„Skalvijos“ kino akademijoje – atvirų durų diena ir stovyklautojų „derlius“ iš Nidos

Filmavimų aikšteles Nidoje įkūrę „Skalvijos“ kino akademijos (SKA) stovyklautojai neapsiriko – jų  filmai linksmi, šviesūs, prisigėrę Kuršių marių žaismės ir Baltijos jūros bangų mūšos. Rugpjūčio 29 d. 16 val. juos „Skalvijoje“ galės išvysti visi norintys. Įėjimas nemokamas.

Užgęsus kino salės šviesoms ekrane bus pasakojamos trys vaidybinės trumpametražės istorijos, susuktos akademijos studentų Nidoje, bei jas apjungiantis dokumentinis filmas (making-off‘as) iš filmavimų. Kurti ir vystyti šias istorijas akademijoje studijuojantiems moksleiviams padėjo kino režisieriai Giedrė Beinoriūtė, Tomas Smulkis ir Maratas Sargsyanas.

Tačiau ketvirtadienio popietę užsukti į kino centrą bus įdomu ne tik stovyklautojams, jų artimųjų ir pažįstamų ratui, bet ir visiems besidomintiems mokslais „Skalvijos“ kino akademijoje.
Viena iš jos įkūrėjų, Goda Sosnovskienė, žiūrovus supažindins su pagrindiniais mokymosi SKA privalumais, trumpai pristatys artėjančių mokslo metų naujienas, supažindins su čia dėstančiais kino profesionalais.

SKA dėstytojų gretas, kuriose kino režisieriai Giedrė Beinoriūtė ir Tomas Smulkis, kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė bei kiti kino profesionalai, šiemet papildys kino kritikės Rasos Paukštytės bei kino režisierės Ievos Veiverytės tandemas.  Jos atskleis daugybę kelių, kaip žiūrėti ir nagrinėti kiną, jaunuoliams, pasirinkusiems kino teorijos ir kritikos programą. R. Paukštytė taps jų gide po kino elementų ir jų jungčių labirintus, o I. Veiverytė su kinu pažindins per praktines patirtis. Vyresnių klasių moksleiviai tradiciškai renkami ir į vaidybinio kino programą, o dokumentinio kino mylėtojai akademijoje bus laukiami kitąmet.

Registruotis į abi programas moksleiviai kviečiami iki rugsėjo 1 d. akademijos svetainėje www.skalvijoskinoakademija.lt. Tačiau „skalvijiečiai“ teigia, jog šiemet belikusios tik kelios vietos į kino teorijos ir kritikos kursą.

„Dar tokių metų neturėjome. Registracijos į akademiją terminas nepasibaigęs, o beveik visos vietos jau užpildytos. Nesitikėjome ir tokio antplūdžio į SKA stovyklą Nidoje. Pirmą kartą teko formuoti trečią grupę ir kviestis papildomą lektorių. Atrodo, kad pagaliau užaugo karta, kuri iš tiesų nori mokytis kino. Prieš 8 metus apie tai galima buvo tik pasvajoti”, – pradžią prisimena G. Sosnovskienė.

„Skalvijos“ kino akademijoje laukiami 14-18 metų moksleiviai, pasiruošę mokslams akademijoje skirti dvi popietes per savaitę. Mokslo metai čia skirstomi į rudens ir žiemos-pavasario semestrus. Jų pabaigoje rengiamos viešos studentų darbų peržiūros.

Daugiau informacijos ieškokite www.skalvijoskinoakademija.lt.