Asfaltas ir betonas: iš arčiau

Intro

Kastetas:
Intro buvo įrašinėtas vienas paskutiniųjų ir jis man sutapo su mokslų sesija, tad įrašuose nedalyvavau, tik žinau, kad kai kurie žmonės, išgirdę, kaip žmonės per koncertą rėkia “hip-hop”, pagalvojo, kad ten rėkia “foje-foje”.

Svaras:
Albumas pavadintas “Betono Sakmes”, nes hip-hopas – gatvės kultūra, neatsiejamai susijusi su miesto kultūra. Intro – tai bandymas apibendrinti tai, ką ir kodėl mes darome savo muzikoje.

1’kraujaz

Kastetas:
Šis gabalas įsiminė tuo, kad niekas, apart Svaro, tiksliai nežino jo pavadinimo – ar tai “Vienas kraujas”, ar tai “Pirmas kraujas”. Aš įtariu, kad vienas kraujas, nes taip dainuojama priedainyje. Vienas pirmųjų albume įrašytų kūrinių. Radijo versijoje nėra skrečo, tačiau albume jis bus.

Svaras:
“1 as kraujaz”, gabalas apie Miestą ir jame hip-hopu gyvenančius žmones jame. Aš norėjau pasakyti tik tiek, kad mes visi esame vieno kraujo, mes visi gyvename čia ir suteikiame Miestui savo spalvas. Ir niekas negali mūsų pakeisti ar sustabdyti.

FM hitas

Kastetas:
Daina kurta kaip filmas, kur vienu metu vyksta 3 siužetinės linijos, tačiau jos yra pasakojamos nuosekliai. Pirma linija – bičas iš grupės pergyvena, kad jo gabalų netransliuoja radijo stotys. Antroje linijoje radijo stoties programų direktorius pergyvena, kad Lietuvos muzikantai nesugeba sukurti tokiu dainų, kurios užpildytų pauzes eteryje tarp reklaminių skelbimų, o trečioje kažkelintos klasės mokinys džiaugiasi radijo eterio teikiamais malonumais. Mintis sukurti gabalą kilo jau seniai, po begalinio daužymo galva į sieną, kai nunešti gabalai į radijo sottis būdavo atmetami pripažinus juos “neformatu”. Nors mūsų gabalus groja per radiją, bet aš ne iš tų, kurie vos patekę į eterį, nebemato šios problemos.

Svaras:
Aš matau, kiek daug jaunu grupių daužo galvas į eterio sieną. Radijo stotys vadovaujasi kažkokiais keistais, kartais vien joms tesuprantamais motyvais, “už durų” palikdamos geras grupes ir gabalus – vien todėl, kad pastarieji nežinomi. Dažnai jų gabalai net neperklausomi.Tai neteisybe, kažkas turi keistis.

Fuck you

Kastetas:
Mamanios sukurtas muzonas su semplu iš “Velnio nuotakos”. Kas gali būti įdomiau? Šiais laikais daugelis Lietuvos DJ imasi kurti gabalus. Donciavas dar truputį patvarkė, palygino, gavosi super “playbackas”. Svaras vienas čia repuoja, ilgiau paklausęs lyg ir supratau, kad tai daina nukreipta prieš “fonogramščikus”. Tokie gabalai daugiausia patinka hip-hopo fanams, manau, šitas yra vienas kiečiausių šio stiliaus gabalų Lietuvoje.

Svaras:
Man labai patiko šis Mamanios muzonas. Kai jis man parodė, aš kaip tik turėjau keletą “laisvų” tekstu, vieną iš jų ir “suvariau”. Tai gabalas ne tik prieš “fonogramščikus”, tai gabalas aplamai apie tuos, kurie nesupranta mūsų, tai mano požiūris į visus, kurie žino tik kaip drausti, bausti, apkalbėti ir panašiai. Tai mano nuomonė apie nenuoširdumą ir dirbtinumą. Mes paprasti bičai ir viską sakom į akis.Tai daug kam nepatinka, bet tai jau jų problema – aš pasakiau savo nuomonę.

Turi būti tylu ramu

Kastetas:
Pusho perliukas. Spėju, kad po to, kai šitą gabalą sugrojome Vingio parke, papuolėme Vilniaus savivaldybės nemalonėn.

Svaras:
Tai Pusho pasakojimas apie kasdienybę, apie tai, kas gyvena jo sieloje. Paprastai ir aiškiai. Man patinka šitas gabalas.

DJ Triko skitas

Kastetas:
Apie didžėjinius dalykėlius nedaug išmanau, bet kiek suprantu, viskas ten atlikta preciziškai ir gerai.

Svaras:
Geras didžėjinis skitas.

Pažadink šitą miestą

Kastetas:
Bendras gabalas su LIL CROO. Vėlgi tuo metu įrašuose nedalyvavau, išgirdau tik galutinį variantą. Iš visų įrašytų kūrinių albume jis puvo įrašytas pirmas. Dažnai latviai, rusai užsimindavo, ar neturim gabalu rusų kalba. Žinoma, šis gabalas nėra SINDIKATO gabalas rusų kalba, bet jo dar nepabaigus, atsirado daug pageidavimų jį siųsti į Latviją ar Rusiją.

Svaras:
Mes su LIL CROO jau seniai galvojom padaryti kažką bendra, bet kaip dažniausiai būna – viskas pasibaigdavo kalbomis. Galų gale užpiso šūdą malti, NeekOteenas sukūrė muzoną, mes su Žora kaip tik turėjom tekstų panašiom temom. Taip gimė “Pažadink šita miesta”. Aš tikiuosi, tai ne paskutinis musu bendras darbas. Labai gerbiu šitą chebrą, tai viena seniausiu ir mano nuomone – viena geriausiu Lietuvos grupių.

Vokiečių gatvė

Kastetas:
Atšilus orams gabalas gimė spontaniškai, iš pradžių Donciavas sakė, kas čia per priedainis “aš vis tiek gersiu alų savo vokiečių gatvėj”, bet po to, kai įrašėm, pripažino, kad viskas gerai. Alaus buvo išgerta kokia dėžė, Donciavas išgėrė 2/3 tos dėžės. Labai keista buvo pirmą kartą girdėti šį gabalą per ausinuką ir klausant tą dainą žingsniuoti Vokiečių gatve. Kojos pačios šokinėjo. Juolab, kad tą dieną buvo paskutinės “Lietuvos ryto” ir “Žalgirio” finalo varžybos.

Svaras:
Kai išgirdau šio gabalo muziką, man netikėtai galvoje nuskambėjo “Aš vis tiek gersiu alų savo Vokiečių gatvėje”, kaip Kastis sakė – labai spontaniškai viskas buvo. Kai žinojom, koks bus priedainis, beliko kiekvienam išsakyti nuomone apie viena nesuprantamiausių (o gal netgi labai suprantamų) ir kvailiausių draudimų mūsų mieste.

Mano repas

Kastetas:
Muzika kuriant sėdėjom keturiese – aš, Donciavas, Svaras ir Pushas, prieš tai sočiai pavalgėm kaboke, išgėrėm alaus, ir tokie – viskuo patenkinti – nuėjom į studiją. Muzika atspindi tą nuotaiką, ramu, gera, tingu. Donciavas dar turėjo užrašyti solo gitara, bet patingėjo. Man iš pradžių nelipo vokalai su muzika ir aplamai atrodė “lievas” gabalas, tikėjausi, kad Mamanios skrečas jį išgelbės. Dabar jau šitas gabalas veža.

Svaras:
Aš dar vis neturiu nuomonės apie jį, kartais jis man patinka, kartais ne. Idėja buvo tokia – kiekvienas savo žodžiais pasako, kodėl jis repuoja ir ką nori tuo pasakyti. Taip ir padarėm.

Mamania gets busy 2

Kastetas:
Kaip visada, Mamania savo sultyse, miksuoja, skrečuoja, labai “čiotka” yra vieta, kur idėtas “gyvas” intarpas iš kažkokio koncerto. Man ypač malonu tame gabale išgirsti savo senos meilės BEASTIE BOYS balsus.

Svaras:
Brolis žino savo darbą. Jis visada pilnas idejų.

Kovinė padėtis

Kastetas:
Gabalas buvo taip gerai visiems žinomas, kad vokalai įrašyti buvo per 1 valandą. Pusho benefisas. Bet dar ne aukščiausia lyga. Šį gabalą koncertuose grojame jau metus.

Svaras:
Tai senas, geras gabalas dar nuo tų laikų, kai Pushas grojo ZENITE ir mes nenorėjom, kad jis nugrimztų užmarštin. Aš asmeniškai labai norėjau, kad jis būtų išleistas albume, kad įgautų jam priklausančia istorinę išliekamąją vertę.

Nestumk

Kastetas:
Vienas iš Pusho gabalų, kurie buvo įrašinėjami tuo metu, kai mes su svaru sėdėdavome darbe, ir atėję paklausyti jau girdėjom galutinį variantą. Kai ką jis manau privers atsisėsti. Jeigu nors vienas žmogus, paklausęs šitą gabalą dar pasakys, kad lietuvių kalbą nedėkinga repavimui, – jis asilas. Kiek žinau, Pushas buvo labai susinervinęs, kad po “Gatvės lygos” pasirodymo internete ir už akių mažvaikiai šnekėjo, kad, atseit, SINDIKATAS šūdas, nemoka repuoti ir t.t. Tegu paklauso šio gabalą ir užčiaupia burną. Aukščiausia lyga. Nors tokiam gabalui galima buvo padailinti muzoną.

Svaras:
Kastis viską pasakė.

Siela – kulka

Kastetas:
SINDIKATAS šiame albume dar labiau išplėtė bendraautorių ratą – daugiau MC ir muzikos autorių. Gabalo muzoną sukūrė VPR, o boso partiją įrašė mūsų vadybininkas Justas. Svaras visame savo gražume. Liūdnas slegiantis gabalas. Kaip sako vienas pažystamas “ne “Tomas”.

Svaras:
Pradedant muzika ir baigiant žodžiais – tai savotiškas pasivaikščiojimas po miesto žmogaus sielą. Gruzas, bet tokie yra visi mano gabalai.

Vilnius 2002

Kastetas:
Albumo tematiką atspindintis kūrinys. Miestas, repas, betonas. Vienaip ar kitaip, mes visi užaugome tarp blokinių namų, betoninių šaligatvių, asfaltuotų krepšinio aikštelių, troleibusų, autobusų, klausydamas (nes vėlgi manęs čia nėra – repuoja Svaras/Viper/Šmėk-La) šio gabalo aš perbėgu per tuos vaizdus.

Svaras:
Dar vienas senai planuotas projektas. Su Viperiu ir Šmėk-La jau žiemą planavome įrašyti šį gabalą, gerai, kad nors baigiant albumą spėjom:)
Gabalas apie Vilnių- mūsų namus. Svetingus, jaukius, draugiškus ir kartais negailestingus ir šaltus. Bet vis dėlto šis miestas- mūsų namai ir mes ji mylime. Nors šio miesto valdžia paskutiniu metu musu pradėjo nemylėti:). Juokinga, kai štai – išeis naujas albumas, o mes net negalime padaryti jo pristatymo mieste. Norėjome nemokamą koncertą surengti, bet valdžia neduos leidimo. Juokinga ir liūdna dėl žmonių ribotumo.

Paskutinis gabalas

Kastetas:
Tik kompaktiniame diske esantis “bonus track” sukelia malonius prisiminimus – šį kartą ypatingai man.

Svaras:
Pushas ankstesniame albume įdėjo savo šedevrą, dabar Kastis, kitame, suprantu, reikės man :)