Festivalis “Mėnuo Juodaragis” paliks vasarą Velnio duobėj

Skaičiumi trylika šiemet pažymėtas festivalis “Mėnuo Juodaragis”, rugpjūčio 27-29 dienomis vasaros palydoms ruošia netikėtai gausią ir įdomią programą. Pagrindinė jos tema – mitologinis personažas Velnias, juk renginys vyks Aukštadvaryje, netoliese žymiosios Velnio duobės. Tuo tarpu nemažai festivalio lankytojų susirūpinę, kaip gauti festivalio bilietus, nes ribotas “Mėnuo Juodaragis” bilietų kiekis išparduotas prieš mėnesį. Šventės rengėjai, atsiliepdami į kilusį ažiotažą, skelbia apie galimybę įsigyti nedidelį kiekį bilietų antrai festivalio dienai, šeštadieniui, kuomet kultūrinė programa bus gausiausia.

“Mes manėme, kad tai bus festivalio pertrauka ar kažkas paprastesnio, bet šiandien galiu pasakyti, kad darbo ruošdamiesi vyksmui prie Velnio duobės įdėjome gal dukart daugiau nei ankstesniais metais. Šiemet festivalis žada tapti stipriu įvykiu jaukioje ir saugomoje gamtos aplinkoje, kur bus išties daug veiklos,” – sako renginio organizatorius Ugnius Liogė.

“Mėnuo Juodaragis 2010” renginiai Aukštadvario apylinkėse prie Škilietų ežerų prasidės jau šį penktadienį ir tęsis iki sekmadienio. Programos tema kaip kasmet skils į istorinę ir mitologinę gijas, kurios šiemet palies du kolosalius lietuvių veikėjus. Pirmasis jų – bene populiariausias personažas lietuvių tautosakoje ir kūryboje – mitologinis Velnias – toks, koks jis buvo dar iki ateinant krikščionybei, ir ką mūsų pasaulėjautoje išsaugojo iki šių dienų. Apie Velnią daug pasakos paskaitų lektoriai – mitologas Dr. Dainius Razauskas, etnologė Gražina Kadžytė, Jonas Vaiškūnas ir kiti, bus rodomi žymūs ir įdomūs kino filmai, amatų kieme lauks velniukų rankdarbiai, šokiai ir žaidimai. Kipšo garbei šeštadienio vakarą supleškės dailininko Mariaus Grušo ugnies skulptūra. Tiesa, net patys prietaringiausi žiūrovai Velnio gali nesibaiminti – visi gaus austas festivalio apyrankes, išmargintas saugančiais Perkūno ženklais.

“Velnias išties yra pamatinis baltiško folkloro veikėjas, sutinkamas kone kiekvienoje pasakoje ar sakmėje, tačiau dabartinių etnologų nedaug tyrinėjamas. Pamanėme, kad glaustas tryliktasis festivalis būtų gera proga šio chtoniškojo pasualio valdovo aspektus aptarti, juk tema įdomi, plati, tačiau labai nevienareikšmiška, su velniu dera elgtis atsargiai,” – šypsosi festivalio rengėjas.

Istorinė tema šiemet skirta lietuvių tautos patriarchui Dr. Jonui Basanavičiui. Kviečiama pažinti jį kitaip nei oficialiuose minėjimuose, pažvelgti į aktyvų daktaro gyvenimą iš arčiau, išgirsti apie nepaprastą aistrą ir pasišventimą tautos vertybėms, mistines biografijos puses. Žiniomis dalinsis poetė, literatūros kritikė, biografijos apie Joną Basanavičių autorė Silvija Laurenčikaitė, etnologė Gražina Kadžytė.

Didžiausia festivalio įdomybė be abejonės yra nauja veiksmo vieta – viešnagė ant mistinių Škilietų ežerų krantų, Velnio duobės kaimynystėje, vaizdingose Aukštadvario apylinkėse. Apie šių vietovių gamtą ir istoriją, geologiją ir magiškus nutikimus pasakos Aukštadvario regioninio parko bei Lietuvos gamtos tyrimų centro specialistai, geologai, kultūrologai ir ekologai. Į kelią kvies net trys pažintiniai žygiai, kurių vienas – dviratininkams, o gamtos ir žemėlapių fanams iššūkį mes pirmą kartą festivalyje rengiamas orientacinis žaidimas.

Naujovės laukia ir dūzgiančiame amatų kieme. Auksarankių gretas šiemet papildys daugiau juvelyrų, titnago, rago ir kaulo meistrai, odos ir kailių apdirbėjai, iš natūralių medžiagų bus verdami dažai, prie ežero veiks pirtis. Prie gyvos mūsų istorijos priartėti padės karo istorijos klubas “Varingis”, o Aukštadvario krašto žolininkės pravers paslaptis apie tik šiose apylinkėse randamų retųjų augalų naudą ir magiją. Festivalyje veiklos netrūks ir mažiesiems žiūrovams – jų lauks nuotaikingi darbeliai, pasakos ir filmukai.

Šiemet festivalis suplanuotas ribotam žiūrovų skaičiui, o visi išankstiniai bilietai jau prieš kurį laiką parduoti. Dėl to sulaukę daug aistrų, organizatoriai skuba bilietų negavusius žiūrovus nuraminti ir rado galimybių papildomiems bilietams. Renginio metu, antrą festivalio dieną – šeštadienį – prie įėjimo bus galima įsigyti vienos dienos bilietus. Šių bilietų kiekis taip pat ribotas, todėl visi atvykstantieji kviečiami užsiregistruoti telefonu.

Daugiau informacijos – festivalio svetainėje www.mjr.lt