Naujame vaizdo klipe „Graži ir ta galinga“ ironiškai prakalbo apie feminizmo stereotipus

Feministe” norėjosi pašiepti žmones, feminizmą suprantančius tik kaip moteris su kelnėmis, kurios garsiai rėkia ir nekenčia vyrų. Lyg prie pianino staiga prisėstų ponia, kuri paskutinį kartą grojo juo prieš trisdešimt metų ir pasipiktinusi trumpai ir aiškiai išrėžtų savo dinozaurinę nuomonę“, –  taip naują kolektyvo „Graži ir ta galinga“ kūrinį pristato jo autorė, aktorė Asta Zacharovaitė.

Šiandien pasirodęs vaizdo klipas ir daina „Feministė“ yra dalis gyvo video koncerto – muzikinio filmo „Graži ir ta galinga gyvai“, kuris žiūrovams skaitmeninių renginių platformoje „Tiketa“ bus pasiekiamas tol, kol tęsis karantinas. Vasariškoje Lietuvos gamtoje įamžintuose kūriniuose aktorės apdainuoja drąsių šalies moterų istoriją ir aktualijas.

„Feministė“ – tai žmogaus, kuriam patinka būti užsimerkusiu pasauliui, daina. Šiandien tai taip pat galėtų būti antivakcerio arba žmogaus, Akropolyje prieš šventes, daina“, – ironiškai pasakoja aktorė ir atlikėja. Kūrinyje „Feministė“ kaip ir visame muzikiniame filme, humoras ir ironija – kone svarbiausi komponentai.

Pasak Astos, feminizmas, kaip judėjimas, daugeliui lietuvių vis dar greičiausiai ir asocijuojasi tik su „piktomis senmergėmis, kurių niekas nemyli, dėl to jos ir nekenčia vyrų“.

„Manau, kad daugelis žmonių Lietuvoje nesidomi įvairiais judėjimais, kurie nėra tiesiogiai susiję su jų dabartine padėtimi ir išgyvenimo klausimu. Taip pat yra gana įprasta nutylėti, pakentėti, kampe paburbėti, įprasta manyti – „aš pats kaltas“, kai kažkas neteisingo vyksta aplink mus. Mes mėgstame nematyti neteisybės, nes nežinome, ką su tuo daryti, mėgstame užsidaryti savo burbule, kuriame šilta ir saugu.“

Pačiai Klaipėdos jaunimo teatro grupei „Graži ir ta galinga“ 2020-ieji metai nebuvo nei saugūs, nei šilti – užtat, labai sėkmingi. „Metų pradžioje džiaugsmingai įvyko „Žemaitės“ klipo premjera. Tada išleidome albumą, susikrovėm šimtus kompaktų į lagaminus ir išskridom gastrolių pas lietuvaičius į JAV ir Kanadą“, – pasakoja Asta.

Dėl pandemijos nutrūkus turui paskutinėje dalyje teko keisti daugybę skrydžių ir kuriam laikui kone apsigyventi oro uostuose. Tačiau vasara aktores ir vėl pasitiko su sausakimšais koncertais visoje Lietuvoje bei koncerto-muzikinio filmo filmavimo darbais, o metų pabaigoje „Graži ir ta galinga“ buvo nominuotos metų alternatyvos statulėlei M.A.M.A. apdovanojimuose.