Vieno kūrybinio vakaro nuotykis

Vienos valandos trukmės renginyje talentingi jaunosios kartos aktoriai Elzė Gudavičiūtė ir Jonas Šarkus pristatys skausmingai artimą Marijos Djačenko kūrybą. Viena populiariausių šalies alternatyvaus džiazo grupių InSearch kaip visada pakerės meistriškumu ir stebins dar negirdėtomis variacijomis. Po renginio svečiai turės galimybę patyrinėti skulptoriaus Konstantino Navasaičio dirbtuves ir pasigrožėti jo bei kolegų darbais.

Niekada nedirbusių kartu skirtingų sričių menininkų grupė susivienys vienam kūrybinio vakaro nuotykiui. Rašytoja Marija Djačenko, teatro ir kino aktorė Elzė Gudavičiūtė, teatro aktorius ir muzikantas Jonas Šarkus, alternatyvaus džiazo grupė InSearch svečiuose pas skulptorių Konstantiną Navasaitį. Renginys vyks lapkričio 26 dieną (antradienį), Vilniaus Salomėjos Neries gimnazijos rūsyje, adresu Domininkonų gatvė 3, Vilnius.

„Pradžioje užgimęs knygos pristatymu ilgainiui sumanymas transformavosi į menų sintezę – vieno kūrybinio vakaro nuotykį, – bandymą pasiekti kolektyvinę ekstazę.“ – pasakoja renginio organizatorė ir šiais metais pasirodžiusio antrojo novelių rinkinio Malonės Pilnoji autorė Marija Djačenko.

Bendrauti akis į akį, širdis į širdį – vienas iš pagrindinių vakaro tikslų, tad po renginio svečiai bus pakviesti pasilikti, pasivaišinti vynu ir pasidalinti savo gyvenimo istorijomis.

Informacija apie dalyvius:

MARIJA DJAČENKO – jaunosios kartos prozininkė, novelių rinkinių Sutinki (2005) ir Malonės Pilnoji (2013) autorė, sparčiai populiarėjančio tinklaraščio Literatūrinis Nudizmas rašytoja, prieš tris metus susikūrusio eksperimentinio kolektyvo That Sugar Beet bendraautorė.

Marijos Djačenko kūryba pripažinta ir įvertinta literatūros kritikų ir srities specialistų Šiuolaikinės dramos konkurse. Bendras kūrybinis darbas su That Sugar Beet pelnė pirmąją vietą Handmade & bound savileidybos renginyje, Londone. Marija Djačenko kūryba publikuojama savaitraščiuose NemunasLiteratūra ir menasŠiaurės Atėnai; prozos almanache Kauno Jaunieji: prozos almanachas: II knyga.

ELZĖ GUDAVIČIŪTĖ – teatro ir kino aktorė, kurianti vaidmenis įvairiuose Lietuvos teatruose: Kauno valstybiniame dramos teatre, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Vilniaus teatre Lėlė, Menų spaustuvėje, Jaunimo teatre, Keistuolių teatre, Gintaro Varno teatreUtopia, dalyvauja trupės No Theatre judėjime, taip pat kuria vaidmenis kine, televizijoje. Elzei Gudavičiūtei atiteko Eglės vaidmuo režisieriaus Algimanto Puipos juostoje Miegančių drugelių tvirtovė (2011), aktorė taip pat nusifilmavo Discovery Channel televizijos epizoduose George Cross Heroes (2010), režisieriaus Richard Dale’o dramoje Moonshot bei jaunosios kartos kino menininko Romo Zabarausko trumpametražėje juostoje Man septyniolika (2008). Už epizodinį vaidmenį juostoje Miegančių drugelių tvirtovė Elzei Gudavičiūtei ir jos kolegėms įteikta Sidabrinė gervė, aktorė taip pat apdovanota auksiniu scenos kryžiumi už vaidmenis Oskaro Koršunovo spektaklyje Išvarymas ir Jono Jurašo Apsivalymas.

JONAS ŠARKUS – teatro aktorius, muzikantas, tekstų autorius, režisieriaus Aido Giniočio įkurtos teatro laboratorijos Atviras ratas bei eksperimentinės muzikinės grupės SOLO ansamblis narys, pirmojo nepriklausomo profesionalaus Lietuvos teatro Keistuolių teatras aktorius.

Per aštuonerius profesinės veiklos metus Jonas Šarkus sukūrė per dvidešimt vaidmenų spektakliuose vaikams ir suaugusiems. 2010 metais aktorius apdovanotas Dalios Tamulevičiūtės vardo premija už ištrauką iš spektaklio Antigonė (ne mitas), 2009 nominuotas Auksiniam scenos kryžiui už vaidmenis Ievos Stundžytės režisuotame spektaklyje DiViDukas.

Atviras ratas – vienas pagrindinių jaunosios kartos teatrinių judėjimų plečiančių teatrinę sampratą ir laužančių nusistovėjusias vaidybos taisykles; reiškinys pavergiantis skeptiškiausius žiūrovus. Neabejotinai – teatro kolektyvo ir tuo pačiu Jono Šarkaus skleidžiama energija, atsidavimas darbui ir įtaigumas, gebėjimas sukurti užburiančiai intymią atmosferą – nepalieka abejingų.

KONSTANTINAS NAVASAITIS – dailininkas, skulptorius ir restauratorius, pirmosios ledo skulptūros Gausybės čebatas Varėnoje bendraautorius, jaunų Lietuvos menininkų grupės Balti narys, kūrybinių idėjų generatorius.

Konstantino Navasaičio kūryba įvertinta ne vienu padėkos raštu, tarp kurių ir Lietuvos Respublikos Seimo padėka už Vilniaus Pasakų parkąpuošiantį skulptūros darbą Rodyklės (2003). Konstantinas Navasaitis yra kūręs ir darbus eksponavęs prestižiniuose parodų rūmuoseSharlotenburg, Danijoje.

INSEARCH

Juozas Martinkėnas (gitara)

Nojus Jurkus (saksofonas)

Paulius Adomėnas (bosinė gitara)

Mantas Augustaitis (būgnai)

InSearch – tai kur kas daugiau nei perspektyvi jaunosios kartos alternatyvaus džiazo grupė. InSearch – reiškinys, nenutrūkstamas atradimų ir nusivylimų procesas vykstantis kiekvieno iš mūsų viduje ir išorėje, individualus susitelkimas ir kolektyvinis mąstymas, kelionė be pradžios ir pabaigos, klaidžiojimas labirintais, tarpžanrinis žaismas.

Kerintys meistriškumu kaip individualūs muzikantai, kartu jie – pakylėja į orgazmo dausas. Susibūrę prieš bene devynerius metus InSearch savo kūrybą pristatė Vilnius JazzMama Jazz ir nesuskaičiuojamoje galybėje kitų festivalių ne tik tėvynėje, bet ir už jos ribų. InSearch koncertavo gilias tradicijas turinčiame Roma Jazz festivalyje,  Petro Jazz festivalyje Sant Peterburge, skambesiu užbūrė didžiąją dalį Rusijos klausytojų, buvo užklydę ir į Rouen miestelį šiaurės Prancūzijoje.

Prieš kelis metus pasirodęs InSearch debiutinis albumas Art Alarm tarsi pažymėjo vieno periodo pabaigą atverdamas duris į brandesnius muzikinius eksperimentus.

Kaip kažkada pastebėjo muzikos apžvalgininkas Karolis Vyšniauskas: “Niekada nežinai, ko iš jų tikėtis ne tik kitoje dainoje – nežinai ir ko tikėtis kitoje dainos minutėje. Tai yra vienas puikiausių jausmų muzikoje.”