Brutal madness fest gegužės 14 d.

Gegužės 14 d. „Mulen ružo“ didžiosios salės lubas virpins net šeši metaliniai kolektyvai. Tarp jų – dvi legendinės Lietuvos metalo grupės bei svečiai iš užsienio.

Festivalis „Brutal Madness“ simboliškai užbaigs pavasarinių koncertų maratoną po stogu ir užleis vietą vasariniams festivaliams gamtoje. Šis vakaras bus ypatingas dar ir tuo, kad ant scenos lips tikri scenos veteranai, o jiems nosis bandys nušluostyti bene jauniausia Lietuvos metalo grupė. Be to, būtent šio festivalio metu įvyks Lietuvos metalo scenos vilkų sukurto itin pikantiško projekto premjera.

Taigi apie viską iš eilės.

Be jokios abejonės, jei būtų renkamas pats žymiausias šių dienų Lietuvos metalistas, ryškia persvara rinkimus laimėtų barzdočius Giedrius Ambraziejus, dažnai įvardijamas Lietuvos death metalo krikštatėviu. Griežtų „olskūlinių“ pažiūrų besilaikantis Ambraziejus yra brutalaus death metalo grupės Burying Place įkūrėjas ir lyderis. Grupė šiemet jau švenčia savo 18 metų gimtadienį. Burying Place muzika paremta ypač techniškais bei greitais rifais ir bekompromisiais antikrikščioniškais dainų tekstais. Gegužės 14 diena bus puiki proga išvysti šiuos itin retai koncertuojančius brutalistus.

Kitas šiame festivalyje pasirodysiantis legendinis kolektyvas – Lietuvos thrash metalo pradininkai alytiškiai Porfiria. Grupė pirmą kartą į sceną užlipo dar 1991 metais ir ilgą laiką buvo šio žanro lyderiais Lietuvoje. Nedaug pakitusia sudėtimi Porfiria tėkštels gero seno „triašo‟ dozę.

Vakarėlį pagardins svečiai iš Estijos brutalistai Neoandertals. Grupėje tik du nariai: bosistas, atliekantis ir vokalo partijas, ir būgnininkas. „Mane erzina gitarų garsas‟, – sako grupės lyderis Rain, atliekantis itin įspūdingas, akis prikaustančias boso partijas ir tuo pačiu sugebantis riaumoti itin žemu balsu. O pikantiškiausia tai, kad ekstremalias būgnų partijas groja mielo veido mergina Sandra. Prieš tris metus įvykę Neoandertals koncertai Vilniuje bei Klaipėdoje sukėlė labai dviprasmiškas publikos reakcijas – konservatyvesni liko nesupratę, kiti buvo sužavėti įspūdingu reginiu ir negalėjo atplėšti akių viso grupės pasirodymo metu. Įdomu, ar naujoji Neoandertals programa dar įspūdingesnė?

Pergalė – taip pasivadino šis keistas projektas. Galima drąsiai teigti, kad to Lietuvos žemelėj dar nebuvo. Apie grupės grojamą stilių šnekėti praktiškai neįmanoma, nes nėra su kuo palyginti. Tačiau išgirsime ir pykčio, ir juoko, ir gražių melodijų, ir desperatiškų klykimų. Pergalė šį stilių apibūdina kaip black cabaret. Na, o kad būtų šiek tiek aiškiau, turbūt reiktų paminėti, kad šio projekto nariai groja grupėse Obtest, Žalvarinis, Argharus, Andaja, Burying Place. Čia gal ir reikėtų sustoti, kalbant apie Pergalę…

Kiti šio vakaro dalyviai – Karma Coat. Šie vilniečiai groja labai melodingą, stiprų metalą su klasikinės simfonijos motyvais. Stiprus operinis vakalas pagardina tikrai kokybiškai atliekamą muziką. Karma Coat yra dar pakankamai jauna grupė, tačiau jos nariai nemažai ragavę scenos kituose projektuose, todėl jau nuo pat pirmųjų pasirodymų grupė susilaukė pačių geriausių įvertinimų.

Festivalį atidarys jauniausios metalistų kartos atstovai Flame of Aeon. Nors narių amžiaus vidurkis neviršija 16, grupė daug žadanti ir greičiausiai techniškumu pakrautų malkų ne vienam metalo scenos senbuviui. Flame of Aeon stilių galima apibūdinti, kaip death metal, kurį apvainikuoja operinis merginos vokalas. Nenuostabu, kad šie jaunuoliai yra dideli Nightwish fanai.

Daugiau informacijos apie grupes:
www.myspace.com/buryingplace
www.porfiria.lt
www.myspace.com/neoandertals
www.myspace.com/karmacoat
www.myspace.com/flameofaeon

Data: 2010 gegužės 14 d., penktadienis. Vieta: „Mulen ružas“ (V.M.Putino 5, Vilnius)

Durys 18.00; pradžia 19.00. Kaina: 20 Lt