Knygos.lt pristato alternatyvą kultūros rėmimo fondams

Originalių ir siauresniam skaitytojų ratui skirtų knygų leidybai Lietuvoje dažnai prašoma paramos kultūros rėmimo fonduose, bet ne visada jos sulaukiama. KNYGOS.LT pristato alternatyvų leidybos finansavimo užtikrinimo būdą – Knygstarterį. Pirmoji šioje platformoje pateikiama knyga, kurios leidybos baigtį nulems skaitytojai – Gerdos Jord grafinis romanas „Gertrūda“.
Lietuva negali pasigirti didele originalių knygų įvairove. Mažesnė rinka verčia leidėjus ieškoti saugių sprendimų ir leisti tik tai, kas populiaru. Dažnai leidėjai atsisako leisti originalias knygas, bijodami, kad jos neatkreips didelės skaitytojų auditorijos dėmesio. Dėl to nukenčia tiek rašytojai, kurių vertingi kūriniai nepasirodo knygų lentynose, tiek įdomesnių knygų ieškantys skaitytojai.

Originalioms ir siauresniam skaitytojų ratui skirtoms knygoms dažnai prašoma paramos kultūros rėmimo fonduose, bet ne visada jos sulaukiama. Taip atsitiko Gerdai Jord, kurios grafinė novelė „Gertrūda“ liko pirma „už brūkšnio“, bet autorė nepasidavė ir ieškojo kitų kelių išleisti knygą, kol komikso juodraštis atsidūrė KNYGOS.lt . Šis šmaikštus ir atviras komiksas labai patiko knygos.lt darbuotojams, tad jie nusprendė rasti būdą jį išleisti. Beieškant sprendimo gimė Knygstarterio idėja.

Kaip veikia Knygstarteris? KNYGOS.lt sudaro galimybę autoriams užsitikrinti reikiamą pirkėjų skaičių, o pirkėjams – pinigų grąžinimą, jei projektas nebūtų išleistas. Jei pakankamai žmonių rezervuos Knygstarteryje patalpintą knygą (romaną, poezijos rinktinę, negrožinį kūrinį), ji bus išleista ir per du mėnesius išsiųsta pirkėjams. Jei nebus rezervuotas reikiamas knygų kiekis, žmonių, pirkusių knygą pinigai grįš į jų sąskaitas KNYGOS.lt profilyje. Prie knygos pirkėjai matys informaciją, kiek knygų yra nupirkta ir kiek dar trūksta, kad knyga būtų atspausdinta bei kiek laiko liko iki rezervacijų pabaigos.

KNYGOS.lt komanda tiki, kad šis projektas skatins autorių kūrybiškumą ir prisidės prie įvairesnių leidinių pasirodymo. O „Gertrūdos“ autorė Garda Jord džiaugiasi šia galimybe : „Jeigu sukūrei ir nori išleisti knygą, tai turbūt ne tam, kad vėliau jos niekas niekada neskaitytų. Knygstarteris yra puikus būdas pažiūrėti realybei į akis ir išsiaiškinti, ar kam nors reikia tavo knygos. Jeigu reikia – smagu tokią išleisti, jeigu ji niekam neįdomi – atsiveria puiki galimybė pasaugoti medžius, popierių, rašalą, ir vietą knygų lentynose, tos knygos tiesiog neišleidžiant.

Trejus metus kurtas komiksas „Gertrūda“ pasakoja apie vieną kartą, gimusią ant Nepriklausomos Lietuvos slenksčio, ir apie tos kartos aktualijas keičiantis laikams. Man Gertrūda artima tiek, kiek norėčiau, kad būtų artima ir skaitytojui: savo atpažįstamu gyvenimo būdu, išgyventomis patirtimis keičiantis laikams, jautriu pasaulio stebėjimu ir gebėjimu baisius dalykus pamatyti juokingai, tad labai norėčiau, kad šis grafinis romanas rastų savo skaitytojus ir išvystų dienos šviesą“.

Knygstarterio platformoje pristatomą „Gertrūdą“ galima pamatyti čia.