Spalį didžiuosius miestus naujomis meno formomis užlies festivalis „Tarp”

Šeštus metus iš eilės audiovizualinės poezijos festivalis „Tarp” demonstruos naujas meno formas, kurias kaip ir praėjusiais galės analizuoti Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno gyventojai. Festivalio startas – spalio 7 d. su DFA leidykloje albumą išleidusia grupe Planningtorock Vilniuje, menų fabrike “Loftas”. Ten pat – ir pabaiga su JAV repo ir slam poezijos sensacija Saul Williams.

Kasmet plėtęsis ir į netradicines erdves užsienio ir lietuvių atilikėjų kūrinius bei pasirodymus atrasti kvietęs festivalis „Tarp” šiais metais nebeišsitenka pogrindžio patalpose. Todėl poetinės energijos kupini muzikiniai, literatūriniai ir vizualinių renginiai lips į oficialesnes scenas. Galbūt taip bus siekiama užkrėsti šio renginio idėja platesnė auditoriją? O tai visai realu, nes šių metų renginio tema – Miesto šamanų regėjimai.

“Kai burtai ir užkalbėjimai ima veikti pasitelkiant naujausias technologijas, netikėčiausiu metu ima vertis šiuolaikiški ir šamaniški miesto regėjimai,-“ – teigė festivalio iniciatorė, poetė, grupės „AVaspo” vokalistė G. Labanauskaitė.

Pakankamai šamaniškais motyvais pasižyminti grupė Planningtorock pradės ir pati renginių ciklą menų fabrike “Loftas”. Pagrindinis šio projekto variklis – Mančesteryje gimusi ir augusi, tačiau jau 10 metų Berlyne gyvenanti Janine Rostron. Multi-žanrine muzika ir įspūdingais audiovizualiniais pasirodymais visą pasaulį stebinanti atlikėja šiemet įrašė trečiąjį savo albumą W, kurį išleido modernias muzikines madas diktuojanti leidykla DFA.

Tačiau tai – tik vienas iš nedaugelio renginių, kurių šiaip bus muzikinių, poetinių, vizualinių, tarpdisciplininių meno, interaktyvių ir visokių kitokių. Festivalio metu bus galimybė išvysti latvių grupės Orbita, estų poeto klasiko Jaan Malin (pasivadinusio pseudonimu Luulur), australų menininkės Kimberley Bianca, britų atlikėjo Robin Bale, lietuvių atlikėjų ir grupių Kamanių Šilelis, AVaspo, Verslo Rizikos Rezervas, Sala, Rumunija, Vilkduja, Sheep Got Waxed, Regina, Mesijaus Kudirkos, Jacques Gaspard Biberkopf ir kitų pasirodymus. Festivalio programą spalio 30 d. (menų fabrike “Lofte”, Vilniuje) pabaigs išskirtinis JAV repo ir slam poezijos sensacijos – Saul Williams – pasirodymas.

Taip pat renginio metu vyks įvairių netradicinių formų poezijos skaitymai: slam poezijos varžybos, poezijos jamai, pripažintų Lietuvos poetų poezijos skaitymai mistiškoje V.S. Mitchell parodoje, Energetikos ir technikos muziejuje ir kt.

Susirinkusieji į renginius turės galimybę išvysti įvairius poetinis filmus, susipažinti su kasmet „Tarp” organizuojamo poetinio filmų konkurso darbais bei sudalyvauti konkurso nugalėtojų paskelbimo ir apdovanojimo ceremonijoje Nacionalinėje dailės galerijoje spalio 15 d.

Šiais metais festivalis skatins prisiminti Birutės Pūkelevičiūtės bei Manto Gimžausko (Šamano) poeziją, dalyvaujant poetinių filmų konkurse ar išvystant fotografijų parodą „Ypatingas pasiūlymas…“.

Daugiau informacijos: www.tarpfest.lt