SOOMOOD – Soomood

SOOMOOD
“Soomood”
Karrot Kommando

Leidėjas šį albumą apibūdino labai intriguojančiai: “Monumentalios frazės tarsi iškilę minaretai persipina su dainų tekstais, primenančiais dykumų smėlynus. O gitaros bei elektroniniai garsai primena, kad po paviršiumi yra kai ko daugiau”, tačiau pirmoji perklausa “nusodino”. Vėliau tarp bekraščių nevaisingų dykumų ir juodų uolų pavyko rasti šį tą daugiau. Filosofinės identiteto, moralinių vertybių, dvasinių jėgų, gyvenimo prasmės paieškos, įvilktos į margaspalvius hipnotizuojančius roko, elektronikos ir arabų folkloro kostiumus.

SOOMOOD šerdis – Rasm Al-Maschan – poetė ir vokalistė iš Jemeno, užburianti auditoriją savo žemu aksominiu balsu. Deja, tik 2 albumo kompozicijos dainuojamos arabiškai, likusios – sterilia ir nenatūralia anglų kalba. Nors tai debiutinis SOOMOOD albumas, solidžią muzikos kokybę užtikrina patyrę muzikantai, savo laiku bendradarbiavę su tokiais žymiais Lenkijos atlikėjais kaip Tilt, Homo Twist, Pudelsi-Psychopop, Bedzie Dobrze. Kad ir kaip būtų keista, arabiški atgarsiai pasiekia mus iš kaimyninės Lenkijos.

Pirmas įspūdis – Guano Apes, Evanscence. Skunk Anansie atgarsiai su arabiškais motyvais. Kartais grupė iš tikrųjų nukrypsta gana toli į alt-roko lankas ir jose natūralias Rasm intonacijas pakeičia prasti amerikonizmai, o arabų folko instrumentus užgožia tiesmukos fūzuotos gitaros. Kokybiškai ir profesionaliai, bet neįdomiai. Daug spalvingesnė ta SOOMOOD pusė, kurioje yra pakankamai erdvės atsiskleisti originaliam Rasm vokalui, išryškėja arabiškos perkusijos, elektroniniai ir folkloro garsai. Ši grupės pusė primena tokius atlikėjus kaip Asian Dub Foundation, Suns of Arqa ar Transglobal Underground. Iš viso to būtų galima išraityti tokį apibūdinimą kaip orient-trance-rock, o įrašų parduotuvėje tai turbūt būtų apibūdinta kaip alternative.

Tarsi dykumoje, privalai turėti kantrybės kol “pereini” per gana vidutiniškas kompozicijas, tačiau troškulį numalšina stiprūs gabalai, kurių albume yra bent pusė. Prie jų galima pridėti ir albume esantį animacinį videoklipą, kuriame iškeliamos bendražmogiškos problemos ir, žinoma, yra daug smėlio.

ORE vertina 6/10