Projektas „3 minutės solo“ su instrumentinės muzikos kūrėjais

Startavo lietuviškas muzikinis projektas „3 minutės solo“, kurio metu instrumentinės muzikos kūrėjai be vokalistų ir muzikinės grupės palaikymo stos į akistatą su klausytojais ir pakvies įsiklausyti į gryną vieno instrumento skambesį. Nuo rugsėjo iki pat Kalėdų solo improvizacijas trumpuose vaizdo klipuose pristatys visas būrys tiek muzikos pasaulyje jau žinomų, tiek gabių jaunosios kartos Lietuvos instrumentalistų.

Iššūkį pristatyti savo solines improvizacijas priėmė net 32 instrumentalistai, tarp kurių vienas žinomiausių Lietuvos būgnininkų Marijus Aleksa, saksofonistas Simonas Šipavičius, būgnininkas Adas Gecevičius, gitaristas Paulius Vaškas ir kiti muzikantai, kuriuos dauguma pažįsta kaip įvairių muzikinių grupių ir projektų narius, tačiau nebūtinai yra girdėję jų asmeninės kūrybos.

Pirmajame „3 minutės solo“ vaizdo klipe pristatoma saksofonisto Kazimiero Jušinsko improvizacija. „Jos svarbiausią motyvą susapnavau. Tačiau kūrinys išėjo ne tiek konkretus ir meloncholiškas, kiek abstraktus ir energingas“, – komentuoja labai asmenišką pasirodymą pirmasis „3 minutės solo“ dalyvis.

Vis kito atlikėjo solo pasirodymas bus pristatytas dukart per savaitę, pirmadieniais ir ketvirtadieniais, Vilniaus universiteto radijo stoties „Start FM“ socialinių tinklų paskyrose „Facebook“, „Instagram“ ir „Youtube“.

Instrumentinė muzika – atvira kiekvieno interpretacijai

Pagrindinis „3 minutės solo“ siekis – atkreipti dėmesį į rečiau po vieną girdimus instrumentalistus, todėl šis projektas – reta galimybė išgirsti ir susipažinti su šiuolaikinės instrumentinės muzikos veidais.

Kaip pastebi kitas „3 minutės solo“ svečias – būgnininkas Marijus Aleksa, instrumentinė muzika įprastai sulaukia kur kas mažiau dėmesio nei vokalinė arba pop muzika, tačiau būtent ji leidžia klausytojui kurti savo prasmes, todėl tokia pažintis – itin vertinga kiekvienam.

„Instrumentinė muzika ypatinga tuo, kad gali ne tik pasakoti istoriją, bet ir užduoti klausimus ir yra atvira kiekvieno žmogaus interpretacijai. Taip kiekvienas klausytojas tam tikra prasme tampa kūrėjas. Būtent klausydamas instrumentinės muzikos, klausytojas gali savaip išgirsti, interpretuoti ir sukurti net gilesnę kūrinio prasmę nei pats kūrėjas. Tai viena įdomiausių ir žaviausių instrumentinės muzikos savybių“, – sako M. Aleksa.

Savo kūryba ir improvizacijomis „3 minutės solo“ projekte dalysis 32 laisvojo džiazo, eksperimentinės ir šiuolaikinės muzikos kūrėjai. Projektą „3 minutės solo“ įgyvendina Vilniaus universiteto radijo stotis „Start FM“. Iniciatyvą dalinai finansuoja „Lietuvos kultūros taryba“.

Projekto naujienas sekite Start FM Facebook, Instagram ir Youtube paskyrose.