Simpsonų beieškant

Šiuolaikinės marionetinės visuomenės galimybę pradėjo atspindėti animacinių filmukų herojai. Seniau populiarioji karikatūra vaizduodavo socialines, politines ir kitas aktualijas – dabar jų vietą užima animaciniai filmukai, jų herojai ir situacijos priartintos nūdienos įvykiams. 20-metį švenčiantys „The Simpsons“ herojai yra vieni pirmųjų ir populiariausių, visi kiti lieka tik jų pasekėjais.

Pradžių pradžia – kaip viskas prasidėjo

Simpsonų populiarumo kelias prasidėjo nuo trumpametražių animacinių šou pasirodymų televizijos ekranuose, laidoje „Tracy Ulman Show“, 1987 metais. Vėliau, 1989 m. Fox kanalas pasiūlė sukurti keletą ilgų serijų, kurios tapo pirmaisiais žingsniais populiarumo link. Animacinio filmuko kūrėjas Mattas Groeningas personažus sugalvojo ekspromtu, bandydamas pritaikyti savo šeimos narių ir pažįstamų vardus. Kartu su prodiuseriu Jamesu L. Brooksu jie iki šiol yra pagrindiniai serialo kūrėjai ir globėjai. Įkūnyti personažai pradžioje atrodė šiek tiek primityviai, tačiau pradėjus aktyviau bendradarbiauti pagaliau įgavo „natūralią“ savo išvaizdą, kuri nesikeičia beveik dvidešimt metų, niekas neauga, nesensta ir, galima sakyti, yra nemirtingi. Tačiau šias logikos spragas užpildo kiti gana nuoseklūs scenarijaus žingsniai bei vaizduojamos visuomeninės aktualijos. Kaip pats M. Groeningas yra minėjęs, jis norėjo sukurti kažką įdomaus, kaip alternatyvą kitoms vyraujančioms televizijos laidoms, kurios, jo manymu, nepasižymėjo turinio kokybe. Visus filmuko veikėjus įgarsina vos 6 žmonės, o kai kuriose serijose galima išgirsti ir įžymybių balsus.

http://www.youtube.com/watch?v=Xrrc7S8ZoVI

Šiais metais serialas švenčia 20-ajį gimtadienį ir tai vienintelis tokio populiarumo susilaukęs animacinis televizijos serialas. Nuo trumpametražio ir daug primityvesnio iliustravimo pradžios prieš du dešimtmečius filmukas pasiekė ne tik aukštus žiūrėjimo reitingus, bet ir buvo realizuotas kaip filmas, uzurpavęs pasaulio kino teatrus.

Simpsonų šeima ir „normalumas“

Gyvenimas fiktyviame Springfieldo miestelyje sudaro tam tikrą terpę įvairiems serialo žanrams sutalpinti (satyra, komedija, parodija ir kt.). Tiesa sakant, Amerikoje iš tikrųjų egzistuoja net keli miestai tokiu pavadinimu. Toks realaus pasikartojančio miesto pavadinimas taikliai nukreipia žiūrovus į tai, kad vaizduojama tipiška amerikiečių šeima. Tuo tarpu fiktyvusis miestelis egzistuoja tiksliai nenurodytoje vietoje, neapibrėžtas laike ir turintis savo erdvę jis išlieka neutraliu, jame sutalpinamos visuomeninės aktualijos, opūs klausimai, skirtingi požiūriai ir religijos, filosofija, psichologija ir dar daug kitokių temų ir potemių.

Šeimos vertybės amerikiečiams itin aktuali tema. Dažnas savo šeimos lyginimas su kitomis formuoja tam tikrą požiūri į šeimą, kaip socialinę grupę, įžvelgiant skirtingas vertybes, moralines normas. Kiekviena tokia socialinė grupė siekia įtilpti į rėmus, kuriuos žymėtų žodžiai – „normali šeima“. Daugelis savo smalsumą gali patenkinti lygindamas savo ar kaimyno šeimą su keista šeimynėle animaciniame filmuke „The Simpsons“. Ironiškas žvilgsnis į amerikietišką šeimos pavyzdį, leidžia ne tik kritikuoti kitus, bet ir savikritiką. Žinoma, kiekvienam sunku pripažinti savus trūkumus, todėl gebėjimas ironiškai žvelgti į save rodo sveiką humoro jausmą. Trūkumų viešinimas ir hiperbolizavimas nustūmė į šešėlį televizijoje rodomus idealių šeimų pavyzdžius. Naujas požiūris papirko žiūrovus. Beveik vienu metu eteryje pasirodė dvi keistos šeimynėlės „Vedęs ir turi vaikų“ („Married With Children“) ir Simpsonai (The Simpsons), vis tik pastarieji turėjo daugiau šeimos požymių, nei Bandžių šeimyna. Nepaisant vienas kito įžeidinėjimų ir netakto, jie rūpinasi vianas kitu, nepavyzdingos šeimos centre nuolatos išlieka vienybė. Simpsonų šeimoje, vyras myli savo žmoną, tik savotiškai tą meilę supranta ir išreiškia, jie vienas kitą toleruoja ir pateisina nepalankiose situacijose. Pasiaukojimas vardan šeimos narių, jų tarpusavio meilės ženklas.

Kad ir kiek sarkazmo ir ironijos jų tarpusavio santykiuose, jie išlieka susivienijusia šeima, kuri palaiko vienas kitą, bet kokiu atveju. Išlaikyta pusiausvyra neleido kilti pasibjaurėjimui nevykusiems poelgiams ar išskirtinai keistiems ir tuo pačiu dviprasmiškiems veikėjų charakteriams.

Bushas ir politiniai pokrypiai seriale „Simpsonai“

Žmonės yra įpratę sekti kitų gyvenimus žiniasklaidos pagalba, domisi įžymių šeimų intrigomis. Simpsonų šeimyną galima būtų palyginti su dar viena žymia šeimyna – jų gyvenimo aktualijos nemažiau svarbios, nei Beckhamų šeimos.

Viena serialo populiarumo priežasčių – politinės ir socialinės temos. Galimybė pažvelgti kitu kampu į politinius įvykius, diskusijas. Čia itin svarbūs dalykai supaprastinami ir net apverčiami bei pateikiami labai lengvabūdiškai ir ironiškai. Kai kas gali pasipiktinti tokiu požiūriu, o kai kam tai puiki proga suprasti, kaip iš tikrųjų žmonės sureikšmina savo gyvenimus, kad mažas mąstymo pakeitimas gali palengvinti užsikrautą naštą. Kaip pavyzdį galima būtų pateikti JAV Prezidento rinkimus:

http://www.youtube.com/watch?v=WZZFn4tY89Y

Simpsonų pasaulio požiūris hiperbolizuotai perteikia dalykus, apie kuriuos kasdien nesusimąstome. Serialas tiesiog neatsiejamas nuo politikos, todėl dažnai sukelia pasipiktinimo reakcijų iš pačių politikų.

Itin politiškas serialo momentas 7-to sezono 13-oje serijoje, kuomet Bushų šeimyna apgyvendinama Simpsonų kaimynystėje. Toks posūkis neatsitiktinis. Tai – atsakomasis smūgis G. H. Bushui vyresniajam už Simpsonų įžeidimą, jei taip galima pasakyti. 1992 metais Busho politinės kampanijos pagrindinis akcentas buvo šeimos vertybės, todėl nieko keisto, kad tuometinis JAV Prezidentas peikė Simpsonų šeimos moralę ir jų šeimos vertybes, lygindamas su senesniu TV serialu, rodytu 8-ajame dešimtmetyje, „The Waltons“, kur vaizduojama pavyzdinga amerikiečių šeima. G. H. Bushas viešai pasisakė už formavimą tokios šeimos, kaip Waltonai, o ne tokios, kaip Simpsonai. Neilgai teko laukti, kol seriale pasirodė Bush‘ų šeimos personažai, su kuriais pagrindinės serialo šeimynos nesiejo draugiški santykiai. Vėliau buvo sukurta dar viena situacijos interpretacija:

http://www.youtube.com/watch?v=JrsoRgcyH9wLike the Waltons Too!

Nors animacinio filmuko kūrėjai sakosi esantys liberalių pažiūrų, tačiau kai kurie įžvelgia tam tikras politines sroves. Vyriausybė ir didžiosios kompanijos Sprinfielde vaizduojamos kaip bejausmis organizmas, siekiantis pasinaudoti paprastu žmogumi, politikai ir policija korumpuota, o pastaroji dar ir nekompetentinga. Susidaro chaotiškas miestelio vaizdas, kuriame negalioja įstatymai, religinės normos, išlieka socialinė nelygybė. Stačiokiškai pašiepiami valdžios organai ir kitos organizacijos (mokykla, bažnyčia, senelių namai, žiniasklaida ir kt.). Pastarosios dažniausiai talkina, vaizduojant visuomenines problemas.

Tarp daugelio politiškų temų, seriale vaizduojamos ir tokios, kaip leidimas įsigyti ginklą, homoseksualumas, piktnaudžiavimas narkotikais, alkoholizmas, homofobija ir kitos. Požiūris apie ginklų laikymą pateikiamas gana liberalus, parodomi pliusai ir minusai, galiausiai prieinama išvados, kad tokiems, kaip Homer‘is šios teisės geriau nesuteikti. Drastiškomis situacijomis vaizduojami galimi atvejai, jeigu ginklas atsiranda netinkamose rankose. Dėl didelio nusikalstamumo, ginklų laikymo tema itin aktuali JAV. Simpsonų kūrėjai stengiasi kuo originaliau, kruopščiau ir greičiau sureaguoti į visuomenines problemas, įstatymų spragas ir kitus politinius įvykius.

D’oh! – Simpsonai populiariojoje kultūroje

Svarbiausią vietą seriale užima labai plataus spektro humoras, kuriuo galėtų pasitenkinti įvairų humoro jausmą turintys žiūrovai. Kai kurie juokeliai patalpinami tokiose vietose, kur sunku pastebėti: parduotuvių vitrinos, laikraščių antraštės, ženklai, mimikos ar subtilios užuominos. Kiekvienas veikėjas turi po savo juokingąjį posakį ar charakterio bruožą, kuris kaskart pasikartoja. Ypatingo dėmesio sulaukė Homer‘io frazė „D‘oh!“, kuri 2001m. buvo įtraukta į Oksfordo anglų kalbos žodyną, tik be apostrofo.

http://www.youtube.com/watch?v=ePKwFlDzv30D’oh! song

Savo charakteristika Simpsonai nėra eilinė šeima, tačiau jos sudėtis yra labai tipiška: žmona, vyras, trys vaikai, iš kurių vyriausias yra sūnus. Simpsonai turi du augintinius – šunį su kate. Dviprasmiški dalykai dedasi šeimos viduje, kur iškraipomos įprastos šeimos vertybės ir moralė. Vis tik tenka pripažinti šios šeimos stiprybę ir santykių esmę, kad ir kaip būtų sunku, jie išlieka kartu, sprendžia problemas, laikosi vienybės – santykiai yra nuolatinis darbas, kelių žmonių gyvenimas kartu ir tolerancija, partnerio ydos traktuojamos kaip ydos, bet nesuasmeninamos. Kaip ir realiame gyvenime, niekas nevykta lyg sviestu patepta, šeimoje daugybė skirtingų ydų bei charakterio bruožų, bet gebėjimas gyventi kartu yra vienas stipriausių šeimyninių akcentų, kuris šiuo atveju yra akivaizdus. Šeimos išlikimas vienu vienetu žiūrovams tikriausiai daro didžiulį įspūdį, bet tuo pačiu ir sukelia nuostabą.

Kad ir kokie būtų skirtingi tarpusavyje, vieno šeimos nario nusižengimo atveju, visi kiti stoja į jo pusę, kad padėtų. Toks pasiaukojimas atrodo keistas, kai šeimynėlė nepasižymi švelniais meilės protrūkiais ar paglostymais. Kasdieninis abejingumas sūnaus pokštams ir nepažangumui, dukters genialumui, žmonos atsidavimas vyrui ir jo bukumo apraiškoms ir daugelis kitų atvejų atrodo kontraversiški.

Springfielde sukurta savotiška kultūra išplaukė į plačiuosius vandenis. Išverstas į daugelį pasaulio kalbų serialas tapo žinomas daugelyje šalių. Kuo tokie patrauklūs šie veikėjai, kad nusipelnė savo atvaizdu papuošti pašto ženklų kolekciją? Visai nesenai atšventę savo 20-ąjį jubiliejų „The Simpsons“ herojai buvo pagerbti įamžinant juos ant pašto ženklų, kurių pristatyme sudalyvavo ir patys jubiliatai, pliušinių kostiumų pavidalu. Įdomu, kokie jie būtų iš tikrųjų? Daugelis atsakytų, kad tereikia pažvelgti į stereotipinę amerikiečių šeimą ir atpažinsi kiekvieną iš jų. Svarbiausia filmuko idėja gal ir orientuojasi būtent į šio įvaizdžio ironizavimą, o karikatūros įgijusios savus gyvenimus ir charakterius tampa nuspėjamomis. Populiarioji animacija traukia žiūrovus, nes ten gali atpažinti save, kaimyną ar tiesiog įžvalgiai paanalizuoti žmogų, tam tikros situacijos kontekste. Kasdieninių aktualijų parodijavimas, politikos ir visuomeninių problemų vaizdavimas žiūrovą įtraukia į serialo veiksmą, laukiant vis naujos serijos. Čia perskyra tarp „normalu“ ir „nenormalu“ apsitrina, nes realiai aktualios temos, kiekvieną žiūrovą padaro intersubjektyviu ir mąstančiu apie panašias situacijas jo paties gyvenime. Juokingos ir neįtikėtinos situacijos, puikus scenarijus paperka subtiliojo humoro mėgėjus.

Panorėjus, kiekvienas iš mūsų gali susitapatinti su bet kuriuo veikėju. Sudarinėjami testai, atsakantys į klausimą – „kuris Simpsonų herojus esi tu?“, marškinėliai su filmuko herojais, knygos apie Simpson‘ų psichologiją, kompiuteriniai žaidimai ir kiti panašūs agitaciniai elementai. Serialą populiarina ne tik internete randami gerbėjų puslapiai, bet ir komiksų žurnalai, muzikinės interpretacijos Simpsonų tema (simpsons.drumnbass.vaizdelis.lt ), kompiuterio ekrano užsklandų pasirinkimo gausa, drastiški serialo veikėjų porno vaizdeliai, internetinė parduotuvėlė, kurioje parduodami daiktai Simpsonų tematika nuo kepuraičių, tušinukų ir stalinių lempų iki ipod‘ų. Kiekvienam pagal amžių, skonį ir poreikius.

Kuo žavimės, pajuokiančiais herojais ar realiais nūdienos didvyriais? Kaip greitai išblėsta šlovė to, kuris atlieka žygdarbį, kuris atkakliai ir ilgai kovoja dėl savo geros reputacijos auginimo ir kaip greitai ji gali būti sugriaunama. Pasirodo šiuolaikinei visuomenei nereikia didvyrių, į kuriuos galėtų lygiuotis, jiems tereikia jų pačių, su visomis ydomis ir trūkumais, suklydimais ir fragmentiniu kvailumu. Gebėjimas stebėtis ekrane matomo veikėjo netobulumu, leidžia pasijusti geresniems, pakelti asmeninę savivertę.

Pradėjusi domėtis šiuo fenomenu supratau, kad galima labai giliai lįsti į triušio urvą, bet visa tiesa apie Simpsonus gali likti neapčiuopiama.

Smalsuoliams ar norintiems tapti vienais iš jų: simpsonizeme.com