Viešnia iš Jugoslavijos

Penktadienį, lapkričio 18 dieną, 22 val. Vilniaus senamieščio bare „Gorky“ (Pilies g. 34) jau šeštą kartą vyksiančioje etnomuzikos fiestoje „Baltic Balkan Bang“ pasirodys „Belaj Kru Sound“ muzikos atlikėjų komanda iš buvusios Jugoslavijos, šiuo metu kurianti Kopenhagoje.

Belaj Kru Sound– tai sudėtinė meninio judėjimo Belaj Kru, kurį 2007 metų vasarą įkūrė Ivana Colic dar kartais vadinama Tetka, ir vietinis entuziastas Andreas Bendix, dalis. Pasak menininkų Belaj Kru – tai daugiakultūrinė platforma ir, tuo pačiu, kvietimas kūrybiškiems žmonėms įsijungti į žaidimą ir kūrybą, išreikšti meilę gyvenimui ir pasauliui. Judėjimas jungia muzikos, dailės, dizaino, gatvės meno, skaitmeninio meno, naujų socialinių erdvių projektus.
Iš Bosnijos ir Hercogovinos kilusi viena kolektyvo narė Ivana Colic pasakoja, kad Belaj Kru Sound gali pasigirti beprotiškais balkaniškos muzikos vakarais Danijos sostinėje ir devizu „Daugiau yra dar daugiau!“.
Kartu su „firmine“ muzika iš buvusios Jugoslavijos, atlikėjai dažnai pateikia ir kitų skirtingų regionų ir tradicijų „world“ muzikos grynuolių. Belaj Kru Sound yra svarbių „world“ muzikos renginių, tokių kaip „Womex“, dalyviai. Juos taip pat galėjote išgirsti ir netoli „Tivoli“ vykusioje gatvės šventėje, ir dūmuose paskendusioje Kristianijoje.

Belaj Kru Sound taip pat įkūrė pirmąjį Kopenhagoje „world“ muzikos klubą „Mahala Club“, kuriame viešėjo tokie atlikėjai kaip Mangens Nargille, „Baxtalo Orkester“,„Klepti Klepti“, „Copenhagen Klezmer Band“, Miroslave, Al Lindrum, „Urban World“ įrašų studijos bosas Michael Palner bei sparčiai populiarėjantis Kosta Kostov.
„Mahala Club“ taip pat aplankė ir ten puikiai pasirodė lietuvaičių kapela Baltic Balkan.
„Skandinaviškame klube tikrai nepritrūko pietietiško siautulio ir liejosi upės rakijos“ – vasaros prisiminimais dalinosi grupės lyderis Lencas.

Muzikos mėgėjus taip pat turėtų sudominti „Gorky“ bare vyksiantis išskirtinis muzikos kritiko, leidėjo, radijo laidų vedėjo bei koncertų organizatoriaus Dovydo Bluvšteino pasirodymas.
Dar 1991 metais įkurtos legendinės „Zona Rec.“ įrašų studijos vadas, išleidusios į pasaulį tokių žymių atlikėjų kaip „Joy Division“, „Pixies“, „Cocteau Twins“, „Dead Can Dance“, „Sugarcubes“ produkciją, žada pateikti savo požiūrį į „world“ muziką.

Renginys prasidės 22 val. Įėjimas į klubą kainuos 10 Lt.

Plačiau internete:
Renginys FB
Belaj Kru Sound: belajkru.wordpress.com
Dovydas Bluvšteinas: www.zona.lt
Baltic Balkan: www.soundcloud.com/baltic-balkan