Milda Vyšniauskaitė – fotoparoda „Boys“

Nuo rugsėjo 19 d. iki spalio 30 d. Kirtimų kultūros centre bei virtualiai centro svetainėje kirtimukc.lt galėsite išvysti fotografės Mildos Vyšniauskaitės fotografijų projektą „Boys“, kuris nagrinėja modernią vyriškumo sampratą, kalba apie queer bei drag judėjimus.

Projektas „Boys“ gimė dar 2016 metais Mildai besimokant Karališkojoje menų akademijoje, Olandijoje. Jauna fotografė projektą pradėjo pirmiausia fotografuodama savo kursiokus, vėliau projektas išsiplėtė ir į Vilnių. Iki šiol Lietuvoje matydama stereotipų veikiamą didžiąją dalį visuomenės M. Vyšniauskaitė projektu „Boys“ kaip tam tikru pareiškimu ar manifestu nori keisti standartizuotą mąstymą apie tai, kas yra buvimas savimi, buvimas vyru.

Autorė šioje serijoje vyriškumo sampratą pasirenka analizuoti queer bei drag judėjimų rėmuose. Queer sąvokos istorija įdomi, tuo, kad pirmiausia ji buvo naudojama norint pasišaipyti iš vyrų, kurie atrodo per daug moteriški, ar įtariamas jų polinkis į homoseksualumą. Vėliau, apie 1980 m. Amerikoje, terminas queer pradėtas vartoti su teigiamu atspalviu LGBT bendruomenėse. Šiandien ši sąvoka apima kur kas daugiau nei tik LGBT bendruomenės narius. Queer apibūdina nepaklusimą bet kokioms visuomenės normoms, laisvą savęs suvokimą neatsižvelgiant į lytį, rasę, socialinį statusą ir tai, ko iš tavęs tikisi visuomenė. Čia reikėtų išskirti ir drag judėjimą, kuris yra siejamas su šou, viešu pasirodymu, kuriame vyras neigia savo vyriškumą bei sieka kuo labiau pabrėžti moteriškumą, taip pareikšdamas savo tapatybės neapibrėžtumą ir nuolatinį jos kismą.

M. Vyšniauskaitės fotografijų seriją „Boys“ sudaro įvairaus formato spalvotos bei nespalvotos fotografijos, kuriose, viena vertus, fiksuojami persirengę moterimis – drag queen vadinami vyrai, kita vertus – nuogi, neutralūs kūnai. Autorė teigia, kad vyriškumas, kaip ir bet koks kitas tapatumas, yra pastovioje kaitoje, o bet koks standartizavimas kelia suvaržymus bei vidinius nusivylimus. Šiuo projektu siekiama parodyti, kad nuspręsti kokie vyrai nori būti gali tik jie patys, tik taip jie galės būti geriausia savo versija.

Mildos Vyšniauskaitės projektą „Boys“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Parodą organizuoja Kirtimų kultūros centras.