Dokumentinio filmo „Apie žmones, žvėris ir daiktus“ kūrėjai už paramą atsidėkos barsuko iškamša

Kino režisierė Aistė Žegulytė kartu su kūrybine komanda minios finansavimo platformoje „Indiegogo“ renka lėšas savo naujam ilgo metro dokumentiniam filmui apie taksidermijos (iškamšų darymo) meną.

Filmo „Apie žmones, žvėris ir daiktus“ kūrėjai rėmėjams atsidėkos simboliškomis dovanomis, tarp kurių ir tituluoto taksidermijos meistro bei vieno iš filmo herojų Kęstučio Bybarto kurta barsuko iškamša.

„Dokumentinių filmų gamyba dažnai trunka ilgiau nei vaidybinių ir yra lydima įvairių nenumatytų sunkumų. Filmą kuriame jau beveik dvejus metus, dar tiek pat metų buvo vystoma filmo idėja. Nekantraujame viską užbaigti ir filmu pasidalinti su žiūrovais. Pagrindinis trukdis yra pinigų trūkumas, todėl nusprendėme paprašyti žmonių pagalbos“, – sako filmo prodiuserė Giedrė Burokaitė.

Filmo gamybos kompanija – VšĮ „Meno avilys“, prieš metus įkūrusi platformą, padedančią jauniems kino kūrėjams vystyti savo pirmuosius filmus.

Šiuo metu kuriamas dokumentinis filmas pasakos apie tris lietuvius taksidermistus – Kęstutį, Darių ir Vasilijų, besiruošiančius artėjančiam tarptautiniam Europos taksidermijos čempionatui. Pagrindiniai šio čempionato vertinimo kriterijai yra du: „poza“ ir „žvilgsnis“, tad kurdami iškamšas, meistrai stengiasi atkurti kuo realistiškesnį gyvūno atvaizdą. Bet tobulo žvilgsnio ir įspūdingos pozos paieškos yra ne vieninteliai iššūkiai su kuriais teks susidurti ruošiantis čempionatui. Trys tarpusavyje konkuruojantys meistrai kartu su dvylika raganosių, stirnų bei kitų įvairiaus dydžio gyvūnų iškamšų nuomotu autobusu leisis į daugiau nei parą trunkančią kelionę į mažame Suomijos miestelyje vykstantį Europos taksidermijos čempionatą.

„Apie žmones, žvėris ir daiktus“, – tai filmas apie žmones, nebijančius virsti žvėrimis, apie žvėris, iš lėto tampančiais daiktais ir apie iš naujo atkurtą gyvybę, kurios iš tikrųjų jau nebėra.

„Idėja kurti filmą kilo prieš kelis metus užklydus į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus iškamšų dirbtuves“, – apie filmo pradžią, pasakoja režisierė A.Žegulytė. – „Ten išgirdau, jog meistrams tenka gaminti ne vien laukinių gyvūnų iškamšas. Pasirodo, žmonės atneša ir savo augintinių palaikus. Tuomet supratau, jog ši makabriška meno rūšis gali atskleisti visą žmogaus kūrybos paradoksą – sunaikinti tam, kad sukurtum iš naujo.“

Filmo gamybą parėmė Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.

Filmą kartu kuria jaunosios kartos operatorius Vytautas Katkus, du metus iš eilės laimėjęs Lietuvos operatorių asociacijos įsteigtą „Gilės“ apdovanojimą už geriausią jaunojo operatoriaus darbą lietuvių kine, montažo režisierius Mikas Žukauskas, kompozitoriai Gediminas Jakubka, Mindaugas Urbaitis ir kiti.

Filmo režisierė Aistė Žegulytė Panevėžyje baigė gimnaziją ir dailės mokyklą. 2006-2009-ais metais studijavo fotografiją, 2009-ųjų metų rudenį įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos TV ir kino režisūros studijas. Bakalauro studijų baigiamajam darbui sukūrė trumpo metro dokumentinį filmą „Tapatumai“ apie žmogų ir grožio paieškas. 2013-ais metais įstojo į magistro vaizdo režisūros studijas kurias sėkmingai baigė 2015-ais metais. Dokumentinis filmas „Apie žmones, žvėris ir daiktus“ yra debiutinis ilgo metro A. Žegulytės filmas.

Nuoroda į minios finansavimo kampaniją.

Daugiau naujienų – oficialiame filmo „Apie žmones, žvėris ir daiktus“ puslapyje „Facebook” paskyroje: https://www.facebook.com/people.animals.and.things/