Vilniuje vyks kūrybinių judesio dirbtuvių serija „GUMA”

Kirtimų kultūros centro inicijuojamas ciklas „GUMA” – kūrybinės judesio dirbtuvės, skirtos šokėjams, šokio mėgėjams ir kitų sričių kūrėjams, kurie savo praktikose pasitelkia judesio raišką arba norėtų ją taikyti, taip pat judesiu besidomintiems žmonėms. Šiemet „GUMOJE” skirtingais judesio tyrimo metodais ir kūrybos principais dalinsis keturi šokio ir tarpdisciplininio meno kūrėjai.

Patirtimi dalinsis menininkai, studijavę ir dirbę užsienyje

Sudarant šių metų dirbtuvių serijos programą buvo pakviesti menininkai, kurių judesio/šokio filosofijai didelę įtaką turėjo Europos aukštosios menų mokyklos, kuriose jie mokėsi, taip pat – patirtis dirbant su užsienio menininkais bei projektais. Dirbtuves ves Grėtė Šmitaitė, Saulė Noreikaitė, Vilma Pitrinaitė bei Lukas Karvelis.

Grėtė Šmitaitė (LT/DE) – atlikėja, choreografė. Tiria šokį, kaip būdą suvokti ir dalintis, yra viena iš šokio kolektyvo „Suddenly“ (Berlynas) narių ir įkūrėjų. 2017 m. Grėtė baigė „Šokis. Kontekstas. Choreografija“ programos bakalaurą HZT universitete Berlyne.

Saulė Noreikaitė – tarpdisciplininė menininkė, studijavusi Hagos karališkoje menų akademijoje Nyderlanduose, savo kūryboje apjungianti vizualų meną ir šokį. Jos performansai, video darbai ir instaliacijos skiria ypatingą dėmesį kūnui, o kūriniai dažnai būna planuojami erdvėje tarsi choreografija.

Vilma Pitrinaitė (LT/BE) – buvusi „Auros“ šokėja, tobulinosi Prancūzijoje „CDC Toulouse“, baigė prestižines choreografijos studijas „Ex.e.r.ce/CCN de Montpellier“, studijavo režisūrą Strasbūro nacionalinio teatro konservatorijoje. „Naująjame Baltijos Šokyje“ pristatytas projektas „Somaholidays“ buvo įtrauktas į festivalio Tel Avive programą, nominuotas keliems „Auksiniams kryžiams“, laimėjo „Fortūnos“ statulėlę.

Lukas Karvelis – kūrėjas, baigęs „Codarts“ menų universitetą Nyderlanduose, rezidavęs „Performance Bar“ Roterdame, parengęs kūrybinį projektą su dizainere Youjia Jin Paryžiaus mados savaitei, laimėjęs antros vietos bei video prizus Štutgarte vykstančiame „Solo-Tanz“ konkurse. 2020 m. Lukas su savo kūriniu „Blank Spots“ atrinktas į „internationale tanzmesse nrw“ programą.

Dirbtuvės judesiu besidomintiems žmonėms

Pasak ciklo organizatorės Ievos Černiauskaitės, šie menininkai buvo pasirinkti siekiant pasiūlyti įvairovę judesio dirbtuvių kontekste ir suteikti galimybę daugiau užsienyje kuriantiems menininkams dalintis savo įgytomis žiniomis čia, Vilniuje. Kiekvienas iš jų žinias gilino įvairiose užsienio mokyklose ir skirtingai „prieina“ prie judesio raiškos. Stebint šių menininkų darbus, matyti kaip skirtingai jie įgalina judesį/choreografiją savo kūriniuose, todėl įdomu kokie metodai slypi už to.

Dirbtuvių procesas – tai galimybė praturtinti savo kūrybos praktikas ar, tiesiog, suvokimą apie žmogaus judėjimą – kasdienį ar neįprastą. Pasak Ievos, „Vilniuje dažniau vyksta šokio technikų pamokos, jų serijos, tačiau norisi, jog vasaros sezonu būtų daugiau kūrybinių judesio dirbtuvių, kuriose nebūtų akcentuojamos šokio technikos, o būtų tyrinėjamas judėjimas ir judesys kaip kūrybos raiška“.

Ciklu „GUMA“ siekiama, kad ši pirmus žingsnius žengianti kūrybinių judesio dirbtuvių platforma būtų patraukli įvairiai auditorijai ir tikimasi, kad ir Lietuvos šokio bendruomenė galės geriau susipažinti su Kirtimų kultūros centru bei galimybe bendradarbiauti, vystyti veiklas centro erdvėse.

LIEPOS 25-26 d. | Grėtė Šmitaitė

LIEPOS 11-12 d. | Saulė Noreikaitė

RUGPJŪČIO 7-8 d. | Vilma Pitrinaitė

RUGPJŪČIO 15-16 d. | Lukas Karvelis

Dirbtuvės mokamos.

Būtina išankstinė registracija užpildant internetinę dalyvio anketą. Dalyvio anketos ir kita informacija – Kirtimų kultūros centro Facebook puslapyje, kūrybinių judesio dirbtuvių GUMA renginiuose: https://www.facebook.com/kirtimukc/

Vieta: Kirtimų kultūros centras, Dariaus ir Girėno g. 69, Vilnius

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Draugai: Palanga Street Radio, Urbanistinio Šokio Teatras Low Air