Kanų kino festivalio įvertintas „Adelės gyvenimas“ jau kine

Į Vilniaus ir Kauno kino teatrų repertuarus įtrauktas šiemet prestižiniuose festivaliuose apdovanotas, kino kritikų bei publikos įvertintas filmas „Adelės gyvenimas. I ir II skyrius“ (pranc. „La Vie d’Adèle – Chapitre 1&2“, 2013). Naujausias režisieriaus Abdellatifo Kechiche’o kūrinys,  kurio premjera Lietuvoje yvyko Tarptautinio Kauno kino festivalio metu, nuo spalio 30 d. suksis Vilniaus „Pasakos“ bei Kauno „Romuvos“ kino teatruose, o nuo spalio 31 d. – ir kino centre „Skalvija“.

„Tarptautinis Kauno kino festivalis su kalendorine renginio pabaiga nesibaigia. Savo misiją suprantame plačiau ir stengiamės, kad kokybiškas bei aktualus kinas atsidurtų nuolatiniame kino teatrų repertuare. Tikimės, jog dabar filmą „Adelės gyvenimas. I ir II skyrius“ pamatys visi, kurie negalėjo to padaryti festivalio metu“, – sako Tarptautinio Kauno kino festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

Anot jos, Kauno kino festivalio metu rodytas „Adelės gyvenimas“ tiek Vilniuje, Tiek Kaune sulaukė daug žiūrovų dėmesio. Filmas didelio pasisekimo svcusilaukė ir visoje Europoje. Prancūzijoje pirmąją filmo rodymo dieną seansuose apsilankė virš 48 tūkst., Latvijoje – virš 2 tūkst. žiūrovų.

„Adelės gyvenimas. I ir II skyrius“ skina laurus ir festivaliuose. Šiemet pirmąkart 66 metus trunkančioje Kanų kino festivalio (Prancūzija) istorijoje pagrindinį prizą – Auksinę palmės šakelę – žiuri vienbalsiai skyrė ne tik režisieriui A. Kechiche’ui, bet išimties tvarka tokiu pat prizu apdovanojo ir dvi talentingas talentingas filmo aktores – Léą Sedoux ir Adèlę Exarchopoulos. Dramą įvertino ir Tarptautinė kino kritikų federcija FIPRESCI.

Prancūzų rašytojos Julie Maroh komikso „Žydra spalva – šilčiausia“ (pranc. „Le Bleu est une couleur chaude“, 2010) įkvėpta drama pasakoja apie jauną merginą Adelę. Ji svajoja tapti mokytoja ir dar tik pradeda atrasti tikruosius gyvenimo malonumus. Universali meilės istorija vaizduoja santykius, džiaugsmą, nusivylimą, savęs ieškojimo ir atradimo svarbą.

Tuniso kilmės prancūzą A. Kechiche’ą kino kritikai vadina genijumi, kurio pasakojimo įtaigumas taip priartina prie veikėjo, kad žiūrovui belieka tik mėgautis tarsi savaime besiklostančia istorija. Tai patvirtina ir „The Guardian“ apžvalgininko Peterio Bradshaw įžvalga: „aš tai vadinu išties aistringa ir įtraukiančia kūryba, paliekančia su niekuo nesulyginamo malonumo įspūdį“.

Dėl betarpiško jaunosios kartos bei jų patiriamų jausmų atvaizdavimo kino kritikai A. Kechice’ą gretina su žymiausiais prancūzų Naujosios bangos autoriais, o dėl tiriančio žvilgsnio bei realistiškumo – su kultiniu amerikiečiu Johnu Cassavetes. Palyginimų neišvengė ir kerinčios mėlynplaukės vaidmenį atliekanti Léa Sedoux – spauda ją spėjo pakrikštyti naująja Catherine Deneuve.

„Adelės gyvenimas. I ir II skyrius“ Vilniuje ir Kaune pradedamas rodyti nuo spalio 30 d. Vilniaus „Pasakos“ bei Kauno „Romuvos“ kino teatruose, o nuo spalio 31 d. – kino centre „Skalvija“.

Daugiau informacijos: www.kinofestivalis.lt.