Vienasdu avantiūros

Pirma problema išgirdus vienasdu iškyla, kai bandai suskaičiuoti kiek jų yra. Ne vienas, du ar trys – tai septynių VDA studentų kūrybinis kolektyvas. Antras klausimas ne ką lengvesnis – pažiūrėjus į jų svetainę tik įgudus akis gali suvokti, kad šie jaunuoliai daiktų dizaineriai. Tai kokie jie – lietuviško sodo iš šiaudelių, susiskleidžiančio dviračio rato, gipiūrinių kelnaičių vyrams ir kitų konceptualių daiktų, kūrėjai?

Kaip meno aplinka priima naujokus?

Mus aplinka priėmė labai šiltai. Buvome kiek nustebę pradžioj. Kai atsirado žmonių, kurie mus pastebėjo, pradėjome labiau apgalvoti, jausti didesnę atsakomybę už savo darbus. Nors balandžio pirmą mums sueis tik pirmieji metai, iš aplinkos sulaukiam labai daug palaikymo.

Kokie charakterio bruožai padeda dirbti kartu?

Kiekviena situacija vis kitokia. Labiausiai didžiuojamės panašiu reiškinių suvokimu, būtent dėl to ir esame vienasdu. Tačiau, žinoma, nesame vienos motinos vaikai, todėl turim daug skirtumų. Tai padeda kiekvieną kartą prieiti apgalvotų išvadų, vartome idėją ar problemą įvairiais kampais, žiūrim per kiekvieno požiūrio prizmę. Stengiamės daug kalbėtis ir diskutuoti, kolkas tai puikiai veikia.

Ar prie jūsų dar prisijungs nors vienas narys, ar tai jau galutinė sudėtis?

Sunku pasakyti, nes niekad nepriėmėm jokio plėtros plano. Esame visiškai atviri naujovėms. Dirbame su daug skirtingų žmonių, tačiau neskubame jų kviestis į grupę. Vienasdu esam mes, tai yra žmonės, ir jeigu atsiras kas nors, kas irgi bus vienasdu, abejonių ar turėtume jį ar ją pakviesti tikrai nekils.

Turite kūrybinį lyderį?

Kai atsiras kūrybinis lyderis, matyt baigsis vienasdu. Esam išskirtinai demokratiškas kolektyvas. Visi esam lygiateisiai ir jei kažkas vienu laikotarpiu pasirodo stipriau, tuomet tai tampa ne lyderyste, o greičiau paskata kitiems. Stengiamės būti ne atskiri autoriai, o pirmiausia vienasdu, tas turbūt ir yra svarbiausia.

Kaip kuriate idėjas – kartu ar individualiai, ar….?

Dažniausiai būna taip, kad kiekvienas atskirai sugalvoja idėją ir pristato ją visiems. Draugų komentarai dažnai padeda jas išgryninti. Tačiau paskutiniu metu atrandam paralelių tarp skirtingų autorių darbų, norisi daryti serijas, vieną mintį iliustruoti ne vienu, tačiau keleto autorių darbais. Visi kartu taip pat gerai sutariam, paskutiniu metu net kelis kartus pasiekėme gerų rezultatų. Tai teikia daug vilčių ateičiai. Kolkas geriausias mūsų kolektyvinis kūrinys ir yra – „kūrybinis – kultūrinis kooperatyvas vienasdu“.

Koks buvo pagrindinis motyvas kuriant savo internetinę erdvę?

Tai elementarus žingsnis, norint save įprasminti. Reikėjo nuolatinės darbų eksponavimo vietos, juolab, kad kitos neturėjome ir dar nežadam turėti. Aplink svetainę ėmė rinktis žmonės. Meluotume, pasakę, jog tai taip pat nebuvo vienas iš tikslų. Tiesiog, kai nori tik sau, tai pieši į sąsiuvinį po antklode, jei nori ir kitiems – eini į viešumą.

Kodėl „vienas du“, o ne „vienas, du, trys“?

Vienasdu yra naujadaras, patys kuriam jo prasmę. Pradžioje tai buvo abstraktūs žodžiai. Tuomet dar nežinojom ar tai bus rimta, ar kitą dieną persigalvosim ir viską pamiršim. Jei būtume galėję turbūt būtume pasivadinę balta spalva ar tyla, bet už tai, kad reikėjo verbaliai tai išreikšti, pasivadinome abstrakčiai – vienasdu. Tas pavadinimo abstraktumas yra labai gerai, nes mes nuolat darbais galime keisti jo prasmę.

Kokį keisčiausią daiktą esate sukūrę? O dėl kurio realizavimo labiausiai abejojote?

Patys keisčiausi daiktai buvo tokie keisti, kad net nedrįsome jų įgyvendinti. Jei neišsigąsime tuomet gal dar išdrįsime ateityje. Pats keisčiausias mūsų kūrinys yra pats kolektyvas, jis mums atrodo daug kartų keistesnis ir už fetišistinį guminį ančiuką su laidu skirtą stilingai savižudybei vonioje, ir už pėdkelnes ant vieno iš mūsų galvos per fotosesiją. Neseniai bendrai – kolektyviškai sugalvojome skėčio principu išsiskleidžiantį sudedamojo dviračio ratą, tačiau kolkas tokį gatvėje dar sunku įsivaizduoti.

Ir vis dėl to, kodėl vyrams turėtų būti patrauklios jūsų sukurtos gipiūrinės moteriškos kelnaitės?

Pradinė mintis buvo lyčių lygybė. Kodėl negali vyrai, jei gali moterys? Tai nėra rimtas darbas, tai tik provokacija susimąstyti. Kaip ten bebūtų, moterys joms rodo kur kas daugiau dėmesio nei vyrai.

www.vienasdu.lt