Autechre “Skaņu mežs 2016” festivalyje Rygoje

Šiemet Rygos festivalis “Skaņu Mežs” (latviškai – “Garsų miškas”) rengiamas 14-tą kartą – pagrindinė programa numatyta spalio 13-15 dienomis, taip pat – lapkričio 12-ąją, kada žinomas elektroninės muzikos duetas Autechre pasirodys miuzikholo “Daile” scenoje. Tai – dalis grupės koncertų turo, skirto naujausiam dueto darbui – keturių valandų trukmės albumui “elseq 1-5”. Beje, dieną prieš, lapkričio 11-ąją numatytas Autechre pasirodymas ir Vilniuje, tačiau jo detalės kol kas neskelbiamos.

Autechre yra anglų elektroninės muzikos duetas, kurį sudaro Rob Brown ir Sean Booth, abu kilę iš Rochdale, įsikūrusio Mančesterio apylinkėse. Susikūrę 1987 metais, jie yra vienas žinomiausių įrašų kompanijos “Warp Records” katalogo vardų. Šis leibals išgarsėjo po to, kai pradėjo leisti novatorišką elektroninę muziką, tokią kaip pirmieji Autechre albumai.

Nors dažniausiai siejami su IDM (intelligent dance music), Booth ir Brown nenori būti lyginami su jokiais nusistovėjusiais žanrais. Per visą karjerą jų kūrybos estetikoje pastebimas laipsniškas perėjimas nuo ankstyvųjų darbų, kuriuose aiškiai pastebimos techno, house ir electro ištakos, iki vėlyvųjų albumų, kurie dažnai vadinami eksperimentiniais – juose persipina sudėtingo ritmo struktūros bei prislopintos melodijos.

 

Autechre duetas taip pat įrašinėjo prisidengę įvairiais pseudonimais. Vienas ankstyviausių dueto įrašų buvo išleistas Lego Feet vardu 1991-aisiais “Skam Records”. Didžioji dalis paslaptingo Gescom projekto įrašų, be kitų atlikėjų priskiriami ir Booth su Brown. Jie pripažįstami vienais eksperimentinės muzikos pionerių, o neseniai vienas kritikų pareiškė, kad Autechre kuria “vieną sudėtingiausių muzikos, kurioje gali tikėtis būti nuskandintas, formų.”

Šių metų gegužę Autechre beveik vienu metu išleido savo naujausią albumą “elseq 1 – 5”, gigantišką 4 valandų trukmės darbą penkiose dalyse. Elektroninės muzikos kanalas “Resident Advisor” parašė: “Warp” pranešė, kad jie neplanuoja išleisti “elseq 1 – 5” fiziškai. Turint omeny, jog Autechre yra ikoniška grupė, kurios gerbėjai graibsto viską su jų vardu, tai rimta. “elseq 1 – 5” egzistuoja tik kaip duomenų krūva. Visą laiką Autechre būtent šito ir siekė, maišydami kompozicijas ir tikimybes, melodijas ir matematinius skaitiklius bei kurdami vis didesnius ir didesnius projektus. “elseq 1 – 5” juda be rimo ar priežasties ir priešinasi bet kokiam naratyvui, kurį norėtum jam pritaikyti. Keturios valandos tankios, nenusakomos ir kartais linksmos elektroninės muzikos, “elseq 1 – 5″ yra logiškas dviejų pionierių žingsnis į nežinomybę.”

Tuo tarpu žurnalas “FACT” komentuoja, kad “po viso to laiko, pavojaus jausmas vis dar yra raktas į sėkmę. Ar mintis apie geras keturias valandas šiurkštaus triukšmo ir laužytų ritmų verčia tave jautis nepatogiai? Pasaulyje, kuriame žanrai nyksta, o atlikėjai vaikosi strymingo išmokų, štampuodami menkaverčius, “universalistinius”, įrašus, gera žinoti, kad yra Autechre, ignoruojantys šias tendencijas. [..] “elseq 1-5″ Booth ir Brown pateikia tikrai išskirtinį bufetą, kuris stebins, kels pasibjaurėjimą ir įtrauks klausytojus visus likusius metus.”

Bilietus į šį koncertą už 15 eurų gali įsigyti čia.