Mirties dvelksmas “Niujorke”

Klube „New York“ koncertavo vieni iškiliausių švediško death metalo scenos atstovų – naują albumą šviežiai išleidę Entombed A.D. ir mirties metalo klasikai Grave. Entombed A.D. – tie patys Entombed, devintajame dešimtmetyje veiklą pradėję Nihilist pavadinimu. Yra tik vienas „bet“ – ilgametį grupės gitaristą Alex Hellid pakeitė instrumentu ne mažiau šėtoniškai manipuliuojantis Johan Jansson.

Kodėl naujas pavadinimas? Entombed istoriją visai neseniai sudrebino teisminis procesas dėl grupės vardo teisių. Kadangi dėl vidinių nesutarimų originalaus vardo teisės priklausytų tik nebeegzistuojančiam ankstesniųjų narių kolektyvui, atsinaujinusiai grupei su L-G Petrov priešakyje grupės pavadinimą teko keisti.

Tarsi pažymėdami naują erą savo istorijoje, Entombed A.D. išleido albumą simboliniu pavadinimu „Back to the Front“, puikiai įprasminančiu grupės statusą skandinaviško death metalo scenoje. Muzikantai jau spėjo prisiglausti po galingu „Century Media Records“ sparnu, o naująjį darbą įrašė tarp tokių grupių kaip ABBA bei Europe garsus menančių „Studio Bohus“ sienų. Naujas kūrybos etapas – nauja kokybė, tačiau penketo galingumas, veržlumas ir technika ne prastesni nei šlovingaisiais „Clandestine“ laikais.

Naujausias Grave įrašas gal ir nėra revoliucingas žanro kontekste, bet neabejotinai atspindi grupės nueitą kelią ir įgytą vardą. 2010–aisiais sukėlę audrą festivalio„Velnio akmuo“ scenoje, po metų Grave grįžo į Lietuvą su žanro broliais iš JAV Obituary. Per trejus metus nuo paskutinio apsilankymo mūsų šalyje grupė spėjo išleisti naują albumą ir EP. Agresyvus griausmas, nenugalimi rifai ir per pustrečio gyvavimo dešimtmečio išlaikytas groove‘as – komponentai, be kurių neįsivaizduojamas nė vienas Grave pasirodymas.

Švedų death metalo banginius apšildė jų tėvynainiai Implode. Melodingo death metalo penketas pasauliniu mąstu mažiau žinomi, tačiau jėgos turi ne mažiau nei kelis dešimtmečius ant scenos siautėjančios Švedijos sunkiosios muzikos pažibos.