Birželis. Vasaros pradžia.

Birželis, ne toks ir bjaurus – juk – pasak klasikos poeto „ ir iš kur tas svaiginantis širdį andante“. Įsiterpęs tarp Primaveros ir Roskildės / Openerio, per pusę perpjautas – pasaulio futbolo čempionato, šis mėnuo atskleidžia pirmąsias šios vasaros festivalių madas. Ir jo metu įvyksta nemaža dalis didžiausių, įdomiausių ir – kas be ko – dar ir nemokamų spektaklių. Bet apie viską – iš eilės…

O tuo metu Lietuvoje….

Vienų mylimas, kitų nekenčiamas, o gal ir mylėti nėra už ką, bet vistiek savas-peckelis Norviliškių festivalis eilinį kartą nepalaidotas sugrįžta. Persikėlęs į Joninių savaitgalį, B2Gether šį kartą pristato keletą visai šiandienos perliukų (Empire of the Sun, Casiokids (!), Who Made Who) bei įprastinę plejadą savų (nuo Keistuolių teatro ir Poliarizuotų stiklų iki Silence Family ir Happyendless) ir gudiškų (tarp kurių gražiai įsiterpė ukrainiečiai Haydamaky) scenos veteranų. Naujų pramogų fronte priviliotas Gyčio Ivanausko teatras, baltarusių Rumšiškės pagal grupę „Budzma“, kosminis tinklinis „Bossaball” ir relaksuojantis stalo futbolas iš „Play“ bei netgi tikra garinė pirtis su masažu. Kaip ir kiekvienais metais, kartojam sau – „na… žiūrėsim…“.

Antras pagal svarbą mėnesio festivalis (jei nesi pagonis blekeris ir nevažiuosi į „Kilkim Žaibu“) yra tarp mėlynųjų ežerų akių nuo viešumos bandančios pasislėpti Sūpynės. Nepaisant to, paskelbta festivalio programa žada vis daugiau elektroninės muzikos gerbėjams – tame tarpe užsieniečius Anders Ilar, Ruxpin, Dirk Leyers, Dasha Rush bei didžiulę plejadą vietinių didžėjų, nors kartą pasirodžiusių šauniuose minimal.lt renginiuose ar bent jau netoliese vedžiojusių šunį. Dar vienas charakteringas reiškinys – tą patį savaitgalį kaip B2G vyksiantis “reggae” stiliaus mylėtojų sąskrydis Operatorinė, net užuominomis nenorintis viešinti savo surengimo vietos, nes „nereikia mums tų žvaigždžių….mhh, nebent dangaus skliaute:)“. Pagirtinas ir organizatorių raginimas „nesivežti maisto, nes jo pakuotės taps šiukšlėmis“, o naudotis vietos veganų virtuvės paslaugomis.

… ir Europoje

Birželio mėnesį „atidirbti“ skubės kai kurie didieji Europos festivaliai.Glastonbury Anglijoje, priverstas iškeisti savo headlinerius U2 į Gorillaz 3D lėles (ką jau anksčiau sumanė Roskildė ir Opener), vis dėlto kaip ir kiekvienais metais siūlo daugiau kaip 1000 grupių (beveik visas iš Britanijos), Stevie Wonder, Shakirą ir naujas naktines scenas, tokias kaip „Block9“, „The Common“ ar „The Unfair Ground“ (gal jau laikas ruoštis šokių muzikos renesansui?!). Daug griežtesnę programą sudarė dvigalvis vokiečių monstras Isle Of Wight su Florence & Machine, The Strokes, Blondie, Calvinu Harris ir Paul McCartney ; Kroatijos Rijekoje įvyksiantis Hartera su Klaxons, Digitalism, Fuck Buttons ir atsikūrusiais Atari Teenage Riot; nuo birželio 2 iki 12 Provanse rengiamas Seconde Nature #4 su Moderat, Ryoji Ikeda, Black Devil Disco Club, Architeq ir daugeliu kitų elektronikos artistų; Romos Electrode su Dalek, Zu, Beardymen ir T. Rauschmeire; mėnesio viduryje Vokietijos pietuose esančiame Neuheusene vyksiantis Southside , kurio plakate šviečia The Strokes, Beatsteaks, Billy Talent, Boys Noize ir Jack Johnson; tą patį savaitgalį pasitaikysiantis „geriausias vidutinio dydžio festivalis Europoje“ belgų Dour su Faith No More, Absynthe Minded, Devendra Banhart, Borgore, Drumcorps, DJ Kentaro vardais, išrašytais didžiausiomis raidėmis tarp gero šimto kitų.

Šalia Lietuvos festivaliai birželiai dar turi įsibegėti, tačiau jūsų dėmesį norėtume atkreipti į Poznanės mieste birželio 17 – 19 dieną vyksiantį Ethno Port . Trijų dienų juostelė jums kainuos viso labo 50 lenkiškų auksinų, o už tai galėsite pamatyti tokius stebuklus kaip berberų rokeriai Speed Caravan, išprotėję Kongo linksmuoliai Staff Benda Bilili, kinai Hanggai, lapis Wimme Saari ar Fanfara Transilvania. Festivalis vyksta regeneruojamoje buvusioje industrinėje aplinkoje Wartos upės senvagėje, o jo saitas dosniai dalija patarimus kaip apsistoti šiame viename žaviausių Vakarų Lenkijos miestų. Neveltui lenkų žurnalistai tai vadina „geriausiu būdu pradėti vasarą“.Tą patį savaitgalį „world music“ pakraipos festivalių madą galima pažinti ir arčiau Lietuvos, Ostrudoje (taip, tame pačiame mieste Šiaurės Lenkijoje kuriame buvo išrastas pavojingas skeso žaidimas „Saulutė“), kur į Folkowo atvyks tarp kitų Touch and Go, Sidney Polak, Caci Vorba, Rednex ar Warsaw Vilage Band.

Nemokamai

Nemokamo sūrio, tai yra festivalio geismas mūsų tarpe turbūt ne mažesnis, kaip ir pernai… tačiau vis mažiau pelėkautų gamintojų nori sūrį pateikti be mokėsčio. Vakarų Lietuvoje toks pavyzdys – Klaipėdos džiazo festivalis , Nemokamo garso gerbėjams kitur belieka tokie laisvi miesto švenčių renginiai kaip roko opera „Žuvies piemuo“ (birželio 19 dieną – Alytuje), pučiamųjų orkestrų festivalis Atataria vamzdžiai (birželio 12 dieną Trakuose), tarptautinis folkloro festivalis Saulelė raudona (birželio 12 ir 13 dieną Plungėje).Grynojo folkloro be miestų merų ir jų švenčių mėgėjai gali mėgautis daugitautiškais Kultūrų tiltais (birželio 6 dieną Kaune) ar mistiška Tek saulužė ant maračių (birželio 23-25 dienomis Nidoje ir kitur Neringoje). O kur dar galimybė – nemokamas Bike Show Millenium (Kaune, Dariaus ir Girėno vardo buvusiame oro uoste, birželio 12 ir 13-ą)…

Vienas paskutinių iš kaimynų bebiliečių muzikinių renginių krito – dar pernai nemokamai MGMT, Groove Armada ir Calvin Harris Varšuvos aikštėse siūlęs „Warsaw Orange“ festivalis apsimokęstino . Tačiau neilgam ta bėda! Štai jau birželio 12-ąją Lenkijos sostinės parke Krolikarna vyks nemokamas festas Co Jest Grane, kuriame sudalyvaus The Go Team!, Ty & DJ Format ir lenkų žvaigždės, iš kurių žinomiausia The Car Is On Fire iki išnaktų. Nemokama sensacija atrodo ir pradėtas anonsuoti tarp Baltstogės ir Lomžos vyksiantis lietuvių-lenkų metalo-pankroko-alternatyvos suvažiavimas, berods dėl europinių pasienio bendradarbiavimui skirtų pinigų – irgi n e m o k a m a s festivalis Rock Na Bagnie(apie kurį galite paskaityti ir lietuviškai www.rokaspelkese.lt). Na o kam ilgu laukti iki liepos 2 dienos, kai prasidės šis nemokamas šėlsmas, gali Bialystoke apsilankyti, jau šį savaitgalį, birželio 5- ir 6-ąją ir sudalyvauti Tarptautiniame Virtuvės festivalyje , prie kotleto ir cepelino jums nemokamai pagros monstrai Devil Blues ar Czeremszyna.

Tai tiek pokštų apie nemokamą sūrį ir cepelinus, ir iškart suliepsnojus Joninių laužams, anglims šašlykinėje ir gyvenimo upei nusinešus jūsų supintus nekaltus vainikėlius, laukite liepos apžvalgos!