Elektroninės šokių muzikos subkultūra 1 d.

Elektroninė šokių muzika (toliau – EŠM) yra svarbus naujausių technologijų pagalba konstruojamo gyvenimo stiliaus ir šiuolaikinės subkultūros egzistavimo mūsų visuomenėje pavyzdys. Tai gyvas, sparčiai besikeičiantis, globalus kultūrinis fenomenas, egzistuojantis beveik kiekviename pasaulio didmiestyje. Kaip teigia sociologas bei antropologas Steve Mizrach, išsamesnė elektroninės šokių muzikos subkultūros analizė parodo, kad tai neeilinė, stipriai iš kitų išsiskirianti jaunimo kultūra. Norint tuo įsitikinti, reikia išsamiau išnagrinėti šios subkultūros istoriją, vystymosi aspektus bei stebėti ir analizuoti, kokios tendencijos jai būdingos šiandien.

EŠM subkultūros istorija remiasi skirtingomis nuomonėmis, patirtimis ir faktais. Praeitis nuolat „atnaujinama“, mat faktai pateikiami iš gana skirtingų pozicijų ar yra paprasčiausiai užmiršti, o įvykiai neretai „pagražinami“. Aišku viena, kad EŠM ir skirtingos jos formos išsivystė iš „house“ muzikinio stiliaus. Taigi EŠM istorija siejama su šiuo stiliumi, tačiau kyla diskusijos dėl vietos, kurioje ji atsirado. Vieni teigia, kad ši kultūra prasidėjo Detroite, Čikagoje, kiti – Anglijoje, trečių nuomone, jog Ispanijos saloje Ibicoje. Kad ir kur būtų prasidėjusi, EŠM tapo plačiai paplitusiu kultūriniu fenomenu, pritraukiančiu ir suburiančiu tūkstančius jaunimo.

„Skėtinis“ terminas „elektroninė šokių muzika“ apjungia daugelį muzikinių stilių ir substilių, kurie sukurti naudojant kompiuterius, elektroninius instrumentus, muzikines kompiuterines programas, MIDI klaviatūras, sintezatorius ir kitą elektroninę įrangą bei dažniausiai grojami šokių vakarėlių metu. Be to, EŠM yra sparčiai mutuojantis muzikinių substilių „debesis“, kuris susideda iš tokių pagrindinių stilių:

Muzikinis stilius Esminiai bruožai
House Išskirtinis House bruožas – bosinio būgno pulsavimas 4/4 ritmu (120 dūžių per minutę), taip pat naudojami įvairūs harmonijos (dažniausiai jausmingos, papildytos vokalu) variantai.
Klausyti: Underworld, Daft Punk, Deep Dish, Matthew Herbert, Westbam, Paul Oakenfold.
Techno Techno muzikai būdingi sunkūs, aštrūs garsai, naudojamos futuristinės ir mašinų gaudesį primenančius boso linijos, derinamos su šokių rimtais.
Klausyti: Jeff Mills, Sven Väth, Richie Hawtin, Orbital, Dave Clarke, Vladislav Delay.
Trance Trance stiliui būdingas tempas, kintantis nuo 124 iki 148 BPM (dūžių per minutę), taip pat monotoniškas ritmas. Savo pavadinimą stilius įgavo dėl pasikartojančių dūžių ir atsikartojančių melodijų, kurios klausytojus gali įvesti į savotišką transo būseną.
Klausyti: Armin van Buuren, Cosmic Gate, Dj Tiësto.
Drum&Bass Drum&Bass turi sudėtingą ritminę struktūrą. Dažniausiai bosinė partija grojama dvigubai lėčiau negu pagrindinis būgnų ritmas. Iki 1997 metų Drum&Bass iš alternatyviosios muzikos krypties tapo komerciškai pelningas ir plačiai naudojamas net ir pop muzikoje.
Klausyti: Goldie, LTJ Bukem, Roni Size, Carl Craig, Photek, DJ Krust, Squarpusher.
Ambient Pagrindinė Ambient idėja yra muzikos, neatkreipiančios į save dėmesio, kūrimas. Tokia muzika neturi išraiškingos temos, kompozicinio vystymosi, konflikto, kulminacijos. Tai intelektuali, veikianti klausytojų pasąmonę muzika.
Klausyti: John Cage, Phillip Glass, Brian Eno, Michael Brook, John Hassel, Aphex Twin, The Orb.
Trip Hop 1990-ųjų metų pradžioje D. Britanijoje atsirado lėta hipnotizuojanti muzika, sukurta panaudojant Dub bosinę liniją, depresyvų repą ir kartais trapų moterišką dainavimą.
Klausyti: Massive Attack, Portishead ir Tricky.
Hardcore Tai pats greičiausias, tamsiausias ir „sunkiausias“ EŠM stilius. Jį yra lengva atskirti nuo kitų elektroninės muzikos stilių, kadangi jis pasižymi greitu tempu ir itin smarkiais dūžiais bei tamsia atmosfera.
Klausyti: Dj Dione, Dj Promo, Dj Ruffneck, Dr Macabre.

Pagrindiniai elektroninės šokių muzikos stiliai (adaptuota pagal lux.lcn.lt/archyvas/200311/placios/)

Kiti elektroninės šokių muzikos substiliai:

Techno-rave, Techno House, Hardcore Techno, Old School Techno, Psychodelic Techno, Industrial Techno, Detroit Techno, Techno Trance, Progressive Trance, Acid Trance, Acid, Hard Acid, Acid Core, Acid Techno, Acid House, Progressive House, Chicago House, Hard House, Deep House, Ambient House, Dark Ambient, Illbient, Drone, Ambient Techno, Ambient Trance, Ambient Dub, Goa Dub, Dub, Intelligent Dance Music, Electronic Listening Music, Hardcore, Transcore, Noisecore, Speedcore, Punkcore, Electro, Rave, Progressive Rave, Tribal, Tribal Techno, Tribal House, Tribal Funk, Space Funk, Jazz Funk, Rave Funk, Acid Jazz, Brit Hop, Hard Hop, Hard Step, Break Beat, Techstep, Intelligent Jungle, Future Jungle, Classic Gabba, Gabber, Acid Gabba, Downtempo, Sombient, Minimal, Experemental, Elemental, Ragga, Garage, Speed Garage, Disco, Big Beat ir kt. (Pagal