„Blusų festivalyje“ – naujos meno formos: judanti ir deganti skulptūra ant vandens

Lieka visai nedaug, kai birželio 28 d. Varėnos rajono Karpiškių kaimo pievas nuklos sendaikčių, rankdarbių, ekologijos, muzikos, meno ir geros nuotaikos platforma po atviru dangumi – „Blusų festivalis“. Renginiui intensyviai ruošiasi būrys žinomų Lietuvos menininkų, pristatysiančių specialiai festivaliui sukurtus unikalius kūrinius, tarp kurių – kinetinė deganti skulptūra ant vandens.

Šią šalyje naują meno formą įgyvendins skulptoriai Konstantinas Navasaitis, Marijus Baukus ir Marius Skudžinskas. Pirmą sykį degančią skulptūrą ant vandens nusprendusio kurti K.Navasaičio teigimu, festivalio svečių laukia išties užburiantis renginys.

„Iš pradžių padarysime pagrindą, kuris degimo metu keis formą. Sukursime jungtis, o tada viską paslėpsime po šienu ir uždegsime“, – atskleidė skulptorius. Jo teigimu, kinetinės degančios skulptūros Lietuvoje – vis dar naujas reiškinys. „Olandija turi savo degančių skulptūrų akademiją. Tačiau mums tai yra naujovė. Mažai menininkų dirba tokia technika“, – pažymėjo K.Navasaitis.

„Norime parodyti, jog galima sujungti dvi priešingas materijas – ugnį ir vandenį“, – paklaustas, kodėl ėmėsi tokios idėjos atsakė menininkas.

Kristina Šaltytė kurs scenografiją gamtoje

Aplinkos menininkė Kristina Šaltytė „Blusų festivalio“ meno erdvėje pristatys instaliaciją pavadinimu „Atspindys“, kuri pratęs jos kūrinį „Aš tave matau“, praėjusiais metais pristatytą Kairėnų botanikos sode. Menininkė festivalio erdvėje iškabins veidrodžius bei įkomponuos brailio raštą, skelbiantį žodžius „Tai tavo atspindys“.

„Instaliacija „Atspindys“ dedikuota gamtai. Gamta negali bendrauti su mumis mūsų kalba, ji kalba ženklais, kurie yra žmogaus veiklos atspindys“, – pasakojo K.Šaltytė. Pasak menininkės, savo darbais ji siekia vaizduoti ne konfliktą tarp žmogaus kūrybos ir natūralios erdvės, o tarp jų ieško supratimo ir susikalbėjimo.

„Savo darbuose noriu atkreipti dėmesį į neatsiejamą ryšį tarp žmogaus ir gamtos. Kiekvienas darbas man yra eksperimentas, savęs išbandymas. Čia gamta diktuoja savo sąlygas. „Blusų festivalį“ pasirinkau, nes įdomu ištirti, kokias galimybes menininkui per vieną dieną gali suteikti ši aplinka“, – atskleidė ji.

„Mėgstu įtraukti žmogaus sukurtus daiktus tarp medžių, žolės, lapų ir tam tikram laikui juos paversti nedaloma visuma. Man tai lyg scenografija gamtoje, paliekanti žiūrovui erdvės vaizduotei, poetiškumui, žaismingumui“, – pridūrė K.Šaltytė.

Kūrybiškumo vaisius festivalyje taip pat demonstruos Greta Kardi, Denisas Bezrukichas, Lina Dovydėnaitė, Tomas Lučiūnas, Tatjana Symon, Laima Dagytė, Augustas Lopas, „Apolono muilo burbulai“ ir „Mimai.lt“.

Festivalio svečiai taps kūrėjais

„Blusų festivalis“ taip pat skatina nepamiršti, jog kiekvienas iš mūsų esame kūrėjas, o pralaužti kūrybinius ledus siūlys užsiėmimų įvairovė.

Švariai ir darniai aplinkai neabejinga „Kita forma“ kvies pasinerti į kūrybiškas nereikalingų daiktų atgaivinimo dirbtuves. „Blusų festivalio“ lankytojams parodysime kelis būdus, kaip galima išradingai panaudoti tekstilę bei popierių. Iš senų drabužių atraižų siūsime kilimą, kurį padovanosime renginiui, o nebetinkami nešioti ar pabodę marškinėliai pavirs į smagius krepšius tinkamus sudėti pirkiniams, knygoms ar geroms mintimis bei šypsenoms“, – atskleidė organizacijos direktorė Vaida Šilinskaitė, kviečianti į festivalį atsivežti nereikalingų marškinėlių.

Pasak jos, iš popieriaus, kartono atraižų, kurias dažniausiai išmetame, festivalio svečiai mokysis pasidaryti knygutes, kurios galės būti naudojamos užrašams, receptams, o gal net ir eskizams paišyti. Bus gaminami skirtukai, kad nepasimestume naujų knygų puslapiuose. V.Šilinskaitė taip pat skaitys paskaitą apie kitokį vartotojiškumą.

Užsiėmimai vyks nuo vidurdienio iki pat vakaro. Festivalyje taip pat bus galima išbandyti ,,Iyengar” jogą ar Šaolino Ušu kovos meną, o savęs ieškantys ar svarbius gyvenimo klausimus sprendžiantys turės progą sudaryti savo asmeninį horoskopą – Vedų astrologas Vasanta Das norinčius konsultuos visą dieną.

Meditacijų instruktorius Marius Gaudi kvies pasinerti į dvasinę kelionę, Vaidas Arvasevičius supažindins su šeimos ekologija, o Mindaugas Vidugiris papasakos apie sėkmingo bendravimo principus. Vytautas Zailskas švies sveikos mitybos klausimais, asociacija „Už gyvūnų teises“ pasakos apie veganizmą. Eglė mokins piešti mandalas, ,,Marmozel” siūlys patirti kvapų meditaciją, Lietuviškos pirties bičiulių draugija ves atgaivinančius užsiėmimus tikroje lietuviškoje pirtyje. Veiklų sūkuryje taip pat kunkuliuos „Paukščio spinta“, kviesianti mokytis šieno rišimo bei „Amatų gildija“, kuri atidarys atvirą puodų žiedimo dirbtuvę-galeriją.

Daugiau informacijos apie festivalį: interneto svetainėje http://www.blusufestivalis.lt/programa ir „Facebook“ paskyroje https://www.facebook.com/BlusuFestivalis .