Nepriklausomos muzikos ciklas Vilniuje ir Kaune

2012 m. vasarą projektas „Jack Daniel’s Studio No. 7“ atkeliavo į Lietuvą ieškoti perspektyvių ir vietos atsiskleisti ieškančių nepriklausomos muzikos talentų. Septyni sėkmingi koncertai, aštuoni puikūs kolektyvai ir atsakymas aiškus – čia apstu intriguojančių indie muzikos atlikėjų, reikalaujančių deramo dėmesio ir įvertinimo. Kylantys ar jau kiek išpopuliarėję lietuviškos alternatyvos atstovai: Deeper Upper ir Without Letters, Markas Palubenka, Garbanotas Bosistas, ReedNoBrass, Freaks On Floor, Colours of Bubbles ar Mark Fiction vieni po kitų jaukiais antradienio vakarais lipo sostinės senamiestyje įsikūrusio „Vienuolyno kiemo“ scenos išjudinti čia susirinkusiųjų klausytojų ir Lietuvos gitarinės scenos apskritai.

„Mūsų dienomis muzika yra visur – klausytojui užtenka keleto klavišų spustelėjimo internete ir prieš jį atsiveria neaprėpiami visame pasaulyje paskleistų garsų klodai. Šis per kelias akimirkas gali susidaryti savo mylimą originalų grojaraštį ar peržiūrėti svarbiausių pasaulinių grupių koncertus. Tokioje globalioje aplinkoje, būtina išlaikyti ir populiarinti autentišką, originalią ir savitą alternatyvios muzikos sceną Lietuvoje. Tai ir yra svarbiausias ciklo tikslas“, – sakė projekto prodiuseris Martynas Butkevičius.

Šią vasarą koncertų ciklas tęsis iki pat rugsėjo pabaigos: septynis ketvirtadienius sostinės „Vasaros terasoje“ ir septynis ketvirtadienius Kauno „Ryšių kiemelyje 837“ pakaitomis skambės šviežiausia Lietuvos grupių gitarinė muzika. Čia tilps visi vasaros, dangaus, gero viskio, aktualaus indie, roko, bliuzo ir kitų artimų muzikos stilių gerbėjai. Siekiant užtikrinti kuo didesnį muzikos prieinamumą – visi koncertai bus nemokami.

Artimiausias serijos koncertas jau šį ketvirtadienį, gegužės 30 d. sostinės „Vasaros terasoje“. Tą vakarą į sceną žengs net trys itin perspektyvios jaunosios kartos indie grupės: instrumentinis surf roko ansamblis Los Turbos, gaivaus roko trio Monkey Tank ir ką tik savo debiutinį EP „Structures“ išleidusi post-punk grupė Deeper Upper. Koncertų pradžia 19:00 val., jiems pasibaigus „Vasaros terasos“ ketvirtadienį pratęs didžėjai.

Los Turbos

Koncertų ciklą pradės visai šviežia, 2012 m. vasarą susibūrusi vilniečių psyco-surf-rockabilly grupė, kuri jau spėjo atkreipti į save nepriklausomos ir originalios muzikos gerbėjų dėmesį. Patyrę, iki tol The Dominoes ar The Analfists groję muzikantai savo koncertuose nuneša į šešiasdešimtųjų Kalifornijos paplūdimį. Greitas, nuotaikingas ir vinklių melodijų vedamas Los Turbos rokenrolas seka tikrosiomis surf-roko tradicijomis, todėl yra vien instrumentinis. Išsiilgusiems svaigių ir trankių rockabilly ritmų ar manantiems, jog retro dvasią galima pajausti vien senelio „Vilniaus Aidų“ plokštelėse, Los Turbos yra tiesiog būtinas pamatyti kolektyvas.

Monkey Tank

2012 m. susibūręs kolektyvas Monkey Tank siūlo iš pažiūros sunkiai suderinamą indie, alternative, grunge ir disco žanrų mišinį. Nors grupė dar tik žengia pirmuosius savo žingsnius, trio jau spėjo sėkmingai sudalyvauti Tamstos „Garažas“ ir kituose muzikiniuose konkursuose ir festivaliuose, kur buvo pakrikštyti lietuviškaisiais Placebo. Monkey Tank sudaro iki tol Moondust, Part Time Porn ir Kiauras Kibiras groję muzikantai, grupė jau spėjo pristatyti savo sėkmingą debiutinį demo singlą „Home“.

Deeper Upper

Prieš tris metus susikūrusius Deeper Upper jau dabar neabejotinai galima vadinti vienu svarbiausiu lietuviškos roko muzikos scenos vardų. Kolektyvas šią vasarą jau yra pakviestas į didžiausią muzikinį renginį Baltijos šalyse „Positivus“, o taip pat pasirodyti ir „Loftas“, „Granatos“, „Karklės“ festivaliuose. Be kita ko, ten grupė pristatys ir savo šviežiai pasirodžiusį EP „Structures“. Deeper Upper atstovauja post-punk judėjimui, kurį kadaise pradėjo Joy Division, o pastaraisiais metais pasaulyje propaguoja tokios grupės kaip Interpol, White Lies ar Editors.