Get Your baroque’n’roll Gun

Pavadinimą Get Your Gun išgirdome šį pavasarį Talino muzikos savaitėje (o jie Estijoje pirmą kartą grojo dar 2012-aisiais). Čia danų trio surengė savo debiutinio albumo “The Worrying Kind” išleidimo koncertą. Antrasis susitikimas įvyko vasarą “Velnio akmenyje” (kai kam galbūt – “Positivus” Latvijoje). Greitai atėjo ir trečias kartas. Panašu, kad Get Your Gun tikrai pamėgo šį Europos pakraštį (arba juos pamėgo vietiniai promouteriai), nes savo Europos turą grupė pradėjo Tartu Estijoje, o spalio 25-ąją lips ant “New York” scenos Vilniuje. Nors savo interneto svetainėje danai vis dar skelbia, kad gros gerokai mažesniame “Narauti”, tačiau, panašu, iš tokių “kelnių” jie jau išaugo.

Get Your Gun prieš 6 metus sukūrė broliai Andreas ir Simon Westmark bei Søren Nørgaard. Grupė išleido kelis singlus ir pateko į pirmąjį “The Reverb Conspiracy” rinkinį, o 2013-uosius praleido tobulindami jau minėtą albumą “The Worrying Kind”, kurį įrašė Arhuso “Lydstudie”.

Danų muzika gimė vėjo nugairintoje provincijoje su plačiomis erdvėmis ir siauromis pažiūromis. Savotiškas stoner-rock svoris ir agresyvumas, šiaurietiška melancholija, tamsiausi liaudies pasakojimai ir muzika. Rezultatas – šiuolaikinis dainius, pasakojantis liūdnas ir psichodelines istorijas daniškose americana prerijose. Kažkuo primenantis Nick Cave, tik danų kūryba atšiauresnė, joje mažiau vietos atvirai lyrikai. Kaip apibūdino vienas kritikų, baroque’n’roll.

Muzikantai kiekviename koncerte Baltijos šalyse publikai pateikia nuoširdų siurprizą – savo programą vainikuoti vienu atmosferiškiausiu kūriniu „Tender Lies“ kartu su vietiniu violončelės muzikantu. Styginio instrumento garsai jau užhipnotizavo klausytojus ketvirtadienio pasirodyme Estijoje, šįvakar pradžiugins Latvijos publiką, o šeštadienį – ir Vilniaus koncerto dalyvius. Itin trapią ir tuo pačiu gilią kompoziciją „Tender Lies“ danai atliks su violončelininke Dovile Rimšaite.

Pakeliui iš Estijos į Latviją, Get Your Gun vokalistas ir gitaristas Andreas Westmark atsakė į kelis klausimus.

Ar grupės pavadinimas susijęs miuziklu “Annie Get Your Gun” apie snaiperę Annie Oakley?

Ne.

Kalbat apie Danijos kaimą, atšiaurų vėją, liaudies muziką ir pan. Kokią to dalį sudaro, sakykim, įvaizdis ir kiek – realus gyvenimas?

Na, galima sakyti, jog tai yra tikrovės įvaizdis. Bet įvaizdis tik nurodo tam tikrą rakursą – kryptį, kuria reikėtų tyrinėti toliau.

Susijęs klausimas. Ruduo turbūt tavo mėgstamiausias metų laikas? Ką veiki ilgais šaltais vakarais?

Priklauso nuo dienos. Bet ką galima veikti ilgais tamsiais vakarais? – spėju, stengtis susišildyti.

Jūsų muzika verčia mane galvoti, kad keliatės ir einate miegoti blogos nuotaikos…

Slepiatės rūsyje, kai šviečia saulė?

Šiuo metu gyvenu trečiame aukšte, bet turiu užuolaidas.

Danija patenka į pasaulinį Top20 pagal alkoholio suvartojimą. Tavo nuomone, ar tai susiję su melancholiška ir niūria muzika, kurią paprastai girdime iš Danijos (neskaitant Aqua)?

Manau, šalies tradicijos ir orai turi didžiulę įtaką to krašto menui. Taip, nėra smagu atsibusti spaudžiant pagirioms.

Kokį gėrimą pats mėgsti?

Alų visada vertinu.

Kas suteikia pasitenkinimą tau, kaip muzikantui?

Kūryba ir jos išplėtojimas.

Kokias emocijas sukelia ar norėtum, kad sukeltų jūsų muzika?

Nemanau, kad mūsų darbas pasakoti, ką žmonės turėtų gauti iš muzikos. Jie gali ir nuspręs patys.

Kokia niūriausia vieta, kurioje esi buvęs?

Manau, tai buvo mūsų ture Rusijoje. Rusija buvo puiki, bet pakeliui link Rusijos-Estijos sienos buvo tokia vieta. Prisimenu, atsibudau autobuse ir žiūrėjau į tą ūkanotą dykvietę. Atrodė, kad ten anksčiau buvo didelis miškas, tačiau visi medžiai buvo nukirsti ir iki pat horizonto buvo vien plynė. Tai buvo tamsi tamsi vieta. Prisimenu, mūsų vadybininkas pasakė, kad jei turėčiau sunkumų su nauja kūryba, jis mane nusiųstų į šią vietą.

O kur atostogauji?

Aš ir Simon esame broliai ir mūsų šeima daug keliaudavo. Amerika, Kuba, Azija, Europa ir visa kita. Keliavimas su grupe – skirtingas dalykas and man tai labai patinka. Labai patinka koncertuoti Baltijos šalyse – sunku paaiškinti kodėl, tiesiog taip atrodo teisinga.

Rugsėjį grojote “privačius” koncertus. Kas nors pakvietė pagroti kompanijos vakarėlyje ar kieno nors gimtadienyje?

Na, mes iš tikrųjų nesame call-us-for-your-party grupė. Norvegijos festivalis “Sørveiv” surengė šį slaptą koncertą. Jie susodino žmones į autobusą ir nuvežė juos į seną apleistą popieriaus fabriką – o ten buvome mes, darantys savo reikalą.

Internete:

www.getyourgun.dk

www.facebook.com/getyourgundk