UMBRA: industrinė šventė su Esplendor Geométrico

Vasario 28-tąją “Kablyje” vyks “UMBRA” – neeilinis vakaras eksperimentinės muzikos fanams. Į legendinį Vilniaus klubą koncertuoti atvyksta industrinės scenos grandai Esplendor Geométrico – įtakingas duetas, įpusėjęs jau ketvirtą gyvavimo dešimtmetį. Grupės įkūrėjas Arturo Lanz ir jo kolega Saverio Evangelista koncertuoja itin retai – vos kelis kartus per metus – todėl jų pasirodymai ypatingi ir klausytojams ir pačiai grupei.

Esplendor Geométrico susikūrė Madride 1980 metais ir savo unikaliu garsu bei politizuota estetika padėjo pamatus Ispanijos industrinės muzikos judėjimui. Grupė terminą “Geometrinė didybė” pasiskolino iš italų futūristo F. T. Marinetti manifesto pavadinimo. Jų muzika – tai duoklė industriniam mechanikos stebuklui, tačiau stbėtinai gyva, ekstatiška ir netgi transcendentinė. Vienas grupės įkūrėjų, Arturo Lanz, savo kūrybą vadina “tribal” ar net etnine, tačiau teigia nežinantis kokios tautos folkloru ji galėtų būti. 2015-ktaisiais Esplendor Geométrico brutalizmo vizija išlieka vis tokia pat įvairi ir be kompromisų.

Vakaro žvaigždėms pramonines stakles sukti padės svečiai iš Didžiosios Britanijos, Ashkelon – Londono duetas susidedantis iš Charlie (Vindicatrix) ir Keira (New Noveta/Ex-Maria and the Mirrors). Jų muzika pasižymi inovatyviais techno ir industrinės muzikos derinimo būdais ir aštria avangardine šokių aikštelės estetika. Šis jaunas projektas jau spėjo pakeliauti po Europą ir susirinkti kritikų pagyrų.

Be užsienio atlikėjų “UMBRA” siūlo ir solidų vietos eksperimentinės scenos muzikantų sąrašą. Renginyje gyvą pasirodymą pademonstruos Antanas Dombrovskij su savo soliniu projektu Gana2. Antano muzikoje galima išgirsti tiek noise, tiek drone ar ambient motyvų, o jo pasirodymai visada dinamiški ir meistriškai kūrybingi. Umbroje išgirsite specialiai renginiui paruoštą Gana2 programą.

Į gausų DJ’ų sąrašą įeina S13 arba Justinas Mikulskis – pasaulinėje pogrindžio scenoje gerai žinomo muzikos žurnalo Secret Thirteen galva. Jo išpildomi konceptai prie DJ’aus pulto yra dinamiški ir originalūs. Savo pasirodymuose S13 derina skirtingų žanrų įrašus, pradedant įvairaus laikmečio industrial, post-punk ir baigiant free jazz, experimental muzika. Savo paties teigimu S13 išskirtinai šiai nakčiai ašmenis galanda jau gerą pusmetį.

Aerobica – Matas yra vienas STR Camp festivalio ir DOS renginių serijos organizatorių. DOS’o veidą didele dalimi formuoja būtent jo muzikinis skonis – minimal-wave, synth-wave, įvairūs 80’s ritminiai eksperimentai, industrinė muzika. Jo muzikinės selekcijos visad dvelkia šiokia tokia purvina mistika.

~ – po simboliniu pseudonimu slepiasi viena – ritminė – grupės Flesh Flash pusė. Dominyko muzikinį skonį ir selekcijas visad lydi šiokia tokia priešprieša tarp paslaptingo subtilumo ir žvėriškos agresijos. Susijungę šie du aspektai lemia išskirtinį jo pasirodymų emocinį toną.

Muk – Eglę daug kas žino dėl jos indėlio VRR, bet ekscentriškas skonis lemia jos mixų ur DJ setų nenuspėjamumą, o dažnai vizualus muzikos suvokimas verčia pajudinti vaizduotę ir įsijausti į jos kuriamą peizažą.

Požeminiai Taškai – Tomą jau daug metų galima išvysti ir išgirsti įvairiausiose vietose – nuo NDG iki Londono skvotų. Jo pasirodymai pasižymi gyvastimi, subtilumu, energinga ekspresija ir old-school techno eksperimentais.

Kur? Kultūros baras “Kablys” (Kauno g. 5)
Kada?
Vasario 28 d., renginio durys – 21:00 h
Už kiek?
: €10

Renginio puslapis Facebook