Kino profesionalai kviečia kurti kiną ir kilti

Trečius metus skaičiuojantis projektas „Kuriam kiną!“ grįžta su naujomis kino profesionalų pamokomis, skirtomis jauniesiems kino kūrėjams. Šiais metais projekto organizatoriai pradedančius kino kūrėjus mokys techininių sėkmingo kino kūrimo paslapčių. Kaip ir kiekvienais metais įgytas žinias jaunieji kinomanai panaudos kurdami trumpametražius filmus „Kuriam kiną!” konkursinei programai.

„Kine fantazija būtina ne tik kuriant scenarijų ar pasirenkant tinkamiausią aktorių – daug kūrybiškų idėjų lieka už kadro filmuojant, ieškant tinkamo apšvietimo, savo rankomis gaminant kino įrangą. Be techninių detalių kino negalėtume sukurti. Būtent todėl norime atskleisti svarbiausias technines kino kūrimo paslaptis šiemet „Kuriam kiną!” projekte dalyvausiantiems jauniesiems kino kūrėjams“, – sako vienas iš kino projekto organizatorių Tadas Bojarskas.

Pradedančius operatorius ir kitus mėgėjus su operatoriaus darbo specifika supažindins kino operatorius Narvydas Naujalis. Vienas labiausiai patyrusių apšvietėjų Lietuvoje Audrius Zagorskis su projekto dalyviais pasidalins šviesų dailininko patirtimi. Prie „Kuriam kiną!” komandos taip pat prisijungė kino profesionalai: „Vilnius temperature“ narys Edgaras Kordiukovas, kino montažo specialistas Tomas Rugevičius-Rugys, kino ir reklamų režisierius Jonas Trukanas.

T. Bojarsko teigimu, “Kuriam kiną!” kasmet pritraukia vis daugiau jaunimo iš visos Lietuvos, kuris kino kūrimo subtilybių dažniausiai mokosi savarankiškai ir nori susipažinti su profesionaliu kino kūrimu iš arčiau.

„Lietuvoje nestinga gabių pradedančių kino kūrėjų, kuriems profesionalūs patarimai dažnai būna vienintelis trūkstamas elementas, kuriant pirmą sėkmingą trumpametražį. Dvejus metus bendraudami su projekto dalyviais pastebėjome, kad profesionalų patarimus jie noriai priima ir juos pritaiko praktikoje. Tai matome vertindami tobulėjančius konkursantų darbus ir jų entuziazmą”, – sako projekto organizatorius.

Pasak T. Bojarsko, trečius metus skaičiuojantis projektas šiemet konkurso dalyvius kvies kurti ir kilti – atsiplėšti nuo žemės ir nevaržomai dėlioti konkursui skirto trumpametražio akcentus. Projekto organizatorius priduria, kad ši idėja yra nuoroda į pagrindinį konkurso prizą – skrydį oro balionu.

„Šiais metais geriausią trumpametražį sukūrusiam jaunajam režisieriui atiteks skrydis oro balionu. Norime padėti laimėtojui kitu kampu pažiūrėti į pasaulį, o galbūt ir nufilmuoti pirmus kadrus naujam filmui iš paukščio skrydžio“, – teigia T. Bojarskas.

Projekte norintys dalyvauti jaunieji kino kūrėjai kviečiami iki gruodžio 15 d. konkurso organizatoriams atsiųsti ne ilgesnius nei 5 minučių trukmės, originalius, anksčiau nepublikuotus kino filmus su siužetu ir personažais. Konkursantų darbai gali būti nufilmuoti ir profesionalia įranga, ir telefonu. Iš konkurso komisijos atrinktų 5 konkurso finalininkų geriausią darbą išrinks žiūrovai. Nugalėtojui atiteks skrydis oro balionu, kiti laimėtojai bus apdovanoti edukacinės kino literatūros ir filmų rinkiniais.

Trečius metus vykdomas edukacinis kino kūrimo projektas-konkursas „Kuriam kiną!“, skirtas jauniems (14-35 m.), neprofesionaliems kino kūrėjams, siekiantiems pradėti kurti kiną, tobulinti savo įgūdžius ir norintiems pristatyti savo kūrinius platesnei auditorijai. Pagrindinis projekto tikslas – suteikti pagrindinę informaciją pradedantiems kino kūrėjams apie filmų kūrimą. Visi norintys sudalyvauti kino pamokose arba pateikti savo filmą konkursinei programai kviečiami apsilankyti svetainėje www.kuriamkina.lt. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.