Vilnius Jazz 2008″ pristato: David Murray Black Saint Quartet

Spalio 9 – 12 dienomis, Vilniuje, Rusų dramos teatre vyks XXI džiazo muzikos festivalis „Vilnius Jazz”, kuriame be Lietuvos muzikantų pasirodys ir svečiai iš Prancūzijos, Japonijos, JAV, Izraelio, Estijos, Latvijos, Graikijos.

Bilietus į „Vilnius Jazz” festivalį galima įsigyti visose „Tiketos” kasose, Rusų dramos teatro kasoje, rezervuoti telefonu 1653 arba greitai ir patogiai įsigyti elektroninius bilietus interneto tinklalapyje www.tiketa.lt ir atsispausdinti juos paprastu spausdintuvu.

Ryškiausia festivalio žvaigždė – DAVID MURRAY BLACK SAINT QUARTET iš JAV. Šio kolektyvo koncertas Rusų dramos teatre vyks spalio 11 d., 20 val.

Saksofonininkas, klarnetininkas, grupių lyderis ir kompozitorius Davidas Murray (g.1955) – viena šlovingiausių Niujorko džiazo scenos figūrų.

Muzikas yra apdovanotas „Grammy” (1989), „Bird Award” (1986), danų „Jazzpar Prize” (1991), „Ralph J.Simon Rex Award” (1995), pripažintas „Village Voice” 9 dešimtmečio muzikantu, „Newsday” – Metų muzikantu (1993), „Guinness Jazz” festivalio Airijoje pažiba (1994).

D.Murray įamžintas dviejuose dokumentiniuose filmuose – „Speaking in Tongues” (1982) ir „Jazzman”, kuris buvo nominuotas Baltimorės kino festivalyje (1999).

Saksofonininkas jau karjeros pradžioje pelnė daug žadančio muzikanto reputaciją. Jo skonį formavo džiazas, bliuzas ir gospelas. Vaikystėje Davidas su broliais ir tėvais grojo bažnyčioje ir mokėsi muzikos pas savo motiną vargonininkę.

Tačiau greitai D.Murray idealai pasikeitė. „Pomona” koledže Los Andžele saksofonininko mokytoju tapo Ornette Colemano bendražygis trimitininkas Bobby Bradfordas. Čia užsimezgė Davido draugystė su rašytoju Stanley Crouchu, tapusiu neoficialiu jo viešųjų ryšių agentu ir populiarintoju.

1975-aisiais įsikūręs Niujorke D.Murray tvirtai pasuko laisvojo džiazo pranašų Alberto Aylerio ir Archie Sheppo keliu. Jo mėgstama leksika tapo deformuoti tembrai, ekstremaliai stiprus, šaižus, pasiekiantis aukščiausius registrus garsas, laukinio polėkio improvizacijos.

D.Murray eksperimentavo su S.Crouchu įkurtoje studijoje „Studio Infinity”. Greitai Niujorko keliai jį suvedė su Sunny Murray, Oliveriu Lake, Donu Cherry, Lesteriu Bowie, Franku Lowe ir kitais laisvojo džiazo galiūnais. Saksofonininkas sulaukė paskatinimo iš Cecilo Tayloro ir Dewey Redmano.

1976-aisiais D.Murray su O.Lake, Hamietu Bluiettu ir Juliusu Hemphillu įkūrė WORLD SAXOPHONE QUARTET, su kuriuo pradėjo ilgametę intensyvią veiklą. Dar po poros metų jis subūrė ir savo kvartetą, oktetą bei kvintetą, atsidėjo savo kolektyvams, nors pasitaikydavo jo kelyje ir kitų partnerių – nuo Gvadelupės būgnininkų iki Pietų Afrikos šokėjų ir muzikantų.

10 dešimtmečio D.Murray kūryba dažnai siejama su fusion, world music, afrikietiškomis įtakomis.

Per 33 karjeros metus muzikas išleido daugiau kaip 130 albumų – tuo gali pasigirti retas šiuolaikinio džiazo kūrėjas.

Naujausias D.Murray albumas „Sacred Ground” pasirodė 2007 m. Jis įrašytas su Cassandra Wilson ir BLACK SAINT QUARTET. D.Murray atgaivino daugiau kaip 20 metų egzistavusį kvartetą, kurio istoriją saugo italų kompanijos „Black Saint” įrašai. Saksofonininkas čia išleido 17 albumų su WORLD SAXOPHONE QUARTET, Randy Westonu, Dave Burellu, Lawrence „Butch” Morrisu, Olu Dara, Anthony Davisu, Craigu Harrisu, Johnu Hicksu, Jamesu „Blood” Ulmeriu, Donu Pullenu, Steve Colemanu ir daugeliu kitų bendražygių.

BLACK SAINT QUARTET atlieka senąjį savo repertuarą bei naujas kompozicijas. Tai tradicinis ir kartu atviras naujoms idėjoms džiazas.

D.Murray’ nuo 9 dešimtmečio mielai groja džiazo standartus, primindamas savo plačiu vibrato svingo eros didžiuosius Beną Websterį ir Colemaną Hawkinsą, o laisvamaniškomis improvizacijomis – Ericą Dolphy. Jo saksofono skambesys bėgant metams tampa vis galingesnis.

Lafayette’as Gilchristas pakeitė “Black Saint Quartet” šviesaus atminimo pianistą Johną Hicksą.

Jaunasis Baltimorės muzikantas tik 18-kos pradėjo skambinti fortepijonu, o vaikystėje klausėsi daugiau funk, funk atšakos go-go, hiphopo muzikos negu džiazo.

Būtent ši muzika yra L.Gilchristo grupės THE NEW VOLCANOES įkvėpimo šaltinis. Tai grupė, su kuria pianistas dirba penkerius metus. Su THE NEW VOLCANOES L.Gilchristas įgrojo savo debiutinį albumą “The Music According to Lafayette Gilchrist”, o šį rugsėjį atidavė duoklę soul muzikai ketvirtuoju albumu „Soul Progressin”. Pianistas įrašinėjo ir su Baltimorės house muzikos grupe BASEMENT BOYS.

Džiaze L.Gilchristas tęsia Matthew Shippo ir Jasono Morano hiphopinius eksperimentus. Jis taip pat lyginamas su Andrew Hillu bei Sun Ra. Anot kritikų, tai pianistas, kurio pirštų galiukuose – ir džiazo istorija, ir ateitis.

Kontrabosininko Jaribu Shahido biografiją ženklina daug chrestomatinių laisvojo džiazo kūrėjų vardų.

Kilusį iš Detroito J.Shahidą nuo pat karjeros pradžios supo spalvinga muzikinė aplinka. Jis grojo su vietos įžymybėmis Kennu Coxu, Wendellu Harrisonu, Jimmy Wilkinsu, J.C.Heardu bei kitomis. Savamokslio kontrabosininko universitetai buvo jo draugo Kamau Kenyatta grupė ir studijos pas Bobą Collinsą.

8 dešimtmečio viduryje, paskatintas Faruqo Z.Bey muzikantas tapo grupės GRIOT GALAXY, grojančios SUN RA bei ART ENSEMBLE OF CHICAGO įkvėptą muziką, nariu. Netrukus J.Shahidas persikėlė į Filadelfiją ir prisijungė prie SUN RA ARKESTRA branduolio, kurio nepaliko iki pat lyderio mirties.

1979-aisiais likimas jį suvedė su Roscoe Mitchellu, įtraukė į šio SOUND ENSEMBLE bei NOTE FACTORY projektus. Pastaruoju metu J.Shahidas yra įvairių D.Murray grupių ir FREEDOM ARTS QUARTET narys.

Jis įrašinėjo muziką su SUN RA, R.Mitchellu, Jamesu Carteriu, D.Murray, Geri Allenu, Rodu Williamsu, Craigu Tabornu, Hughu Raginu, Abdoulaye Ndiaye ir Blue Dogu. Po Malachi Favoro mirties J.Shahidas kviečiamas ART ENSEMBLE OF CHICAGO projektams.

Būgnininkas Malikas Washingtonas yra laisvai samdomas, perspektyvus Niujorko muzikantas. Jis groja būgnais nuo trejų metų, o mokėsi pas Dennisą Davisą, Marką Johnsoną, Kenwoodą Dennardą, Warreną Smithą, Bobą Stewardą.

Pastaruoju metu pats M.Washingtonas yra kviečiamas vesti atviras pamokas įvairiuose džiazo simpoziumuose ir konferencijose.

Būgnininkas grojo su Olu Dara, Marcusu Belgrave, Larry Ridley, Akilu Desaanu, NEWYORICAN POETRY SLAM ALL STARS, SOUL SQUAD ir Franku Lacy, įrašinėjo su HARLEM ART ENSEMBLE.