Drąsios kūrėjos siūlo Lietuvos menininkams pristatyti darbus Amsterdame

Jaunieji Lietuvos menininkai turi peržengti Lietuvos sienas ir įgyti tarptautinės patirties – tuo įsitikinusios jaunosios kūrėjos Justina Nekrašaitė ir Anastasija Piroženko. Nyderlandų sostinėje Amsterdame merginos jau antrus metus organizuoja festivalį, skirtą jauniesiems kino, video ir judančių vaizdų menų kūrėjams.

Praėjusiais metais sėkmingai pristačiusios festivalį „Wrong Titled Cinema: Lithuanian Student Films“ (iš angl. k. „Klaidingai pavadintas kinas: lietuvių studentų filmai“), kuriame buvo parodyti 13 lietuvių darbų, merginos nusprendė ne tik tęsti projektą, bet ir praplėsti dalyvių ratą. Šiemet projektas pavadintas „Wrong Titled Films: LT/NL“ (iš angl. k. „Klaidingai pavadintas: LT/NL“) ir yra skirtas ne tik Lietuvos, bet ir Nyderlandų menininkams.

„Iš patirties žinome, kad kiekvienam jaunam kūrėjui tarptautinė patirtis yra neįkainojama. Siekdamos suteikti tokią progą Lietuvos menininkams bei norėdamos praplėsti jų akiratį, vėl juos kviečiame dalyvauti tarptautiniame projekte“, – sakė J. Nekrašaitė. Jaunieji kūrėjai projektus kviečiami teikti iki birželio 12 d.

Wrong Titled Films: LT/NL“ – nekomercinio pobūdžio projektas, kuriame jaunieji menininkai skatinami dalyvauti, prisistatyti bei keistis patirtimi. Šiais metais jiems bus sukurta internetinė platforma, taip pat rengiamasi darbų peržiūroms, kurios bus atviros ne tik menininkams, bet ir Amsterdamo gyventojams bei miesto svečiams. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Nyderlanduose veikiančiu Lietuvos kultūros centru „Litouws Cultureel Centrum“, dalinai finansuojamas Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos.

„Jauni ir kylantys menininkai – brandžios asmenybės, kurių kūryba taip pat verta dėmesio. Jie nenustygsta vietoje, tiria, eksperimentuoja ir atvirai pasakoja ne tik apie savo džiaugsmus, vertybes, bet ir skaudulius. Siekiame juos suburti į vieną vietą, paskatinti bendradarbiauti, ieškoti naujų idėjų drauge. Kas žino, gal iš jų partnerystės atsiras naujos kino formos?“ – sakė A. Piroženko. Peržiūros prasidės jau vasarą ir vyks po atviru dangumi bendruomeninėje erdvėje „The Bookstore Foundation“. Rugsėjo mėnesį jos persikels į Nyderlandų kino ir televizijos akademiją. Ciklą užbaigs seansai seniausiame Amsterdamo alternatyviam kino teatre „Filmhuis Cavia“.

J. Nekrašaitė ir A. Piroženko – dvi priešingybės, sujungtos bendrų interesų. 2012 m. merginos įgijo audiovizualinio meno bakalauro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Persikėlusios gyventi į Amsterdamą ir pasivadinusios „2 Birds with 1 Stone“ (iš angl. k. du zuikiai vienu šūviu), jos kuria ir vykdo inovatyvius projektus. Menininkės rengia ir bendrus, ir individualius projektus.

Daugiau informacijos apie darbų pateikimo nuostatas