Foo Fighters – Wasting Light (RCA Records, 2011)

Penki mokyklų nebaigę amerikiečiai, arba dar pasaulio vadinami Foo Fighters, sugalvojo vėl pakratyti muzikos rinką nauju albumu. Padarę pertraukėlę, vyriškiai grįžo su aštresnėmis gitarų novelėmis, kraujuojančiais (į stygas nuzulintais) pirštais, su amžiumi sukaupta pankiška patirtimi ir, tikėkimės, ne narkotikais išgauta jaunatviška energija.

Kas tas do daiktas: Wasting Light – septintasis šių rokpankių studijinis albumas, svyruojantis tarp alternatyvaus ir pop roko svertų. Oficialiai išleistas Balandžio 12 dieną. Jis – nemokamas. Soundcloud rasi visus rinkinio kūrinius, kurių gali klausytis tiek, kiek ištvers tavo kolonėlės/ausinės/ausys. Panašiai savo gerbėjus yra nustebinę Radiohead, kurie nemokamai išplatino albumą In Rainbows, palikdami galimybę už jį sumokėti tiek, kiek negaila. Rezultatas – albumas uždirbo daugiau nei bet kuris kitas Radiohead darbų rinkinys (kai kuriems fanams nebuvo gaila paaukoti ir po 5000 dolerių).

Energingieji Foo Fighters vykdo nemažai akcijų pristatydami naujus muzikinius produktus. Viena jų – koncertai fanų garažuose. Sudalyvauk konkurse – įrodyk, kodėl Foo Fighters turėtų surengti slaptą koncertą būtent tavo garaže ir jie padovanos tau bei tavo penkiasdešimčiai draugų roko vakarušką ir dar greičiausiai apsistos pas tave nakčiai. Vien balandžio mėnesį grupė spėjo surengti aštuonis koncertus savo gerbėjų namuose/garažuose/priestatuose.
Vasario mėnesį Foo Fighters surengė slaptą koncertą Londone, Camdene. Į jį pateko tik 500 iš laimės alpusių fanų, o renginio pradžioje vokalistas Dave Grohl publikai piktai pareiškė: „Čia jums ne koks stadioninis roko koncertas. Mes šioj vietoj užtruksim, taigi siūlau įsitaisyti ir pasiruošti“. Ir pažadą jie tesėjo – sugrojo visą naują, dar tuomet negirdėtą albumą Wasting Light, o po to perėjo prie savo žinomiausių hitų ir baigė pirmaisiais grupės kūriniais. Intymi ir išprotėjusi muzikinė roko orgija truko beveik tris valandas. Tokie slapti koncertai – ne naujiena, tačiau įsivaizduok, kaip skyrėsi vienas iš Foo Fighters šėlionių vakarų nuo, pvz., pastaraisiais metais surengto Lady Gaga slapto koncerto pagal fonogramą.

Ištakos/įtakos: Albume – 11 kūrinių. Palyginus su ankstesne grupės kūryba, šis albumas yra kategoriškesnis, kietesnis, energingesnis ir netgi labiau amerikietiškas – nemažai albumo darbų dvelkia paauglišku amerikietišku garažiniu roku, besiveržiančiu į įvairias underground skyles.

Grupės lyderis Dave Grohl kadaise buvo kultinės Nirvanos būgnininkas. Nuolat gastroliuodamas su Nirvana jis visuomet stebėdavo aplinką, kitas grupes ir slapta pasiėmęs gitarą vis užsirašydavo vieną kitą dainos idėją. Tai jaučiasi ir naujausiame Foo Fighters albume, nes jo muzika – jauna, veržli, nepaisanti jai metamų etikečių, tačiau kartu juntama ir scenos patirtis, branda bei įvairių roko stilių įtaka – pradedant ta pačia Nirvana ir baigiant Queen ar įdomiaisiais Butthole Surfers. Visgi, Foo Fighters nenutolo nuo savo fundamentalių šaknų ir kardinalių pasikeitimų šiame rinkinyje neišgirsi. Tad jei tau kada nors buvo pakeliui su šiais veržliais karštakošiais – bus pakeliui ir dabar, kai jie dar labiau sustiprino savo pozicijas. O perklausyti bent kelias jų naujojo albumo dainas tinklapyje Soundcloud.com tikrai verta.

Protinga mintis pokalbiui: „Na, matai, kaip čia pasakius – tie Fū Faiteriai žino, ką daro, tik ar nebus tas visas albumo pristatymo šou perniek? Juk masės juos jau atsimena iš kelių klipų per MTV ir išgirdę naujus jų gabalus, klausytojai pagalvos – vėl tas pats. Bet va šitam naujam albume visgi jaučiasi kažkoks geras gyvas efektas – klausai profesionalaus studijinio įrašo su garso apdirbimais, o jautiesi tarsi būdamas gyvam tūse pas ką nors garaže.“

Verdiktas: Negaliu pakęsti vertinimų balais, procentais, kartuvėmis ar saulytėm su mėnuliukais. Grupė tiek profesionaliai padirbėjo studijoje, tiek kūrybingai ir nekontroliuojamai už studijos ribų. Jei tavęs niekada nežavėjo toks amerikietiškas alternatyvaus ir pop roko mišinys – nesivargink, tačiau jei jauti kamuojantį troškulį gyvoms gitaroms ir kokybiškam, energingam pop-punk srautui – Foo Fighters albumas Wasting Light jau seniai laukia tavo dėmesio. Imk:

http://soundcloud.com/foofighters/sets/wasting-light