų būdą programos pristatymui: dalis festivalio įvyko virtualioje erdvėje, o kita dalis renginių dėl pandemijos planuojami kiek vėliau.

„Stulbinančiai gražus, nespalvotas klasikinio formato filmas nukelia mus į konkretų laiką ir vietą – į 1938-ųjų Lietuvą, kur artėjančio karo nerimas vienišą politiką priverčia galvoti apie pakaitinės Lietuvos planus kažkur tolimame žemyne. Tarp grotesko ir melancholijos svyruojantis filmas šios istorijos absurdą paverčia universaliu. Jis sukuria siurrealistinę bejėgiškumo ir pažeidžiamumo metaforą, kuri rezonuoja įvairiems laikams ir vietoms – toli už paties filmo ribų“, – apdovanojimų ceremonijos metu filmui „Nova Lituania“ liaupses žėrė tarptautinė komisija.

„Nova Lituania“ kartu su kitais 16 filmų iš Rytų ir centrinės Europos varžėsi pagrindinėje konkursinėje programoje. Geriausio režisieriaus apdovanojimą nuo Vysbadeno miesto Karoliui Kaupiniui paskyrė keturių asmenų žiuri komisija. Ją sudarė Baltijos jūros dokumentinių filmų forumo Rygoje projektų vadovė Zane Balčus, buvęs „Berlinale“ forumo vadovas, žurnalistas ir kritikas Christophas Terhechte, kino prodiuserė Darya Zhuk ir žurnalistė, aktorė ir kino režisierė Nino Kirtadze. Festivalyje iš viso dalyvavo 107 filmai iš 40-ies šalių.

Paskutiniuosius pokario metus vaizduojanti „Nova Lituania“ seka Lietuvos geografijos profesoriaus pastangas įtikinti šalies vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėti šalį nuo artėjančios pražūties. Ore tvyrančią katastrofos nuojautą jaučia tik pagrindinis herojus, kol jo svajone apie galimą rojų žemėje patiki dar vienas žmogus – tuometinis šalies premjeras.

„Nova Lituania“ – istoriją, kuri galėjo būti, Lietuvos žiūrovai šalies kino teatruose galės pamatyti vos jiems atvėrus duris. Filmas jau pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose, pelnė specialų „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“. Jame vaidina Aleksandras Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė.

Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos. Filmo prodiuserė – Marija Razgutė („M-films“).