Thurston Moore ir Mats Gustafsson garsų miške Rygoje

Gitaristas Thurston Moore, geriau žinomas kaip vienas grupės Sonic Youth įkūrėjų, legendinis “sonikų” gitaristas ir vokalistas. Multiinstrumentalistas Mats Gustafsson, dalyvavęs The Thing, Fire! ir daugybėje kitų laisvos improvizacijos projektų, kartu lips ant scenos 16-ajame “Skaņu Mežs” festivalyje Rygoje. Renginys vyks spalio viduryje, o duetas pasirodys spalio 12-ąją, penktadienį. Thurston Moore ir Mats Gustafsson kartu yra išleidę  4 albumus.

19-metis Thurston Moore atsikraustė į Niujorką 1976-aisiais, norėdamas groti pankroką. 1980 m. jis sukūrė Sonic Youth. T.Moore stovi alternatyviojo roko scenos ištakose – nuo pat tų laikų, kai šis terminas pradėtas vartoti apibrėžti muzikai, metančiai iššūkius ir neigiančiai įprastus standartus. Su “sonikais”, T.Moore atkreipė visos kartos dėmesį  į eksperimentus rokenrole – nuo tuo metu dar tik kylančių Nirvana iki pačios grupės albumo “Daydream Nation”, kurį JAV Kongreso biblioteka 2006-aisiais atrinko istoriniam išsaugojimui Nacionaliniame įrašų registre.

Thurston Moore įrašai ir pasirodymai varijuoja nuo laisvosios improvizacijos, akustinių kompozicijų iki black/white metal ir triukšmo griūties. Jis bendradarbiavo su Yoko Ono, John Zorn, David Toop, Cecil Taylor, Faust, Glenn Branca ir daugeliu kitų. Rezidencijos Paryžiaus Luvre metu jis dirbo kartu su Irmin Schmidt iš legendinių Can. Be įvairiausios veiklos muzikos pasaulyje, jis dalyvavo leidyboje ir poezijoje, mokė rašymo Naropos universitete Boulderyje – šią mokymo įstaigą 1974-aisiais įkūrė Allen Ginsberg ir Anne Waldman. Thurston taip pat dėsto muziką Ritminės muzikos konservatorijoje Kopenhagoje.

Šiuo metu muzikantas pasirodo ir įrašinėja savo solo kūrybą, su įvairiais muzikantais, taip pat – savo The Thurston Moore grupe (Deb Googe iš My Bloody Valentine, Steve Shelley ex-Sonic Youth ir James Sedwards iš Nought). 2014-aisiais grupė išleido “The Best Day” albumą, kurį kritikai apibūdino kaip “optimistinį ir persmelktą saulėto grožio” ir “eksperimentinį požiūrį suderintą su priimtinomis pop melodijomis”.

T.Moore pateko į 100 geriausių visų laikų gitaristų sąraše pagal 2004-ųjų “Rolling Stone”. Vilniuje rudenį grosiantis Jack White ten užima 70-ąją vietą, o viršūnėje atsidūrė Jimi Hendrix. 2012-aisiais įtakingas žurnalo “Spin” redakcija išrinko savo šimtuką, kuriame Sonic Youth duetas Thurston Moore ir Lee Ranaldo užėmė 1-ąją vietą.

O 1989-aisiais Sonic Youth koncertavo naujų sąskambių ištroškusiai publikai Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose. Tuometinis televizijos laidos “Estrados orbitoje” vedėjas Kazimieras Šiaulys rodė juos kaip pavyzdį, kaip nereikia groti.

Saksofonistas, improvizatorius ir kompozitorius Mats Gustafsson gimė 1964-aisiais Umėjoje, Šiaurės Švedijoje, o šiuo metu gyvena Nikelsdorfe Austrijoje. Joslyn Lane iš “AllMusic” pripažino muzikantą “vienu pastebimiausių ir unikalių Europos laisvojo džiazo saksofonistų 21-ajame amžiuje, o “Burning Ambulance” neseniai išrinko jį tarp “50-ies geriausių visų laikų saksofonistų”. M.Gustafsson dalyvauja šiuolaikinio šokio, teatro, meno, poezijos srityse, taip pat ir triukšmo, elektronikos, šiuolaikinio roko ir džiazo projektuose.

M.Gustafsson koncertavo ir solo, ir įvairiuose projektuose su Sonic Youth, Merzbow, Jim O’Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Yoshimi, Peter Brötzmann ir Ken Vandermark, taip pat dirbo su grupėmis The Thing, FIRE!, THE END, LUFT ir Gush. Atlikėjas gali pasigirti daugiau nei 1800 koncertų bei virš 200 įrašų Europoje, Australijoje, Afrikoje, Šiaurės ir Pietų Amerikose bei Azijoje.

Lietuvoje žymus muzikantas lankėsi ne kartą. 2008-aisiais buvo išleistas albumas “The Vilnius Explosion”, kurį saksofonistas įrašė kartu su lietuviais Liudu Mockūnu, Eugenijumi Kanevičiumi, Arkadijumi Gotesmanu bei Marijumi Aleksa. 2011-aisiais su The Thing ir Barry Guy koncertavo Kotrynos bažnyčioje. Vilniaus džiazo festivalyje M.Gustafsson pernai pasirodė su Fire! Orchestra, o užpernai – su The Thing.

M.Gustafsson yra pasišventęs melomanas, įkūręs “the Discaholic Corner” svetainę internete. Pradėjęs rinkti įrašus nuo 12-kos metų, atlikėjas sako, kad šiuo metu turi apie… dvi su puse tonos albumų. Beje, už vieną aukščiau minėtų pasirodymų Lietuvoje turėtume būti dėkingi melomanui iš… Lietuvos, kuris savo turimą retą Howard Riley /Barry Guy albumą “Discussions” iškeitė į… Mats koncertą Lietuvoje. Apie savo kolekciją ir šį įvykį muzikantas pasakoja čia.

Be viso to, jis dirba su savo “Slottet”, “OlofBright Editions” ir “Blue Tower Records” kompanijomis.

Fun fact: M.Gustafsson garsėja talentu nešioti kaubojiškus batus po džinsais, kad ir kokie siauri jie būtų.

Sek “Skaņu Mežs 2018” pranešimus. Šiuo metu vienos dienos bilietas kainuoja 15 eurų, o pirmuosius 100 dviejų dienų praėjimus gali įsigyti už juokingus 20 eurų.