Pakeliui į knygynus – lietuviškos „Trumpos kino istorijos“ tęsinys

Gruodžio viduryje knygynus pasieks lietuviškas pasaulio kino istorijos tęsinys, parengtas lietuvių autorių. Pasak leidinio sumanytojų, antroji „Trumpos kino istorijos“ dalis, skirta apžvelgti kino raidą nuo XX a. 5-ojo deš. iki šių dienų, tęsia bandymą sukurti nuoseklų kino istorijos gidą. Susiorientuoti jos procesuose ji padės ne tik moksleiviams, studentams, bet ir vis dažniau kino teatrų duris varstančiam kino mėgėjui. Knygą išleidžia VŠĮ „Vaizdų kultūros studija“, jos redaktorės – kino kritikės Auksė Kancerevičiūtė ir Neringa Kažukauskaitė.

„Trumpa kino istorija“ – tai jungtinis Lietuvos kino kritikų ir apžvalgininkų veikalas. Jį rengiant bendradarbiavo kelios kartos. Čia susipynė patyrusių kino kritikių (I. Keidošiūtės, R. Paukštytės, Ž. Pipinytės, A. Kancerevičiūtės, N. Kažukauskaitės, kt.) įžvalgos ir savitas jaunesnės kartos (L. Brašiškio, V. Gecevičiaus, M. Ivanov, G. Jurevičiūtės, kt.) žvilgsnis.

Tikras malonumas žvalgyti kino istoriją su šviesaus atminimo kino kritiku Sauliumi Macaičiu. Knygoje spausdinami skirtinguose leidiniuose anksčiau publikuoti jo tekstai apie Andrejų Tarkovskį, Frederico Fellini, kt.

Solidus pusketvirto šimto puslapių leidinys nuosekliai pažindina su svarbiausiais kino istorijos įvykiais ir atradimais. Iškyla 5-jo deš. karo nualintų JAV ir Europos paveikslas, atsisveikinama su didžiosiomis Holivudo kino studijomis, prasideda veržlių, maištingų kino judėjimų era, apie savo indėlį į pasaulio kino istoriją praneša atskirų šalių bei regionų kinematografai.

Knygos autoriai atidžiai žymi esminius kino istorijos lūžius, seka kino kalbos formavimosi vingiais, ieško tarpusavio sąsajų ir įtakų, fiksuoja tendencijas. Didžiausias dėmesys skiriamas reikšmingiausiems kino režisieriams ir jų kūrybiniam palikimui pristatyti. Tarp jų – Alfredas Hitchcockas, Ingmaras Bergmanas, Federico Fellini, Robert’as Bressonas, Andrejus Tarkovskis, Stanley Kubrickas, Luisas Buñuelis, Michelangelo Antonioni, daugelis kitų.

Kaip ir dera vizualiųjų menų leidiniui, „Trumpa kino istorija“ yra dosni iliustracijų. Iškyla juodai balti ir spalvoti filmų kadrai, iš jų žvelgia aktoriai – mąslūs, emocingi, panirę į vaidmenis. Kino režisierių kūrybos apžvalgas papildo charakteringi jų portretai. Vieni kreipia žvilgsnį į skaitytojus, tarsi megzdami kontaktą, kiti spinduliuoja pasitikėjimu, savitos minties jėga.

Kiekvieną potemę apie filmų kūrėjus atveria unikalūs dizainerių Agnės ir Kęsto Lasinskų piešiniai. Tai perpiešti įsimintinų filmų kadrai, keliantys pirmąsias asociacijas ir aliuzijas į pristatomo autoriaus braižą.

Antroji „Trumpos kino istorijos“ dalis knygynuose pasirodys gruodžio viduryje. Išankstinius jo pardavimus nuo lapkričio 25 d. pradės elektroninis knygynas Humanitas.lt.

Knygos leidimą parėmė Kultūros rėmimo fondas ir Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.