V/A – Hungry For Hungary

Dauguma valstybių stengiasi eksportuoti savo kultūrą – tai yra dar vienas būdas priminti apie save. Todėl atsiranda įvairios organizacijos, kurios rūpinasi savo šalies šiuolaikinių garsų propaganda. Teko vartyti tokius leidinius iš Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, netgi latviai kasmet išleidžia kažkada Ore>net apžvelgtus “Starterius”.

Ir štai turime “Music Export Hungary” [www.mxh.hu] išleistus 5 rinkinius, kuriuose skamba visa puokštė folk, ethno, pop, rock, metal, electronic ir kitų garsų iš Vengrijos. Iš tikrųjų, ką mes žinome apie šios šalies sceną be jos talento nu jazz talento Yonderboi ir dabar ant Vilniaus troleibusų reklamuojamų klasikų F.Listo ar B.Bartoko? Tiesą sakant, nelabai ką…

Bendrai šiuose rinkiniuose skambančią muziką gana taikliai nusako B.Bartoko žodžiai: “Pagrindinis mano principas visada buvo skirtingų nacijų susibroliavimas. Kiek įmanoma geriau bandžiau šią idėją atspindėti savo muzikoje ir todėl neatsisakau jokių įtakų, ar tai būtų slovakiškos, rumuniškos, arabiškos ar dar kitos. Tačiau šaltinis turi grynas, šviežias ir sveikas!”

Visi žinom, kad vengrai mėgsta linksminti, todėl jų muzikos meniu rasime viską nuo tradicinių Transilvanijos, čigonų, Balkanų, žydų melodijų iki sunkiausio metalo.

Ore>net pasitaikė 3 patiekalai iš 5: Folk-Ethno, Global-Beat ir Hardcore-metal. Labiausiai patiko “pasaulinio ritmo” garsai, nes nors vengriškas folkloras ir gerokai linksmesnis už baltų, bet po 4-5 kompozicijų atsibosta, o sunki muzika yra pakankamai standartinė ir niekuo per daug neišsiskiria. Beje, kai kurios hardcore grupės jau ne kartą grojo Lietuvoje.

Tuo tarpu “Global Beat” rinkinyje skamba 20 įvairių kompozicijų, kuriose persimaišo įvairių tautų folkloras, elektroniniai garsai, rokas ir kiti garsai. Kaip jums, pavyzdžiui, skamba vienos grupių apibūdinimas: “Jie maišo tradicinį vengrų folką su Dž.Hendrikso tipo d’n’b/jungle ir daro visa tai su didele humoro doze” ? Arba “Grupė sėkmingai kombinuoja tradicinės muzikos elementus iš skirtingų kontinentų: Balkanų, Lotynų, Amerikos, Afrikos su tipiškais urbanistiniais stiliais hiphopu, d’n’b, funk, reggae?

Kai kurie kolektyvai įsikūrė tolimais 1974-aisiais, kiti – visi neseniai. Kai kurie retai išlenda į dienos šviesą iš undergroundo, kiti – nuolat pasirodo didžiosiose scenose. Žodžiu, “Music Export Hungary” kolektyvas nepabijojo sudėti tai, kas jų nuomone yra skaniausia. Kai kurie per daug prėski, kai kurie – per daug pikantiški, tačiau pabandžiau bent 60 “patiekalų” iš Vengrijos, o tai turbūt ir buvo šių rinkinių tikslas. Jo etvagyat!

PS. O kas apsiims eksportuoti lietuvišką muziką?

PS2. Jau pasirodžius šiai recenzijai gavome tokį atsakymą:
“Lietuviškos muzikos eksportu rūpinsis Lietuvos muzikos informacijos ir leidybos centro įsteigta ir LATGA’os remiama organizacija “Music Export Lithuania”. Apie jos veiklos pradžią galite pasiskaityti čia: www.mxl.lt