“Secret Thirteen” vasaros kulminacija – raganiškas Demdike Stare miksas

Dvejų metų gimtadienį švenčiantis internetinis muzikos ir meno žurnalas „Secret Thirteen“ pristato vasaros kulminaciją savo kassavaitinių miksų serijoje – britų muzikos dueto Demdike Stare miksą.

Iš Lankasterio kilęs, Pendlo raganos Demdike vardą savo pavadinime naudojantis ir dark ambient, experimental ir techno stilių muziką kuriantis Sean Canty ir Miles Whittaker duetas yra ištikimas „Modern Love“ muzikos įrašų leidyklai, kurioje jau pasirodė 5 jų albumai ir daugiau kaip 10 kitokių leidinių įvairiais formatais. 2013 metais pristatyta plokštelių trilogija „Testpressing“ gerokai praplėtė dueto muzikos stilistiką, kuri pasipildė deep house, jungle, industrial ir noise muzikos motyvais.

Duetas buvo atkeliavęs ir į Lietuvą – 2012 metų birželį pasirodė elektroninės muzikos festivalyje „Sūpynės“. Ežero pakrantėje tarp aukštų pušų vykęs gyvas pasirodymas, kupinas užburiančių garsų ir klampių ritmikų, sužavėjo lietuvių publiką savo kinematografiška atmosfera, o Demdike Stare vyrukai, pritrenkti Lietuvos gamtos grožio ir festivalio jaukumo, jau tuomet pažadėjo sukurti kažką ypatingo ir „Secret Thirteen“ žurnalui.

secret-thirteen-mix-083-demdike-stare

Temperamentu pasižymintys „Demdike Stare“ savo selekcijoje sujungė 23 iš naujo atrastus kūrinius, išleistus tarp 1970 ir 2013 metų. Itin vaizdinga, nepaprastai kruopščiai sukonstruota ir palaipsniui auginama kompiliacija nepaliks abejingų: čia skamba kompozitorių Bernard Parmegiani, Pierre Henry, Egisto Macchi bei multiinstrumentalistų Michel Redolfi, Fabio Fabor, Tony Williams Lifetime kūriniai. Viskas pagardinama senamadišku ritmo mašinų ir sintezatorių skambesiu, džiazo ir pasaulio muzikos motyvais. Šis miksas ne tik įtvirtina Demdike Stare identitetą, bet ir leidžia bandyti nuspėti tolimesnius posūkius dueto kūryboje.

„Šis subtiliai eklektiškas miksas pasižymi dinamika ir filosofinei literatūrai būdinga analitine, o gal net egzistencine potekste. Tai – naujas atsipirties taškas mūsų žurnalui, paskata plėtoti veiklą pasauliniame lygmenyje, pasiekti net giliausiai pasislėpusius plokštelių kolekcionierius ir melomanus. Asmeniškai man, tai – meno kūrinys, kuris turėtų atlaikyti šimtus metų, taip pat didelė žurnalo dvejų metų dovana tiek sau, tiek ištikimiems skaitytojams“ – sakė žurnalo įkūrėjas Justinas Mikulskis.

Secretthirteen.org – 2011-aisiais metais įkurtas išskirtinio dizaino žurnalas anglų kalba, siūlantis garsių menininkų, atlikėjų, įtakingų muzikos įrašų leidyklų savininkų sukurtas muzikos kompiliacijas, pristatantis ypatingus šiuolaikinio meno kūrinius, o interviu skiltyje atskleidžiantis netikėtas žymių kūrėjų asmenybių puses.

Demdike Stare miksas internete: http://secretthirteen.org/secret-thirteen-mix-083-demdike-stare/

Parsisiuntimo nuoroda